Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Kanapki na słodko kojarzą się nam przede wszystkim z dżemem lub czekoladą. Japończycy między jasne pieczywo wkładają jednak śmietankę i truskawki. Okazuje się, że to połączenie co najmniej udane.
Sando to japońskie określenie na kanapkę, ale w ostatnim czasie stało się synonimem dla pieczywa z nieco szalonymi dodatkami w postaci owoców. Korzystając z sezonu na soczyste polskie truskawki, warto sięgnąć po ten przepis i wyczarować przekąskę, która podbija serca na całym świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Japońska kanapka sando
Podstawą jest tutaj pieczywo. Najczęściej to shokupan, czyli mleczny, puszysty chlebek. Tajemnicą shokupanu jest metoda tangzhong, która polega na wstępnym zaparzeniu części mąki z wodą lub mlekiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi japoński chlebek staje się delikatny i puszysty jak chmurka. Tangzhong również sprawia, że shokupan dłużej pozostaje świeży i miękki oraz nie kruszy się.
Nie musisz jednak zakasywać rękawów i brać się za pieczenie japońskiego chlebka, bo śmiało możesz sięgnąć po zamiennik. Sprawdzi się tutaj brioszka lub chałka bez kruszonki. Możesz sięgnąć też po dobrej jakości chleb tostowy. Kromki muszą być jednak dość grube, więc te marketowe nie sprawdzą się w tym przypadku. Warto zajrzeć do dobrej, rzemieślniczej piekarni.
Sando z truskawkami
Japońska kanapka zyskuje na popularności na całym świecie, w tym również w Polsce. Sezon na truskawki trwa, więc możemy połączyć smak polskiego lata z japońskim trendem. Możesz do środka włożyć też inne owoce, na przykład kiwi, brzoskwinie, mango czy borówki.
Składniki:
- 4 grube kromki brioszki, shokupana albo chałki,
- 8-10 truskawek,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 1-2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka wydrążone z laski.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, usuń szypułki i dokładnie osusz.
- Mocno schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij wraz z cukrem pudrem oraz wanilią. Masa powinna być gęsta i sztywna. Możesz opcjonalnie dodać śmietan fix albo 2-3 łyżki mascarpone pod koniec ubijania, aby ją ustabilizować.
- Na dwóch kromkach rozsmaruj grubą warstwę bitej śmietany. Krem powinien pokrywać całą powierzchnię, aż po same brzegi.
- Na jednej kromce ułóż truskawki w taki sposób, aby po przekrojeniu kanapki na ukos, uzyskać geometryczny wzór, np. dwie truskawki wzdłuż przekątnej i po jednej w rogach, tak by po złożeniu całe truskawki były widoczne. Możesz też ułożyć truskawki w równych rzędach. Truskawki powinny być lekko zatopione w kremie.
- Dołóż śmietanę, by wyrównać powierzchnię i przykryj pozostałym pieczywem.
- Resztki śmietany możesz rozprowadzić po bokach tak, jakbyś dekorował tort.
- Szczelnie owiń kanapki folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Uważaj, by ich nie zgniatać.
- Przed podaniem, ostrym nożem (najlepiej ząbkowanym lub ceramicznym) przekrój każdą kanapkę na pół po skosie.
Kanapka sando z truskawkami jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się na podwieczorek, zastępując ciasto. Smacznego!