Żona Miami pokazała swój przepis na serek topiony. Nie ma w nim ani kropli mleka
Kuchnia wegańska staje się coraz popularniejsza, a kolejne znane osobowości zabierają się za promowanie potraw bezmięsnych. Wśród nich jest Aneta Glam znana z reality show "Żony Miami". Na swoim instagramowym profilu zdradziła, jak przygotowuje wegański serek topiony na kanapki.
19.09.2024 08:23
Jedni z mięsa rezygnują dla zdrowia, inni z powodów etycznych, a i jest spora grupa osób, która po prostu lubi kulinarne eksperymenty. Chociaż życie partnerki multimiliardera Georga Wallnera opływa w luksusy, to celebrytka nie stroni od gotowania i chętnie pokazuje, co w jej florydzkiej kuchni piszczy. Tym razem podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na serek topiony, któremu daleko do tego, jaki znamy z marketów. Jest zdrowiej, prościej i na dodatek wegańsko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wegański serek na kanapki Anety Glam
Celebrytka od jakiegoś czasu skupia się nie tylko na luksusach, ale również promocji diety roślinnej. Organizuje rozdania, aktywnie namawia do zmiany nawyków żywieniowych czy też dzieli się przepisami.
Serek topiony to popularny dodatek do kanapek, chociaż jego skład zakrawa często o pomstę do nieba, bo koło sera to on po prostu nie stał. Ma za to sporo konserwantów, skrobi, aromatów i barwników, które zdecydowanie nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. W przypadku wegańskiego, domowego serka sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Podstawą są zdrowe orzechy nerkowca, które po namoczeniu i zblendowaniu stają się kremową masą. Do tego kilka prostych składników i zdrowy serek topiony gotowy.
Za przygotowanie warto zabrać się przynajmniej dzień wcześniej, bo orzechy muszą się porządnie namoczyć. Im dłużej to będzie trwało, tym bardziej miękkie będą, a w rezultacie serek stanie się bardziej kremowy.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca,
- 1/4 szklanki zwykłego wegańskiego jogurtu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Zalej orzechy nerkowca wodą (przegotowaną i ostudzoną lub wodą mineralną).
- Namocz na noc w lodówce.
- Odcedź wodę z nerkowców, przełóż nerkowce do blendera.
- Dodaj jogurt, ocet jabłkowy, sok z cytryny, sól i cebulę.
- Miksuj do uzyskania bardzo gładkiej, kremowej konsystencji.
- Aby uzyskać najlepszy efekt, zostaw go ponownie w lodówce na kilka godzin, aż stwardnieje i schłodzi się.
Gotowym serkiem możesz już smarować swoje kanapki. Dorzuć do tego świeże warzywa i ciesz się zdrowym smakiem wegańskiego serka.