Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku
Choć wiele osób kojarzy fasolową głównie z ciężką zimową wersją, ta z młodą kapustą zmienia wszystko. Lżejsza, pełna warzyw i smaku – idealna na ciepłe dni. Kto raz spróbuje, ten szybko zapomni o fasolce po bretońsku.
Fasolowa z młodą kapustą to odmiana zupy, którą polubią nawet ci, którzy zwykle wybierają dania mięsne. Młoda kapusta nadaje świeżości i delikatność, fasola i cielęcina są gwarancją sytości, a pomidory dodają jej letniego charakteru. To połączenie jest idealne na długie, ciepłe dni, kiedy nie chcesz ciężkich, tłustych potraw. W przeciwieństwie do klasycznej fasolowej po bretońsku ta letnia wersja daje lekkość i kolor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych
Fasolowa z młodą kapustą krok po kroku
Wbrew pozorom fasolowa z młodą kapustą to nie wariacja dla fanów kulinarnych eksperymentów. To sezonowa perełka, która bazuje na dobrze znanych składnikach. Sekret tkwi w proporcjach, dodatkach i lekkości, jaką wnosi młoda kapusta. Zamiast ciężkiej fasolki po bretońsku coś, co naprawdę odświeża. A do tego jest bardzo zdrowe.
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego z łopatki,
- 700 g młodej, słodkiej kapusty,
- 700 g ziemniaków (ok. 4 średnie),
- puszka pomidorów pelati,
- puszka białej drobnej fasoli,
- ząbek czosnku,
- 3–4 ziela angielskie,
- 2 liście laurowe,
- uniwersalna przyprawa warzywna,
- pieprz kolorowy,
- śmietana gęsta do podania.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zalej mięso wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę warzywną. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjmij mięso, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka.
- Poszatkuj cienko młodą kapustę, dodaj do wywaru i gotuj, aż zmięknie – około 10 minut.
- Obierz, pokrój ziemniaki w kostkę, wrzuć do zupy i gotuj kolejne 10 minut, aż będą prawie miękkie.
- W międzyczasie pokrój pomidory pelati i dodaj je do garnka. Podduś całość przez 5 minut.
- Dodaj odcedzoną białą fasolę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, by smaki się połączyły.
- Wyciśnij ząbek czosnku, dopraw zupę sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie jeszcze przyprawą warzywną.
Na talerzu podawaj porcję gorącej fasolowej z młodą kapustą udekorowaną łyżką gęstej śmietany.
Fasolowa z młodą kapustą to idealna propozycja na letni obiad, jest sycąca, lekka i pełna sezonowych smaków. W porównaniu z ciężką, klasyczną wersją brytyjską czy bretońską, ta jest świeża, kolorowa i zdrowsza. Spróbuj konieczne i koniecznie dodaj do letniego menu.