Izraelscy naukowcy stworzyli wegańskie steki. Wydrukowali je za pomocą drukarki 3D!

Dieta roślinna staje się coraz bardziej popularna. Większość osób, która żywi się wegańsko, rezygnuje z mięsa z troski o środowisko i zwierzęta, więc naturalnie poszukują smaków, które znali jako mięsożercy. Naprzeciw ich oczekiwaniom wychodzi izraelski start up, który chce produkować wegańskiej steki przy pomocy...drukarki!

Obrazek
Ewa

Firma gwarantuje podobny smak

Redefine Meat twierdzi, że może tworzyć steki, które wyglądają, smakują i pachną jak prawdziwe. Nie zawierają ani grama wołowiny, a do ich wytworzenia wykorzystuje się całkowicie naturalne i zrównoważone dla środowiska składniki.

Pełna lista składników jest utrzymywana w tajemnicy. Wiadomo jednak, że obejmuje ona białko sojowe i grochowe, tłuszcz kokosowy i olej słonecznikowy.

Obrazek

Do produkcji steków wykorzystuje się drukarkę 3D

Innowacyjne steki tworzone są przy pomocy "zastrzeżonego modelowania mięsa w 3D, receptur żywności i technologii drukowania żywności, aby dostarczyć nową kategorię mięsa złożonej matrycy w opłacalny i skalowalny sposób".

Obrazek

Drukowane "steki" generują o wiele niższe koszty niż klasyczna produkcja mięsa. Przede wszystkim odchodzą koszty utrzymania hodowli, zapotrzebowanie na wodę i paszę, oraz koszty pracowników.

Dyrektor generalny Redefine Meat, Eshchar Ben-Shitrit, zdradził, że drukarki mają pracować z efektywnością 20 kg mięsa na godzinę. I to są jedynie początkowe założenia, bo ostatecznym celem jest stworzenie maszyn, które produkować będą setki kilogramów na godzinę.

Obrazek

Wegański rynek to bardzo przyszłościowy biznes

Eksperci szacują, że do 2029 roku rynek alternatywnego mięsa będzie wart ponad 140 miliardów dolarów. Z jednej strony, jest to ogromna kwota, ale wciąż stanowi jedyni 10% wartości rynku klasycznego mięsa. Liczba ta może rosnąć lub maleć, w zależności od tego, jak kształtować się będzie dieta ludzi na całym świecie.

Chociaż na rynku burgerów i mielonego mięsa w wegańskiej wersji jest dużo, to nisza związana z mięsem, które strukturą przypomina kawałek prawdziwego, nieprzetworzonego mięsa wciąż czeka na zapełnienie.

Spróbowałbyś takiej alternatywy dla mięsa?
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler