WAŻNE
TERAZ

Zełenski odbył rozmowę z Trumpem. "Pogratulowałem sukcesu"

Zrobiłam na obiad. Mama i teściowa godzinę zastanawiały się nad farszem

Miękkie, soczyste, wypełnione aromatycznym farszem aż po brzegi. Przedstawiamy przepis na drobiowe roladki, które możesz podać na obiad, jak i na uroczystej kolacji. Gwarantujemy, że najbliżsi będą prosić o dokładkę.

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetąPierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Twoja rodzina uwielbia piersi z kurczaka, a nie masz już pomysłów, jak ją przygotować. Poznaj przepis na faszerowane roladki drobiowe, które robi się zaledwie pół godziny. Sekretem tego dania jest aromatyczny farsz, bazujący na szpinaku.

Wbrew pozorom, przygotowanie roladek jest naprawdę proste i nie zabierze ci dużo czasu. Zacznij od przygotowania farszu, a samo zawijanie i smażenie zajmie ci nie więcej, niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Sprytny sposób na przemycenie szpinaku

Szpinak to warzywo, które wielu z nas kojarzy się z zieloną, niesmaczną i gorzką breją. Czas je odczarować, bowiem odpowiednio przygotowany, jest niezwykle smaczny i co najważniejsze, zdrowy. Szpinak to źródło wielu cennych witamin i minerałów. W 100 gramach warzywa znajduje się aż 558 mg potasu, 72 mg magnezu, a także żelazo i kwas foliowy. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, dodając go do koktajli, sosów czy tak jak w przypadku roladek, farszu.

Roladki nadziewane szpinakiem — przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach (można zastąpić szynką parmeńską),
  • 100 g sera feta,
  • 100 g szpinaku,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło, a następnie, usmaż na niej szpinak z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Kiedy zmięknie, wyłącz gaz i wymieszaj szpinak z pokruszoną fetą. Farsz powinien być zwarty i zbity.
  2. Pierś z kurczaka umyj, oczyść z włókien, przekrój wzdłuż i rozbij na cienkie płaty. Na końcu, oprósz go pieprzem i solą, z obu stron.
  3. Na rozbitych piersiach rozprowadź farsz, zawiń je w roladki, a następnie, owiń je w boczku.
  4. Tak przygotowane roladki podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Kiedy boczek puści nieco tłuszczu, przełóż roladki do naczynia żaroodpornego.
  5. Roladki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stp.C., przez 20-25 minut.



Wybrane dla Ciebie

Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego