WAŻNE
TERAZ

Będzie podwyżka płacy minimalnej. Rząd zdecydował

Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo

Kanapki na słodko kojarzą się nam przede wszystkim z dżemem lub czekoladą. Japończycy między jasne pieczywo wkładają jednak śmietankę i truskawki. Okazuje się, że to połączenie co najmniej udane.

Japońskie kanapki z owocami to hitJapońskie kanapki z owocami to hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sando to japońskie określenie na kanapkę, ale w ostatnim czasie stało się synonimem dla pieczywa z nieco szalonymi dodatkami w postaci owoców. Korzystając z sezonu na soczyste polskie truskawki, warto sięgnąć po ten przepis i wyczarować przekąskę, która podbija serca na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Japońska kanapka sando

Podstawą jest tutaj pieczywo. Najczęściej to shokupan, czyli mleczny, puszysty chlebek. Tajemnicą shokupanu jest metoda tangzhong, która polega na wstępnym zaparzeniu części mąki z wodą lub mlekiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi japoński chlebek staje się delikatny i puszysty jak chmurka. Tangzhong również sprawia, że shokupan dłużej pozostaje świeży i miękki oraz nie kruszy się.

Japoński chlebek mleczny
Japoński chlebek mleczny © Pyszności

Nie musisz jednak zakasywać rękawów i brać się za pieczenie japońskiego chlebka, bo śmiało możesz sięgnąć po zamiennik. Sprawdzi się tutaj brioszka lub chałka bez kruszonki. Możesz sięgnąć też po dobrej jakości chleb tostowy. Kromki muszą być jednak dość grube, więc te marketowe nie sprawdzą się w tym przypadku. Warto zajrzeć do dobrej, rzemieślniczej piekarni.

Sando z truskawkami

Japońska kanapka zyskuje na popularności na całym świecie, w tym również w Polsce. Sezon na truskawki trwa, więc możemy połączyć smak polskiego lata z japońskim trendem. Możesz do środka włożyć też inne owoce, na przykład kiwi, brzoskwinie, mango czy borówki.

Japońska kanapka z truskawkami
Japońska kanapka z truskawkami © Adobe Stock

Składniki:

  • 4 grube kromki brioszki, shokupana albo chałki,
  • 8-10 truskawek,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka wydrążone z laski.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki umyj, usuń szypułki i dokładnie osusz.
  2. Mocno schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij wraz z cukrem pudrem oraz wanilią. Masa powinna być gęsta i sztywna. Możesz opcjonalnie dodać śmietan fix albo 2-3 łyżki mascarpone pod koniec ubijania, aby ją ustabilizować.
  3. Na dwóch kromkach rozsmaruj grubą warstwę bitej śmietany. Krem powinien pokrywać całą powierzchnię, aż po same brzegi.
  4. Na jednej kromce ułóż truskawki w taki sposób, aby po przekrojeniu kanapki na ukos, uzyskać geometryczny wzór, np. dwie truskawki wzdłuż przekątnej i po jednej w rogach, tak by po złożeniu całe truskawki były widoczne. Możesz też ułożyć truskawki w równych rzędach. Truskawki powinny być lekko zatopione w kremie.
  5. Dołóż śmietanę, by wyrównać powierzchnię i przykryj pozostałym pieczywem.
  6. Resztki śmietany możesz rozprowadzić po bokach tak, jakbyś dekorował tort.
  7. Szczelnie owiń kanapki folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Uważaj, by ich nie zgniatać.
  8. Przed podaniem, ostrym nożem (najlepiej ząbkowanym lub ceramicznym) przekrój każdą kanapkę na pół po skosie.

Kanapka sando z truskawkami jest już gotowa. Świetnie sprawdzi się na podwieczorek, zastępując ciasto. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Mieszam 3 składniki. Po chwili mam stertę pysznych i chrupiących kotlecików
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat