PrzepisDania mięsneZrobiłam na obiad. Mama i teściowa godzinę zastanawiały się nad farszem

Zrobiłam na obiad. Mama i teściowa godzinę zastanawiały się nad farszem

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.10.2023 07:50, aktualizacja: 11.10.2023 07:14

Miękkie, soczyste, wypełnione aromatycznym farszem aż po brzegi. Przedstawiamy przepis na drobiowe roladki, które możesz podać na obiad, jak i na uroczystej kolacji. Gwarantujemy, że najbliżsi będą prosić o dokładkę.

Twoja rodzina uwielbia piersi z kurczaka, a nie masz już pomysłów, jak ją przygotować. Poznaj przepis na faszerowane roladki drobiowe, które robi się zaledwie pół godziny. Sekretem tego dania jest aromatyczny farsz, bazujący na szpinaku.

Wbrew pozorom, przygotowanie roladek jest naprawdę proste i nie zabierze ci dużo czasu. Zacznij od przygotowania farszu, a samo zawijanie i smażenie zajmie ci nie więcej, niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprytny sposób na przemycenie szpinaku

Szpinak to warzywo, które wielu z nas kojarzy się z zieloną, niesmaczną i gorzką breją. Czas je odczarować, bowiem odpowiednio przygotowany, jest niezwykle smaczny i co najważniejsze, zdrowy. Szpinak to źródło wielu cennych witamin i minerałów. W 100 gramach warzywa znajduje się aż 558 mg potasu, 72 mg magnezu, a także żelazo i kwas foliowy. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, dodając go do koktajli, sosów czy tak jak w przypadku roladek, farszu.

Roladki nadziewane szpinakiem — przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach (można zastąpić szynką parmeńską),
  • 100 g sera feta,
  • 100 g szpinaku,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło, a następnie, usmaż na niej szpinak z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Kiedy zmięknie, wyłącz gaz i wymieszaj szpinak z pokruszoną fetą. Farsz powinien być zwarty i zbity.
  2. Pierś z kurczaka umyj, oczyść z włókien, przekrój wzdłuż i rozbij na cienkie płaty. Na końcu, oprósz go pieprzem i solą, z obu stron.
  3. Na rozbitych piersiach rozprowadź farsz, zawiń je w roladki, a następnie, owiń je w boczku.
  4. Tak przygotowane roladki podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Kiedy boczek puści nieco tłuszczu, przełóż roladki do naczynia żaroodpornego.
  5. Roladki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stp.C., przez 20-25 minut.



Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także