Zrób fasolkę w letniej wersji. Ani przez moment nie pomyślisz, że wolałbyś tę po bretońsku

Choć wiele osób kojarzy fasolową głównie z ciężką zimową wersją, ta z młodą kapustą zmienia wszystko. Lżejsza, pełna warzyw i smaku – idealna na ciepłe dni. Kto raz spróbuje, ten szybko zapomni o fasolce po bretońsku.

Fasolowa z młodą kapustąFasolowa z młodą kapustą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Fasolowa z młodą kapustą to odmiana zupy, którą polubią nawet ci, którzy zwykle wybierają dania mięsne. Młoda kapusta nadaje świeżości i delikatność, fasola i cielęcina są gwarancją sytości, a pomidory dodają jej letniego charakteru. To połączenie jest idealne na długie, ciepłe dni, kiedy nie chcesz ciężkich, tłustych potraw. W przeciwieństwie do klasycznej fasolowej po bretońsku ta letnia wersja daje lekkość i kolor.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznie i tanio: obiadowy klasyk z dzieciństwa za 7 złotych

Fasolowa z młodą kapustą krok po kroku

Wbrew pozorom fasolowa z młodą kapustą to nie wariacja dla fanów kulinarnych eksperymentów. To sezonowa perełka, która bazuje na dobrze znanych składnikach. Sekret tkwi w proporcjach, dodatkach i lekkości, jaką wnosi młoda kapusta. Zamiast ciężkiej fasolki po bretońsku coś, co naprawdę odświeża. A do tego jest bardzo zdrowe.

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego z łopatki,
  • 700 g młodej, słodkiej kapusty,
  • 700 g ziemniaków (ok. 4 średnie),
  • puszka pomidorów pelati,
  • puszka białej drobnej fasoli,
  • ząbek czosnku,
  • 3–4 ziela angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • uniwersalna przyprawa warzywna,
  • pieprz kolorowy,
  • śmietana gęsta do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zalej mięso wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i przyprawę warzywną. Gotuj na małym ogniu ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
  2. Wyjmij mięso, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka.
  3. Poszatkuj cienko młodą kapustę, dodaj do wywaru i gotuj, aż zmięknie – około 10 minut.
  4. Obierz, pokrój ziemniaki w kostkę, wrzuć do zupy i gotuj kolejne 10 minut, aż będą prawie miękkie.
  5. W międzyczasie pokrój pomidory pelati i dodaj je do garnka. Podduś całość przez 5 minut.
  6. Dodaj odcedzoną białą fasolę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, by smaki się połączyły.
  7. Wyciśnij ząbek czosnku, dopraw zupę sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i ewentualnie jeszcze przyprawą warzywną.

Na talerzu podawaj porcję gorącej fasolowej z młodą kapustą udekorowaną łyżką gęstej śmietany.


Fasolowa z młodą kapustą to idealna propozycja na letni obiad, jest sycąca, lekka i pełna sezonowych smaków. W porównaniu z ciężką, klasyczną wersją brytyjską czy bretońską, ta jest świeża, kolorowa i zdrowsza. Spróbuj konieczne i koniecznie dodaj do letniego menu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty