Żona Miami pokazała swój przepis na serek topiony. Nie ma w nim ani kropli mleka

Kuchnia wegańska staje się coraz popularniejsza, a kolejne znane osobowości zabierają się za promowanie potraw bezmięsnych. Wśród nich jest Aneta Glam znana z reality show "Żony Miami". Na swoim instagramowym profilu zdradziła, jak przygotowuje wegański serek topiony na kanapki.

Wegański serek topiony - PysznościWegański serek topiony - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Jedni z mięsa rezygnują dla zdrowia, inni z powodów etycznych, a i jest spora grupa osób, która po prostu lubi kulinarne eksperymenty. Chociaż życie partnerki multimiliardera Georga Wallnera opływa w luksusy, to celebrytka nie stroni od gotowania i chętnie pokazuje, co w jej florydzkiej kuchni piszczy. Tym razem podzieliła się ze swoimi obserwatorami przepisem na serek topiony, któremu daleko do tego, jaki znamy z marketów. Jest zdrowiej, prościej i na dodatek wegańsko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety z młodej kapusty. Proste danie, które wygląda i smakuje jak z drogiej restauracji

Wegański serek na kanapki Anety Glam

Celebrytka od jakiegoś czasu skupia się nie tylko na luksusach, ale również promocji diety roślinnej. Organizuje rozdania, aktywnie namawia do zmiany nawyków żywieniowych czy też dzieli się przepisami.

Aneta Glam zdradziła przepis na wegański serek topiony
Aneta Glam zdradziła przepis na wegański serek topiony © Instagram

Serek topiony to popularny dodatek do kanapek, chociaż jego skład zakrawa często o pomstę do nieba, bo koło sera to on po prostu nie stał. Ma za to sporo konserwantów, skrobi, aromatów i barwników, które zdecydowanie nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. W przypadku wegańskiego, domowego serka sytuacja wygląda zupełnie inaczej. Podstawą są zdrowe orzechy nerkowca, które po namoczeniu i zblendowaniu stają się kremową masą. Do tego kilka prostych składników i zdrowy serek topiony gotowy.

Za przygotowanie warto zabrać się przynajmniej dzień wcześniej, bo orzechy muszą się porządnie namoczyć. Im dłużej to będzie trwało, tym bardziej miękkie będą, a w rezultacie serek stanie się bardziej kremowy.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki surowych orzechów nerkowca,
  •  1/4 szklanki zwykłego wegańskiego jogurtu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  •  1 łyżka octu jabłkowego,
  •  1/2 łyżeczki suszonej cebuli,
  •  1/2 łyżeczki soli. 

Sposób przygotowania:

  1. Zalej orzechy nerkowca wodą (przegotowaną i ostudzoną lub wodą mineralną).
  2. Namocz na noc w lodówce.
  3. Odcedź wodę z nerkowców, przełóż nerkowce do blendera.
  4. Dodaj jogurt, ocet jabłkowy, sok z cytryny, sól i cebulę.
  5. Miksuj do uzyskania bardzo gładkiej, kremowej konsystencji.
  6. Aby uzyskać najlepszy efekt, zostaw go ponownie w lodówce na kilka godzin, aż stwardnieje i schłodzi się.

Gotowym serkiem możesz już smarować swoje kanapki. Dorzuć do tego świeże warzywa i ciesz się zdrowym smakiem wegańskiego serka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem