Zrobiłam na obiad. Mama i teściowa godzinę zastanawiały się nad farszem

Miękkie, soczyste, wypełnione aromatycznym farszem aż po brzegi. Przedstawiamy przepis na drobiowe roladki, które możesz podać na obiad, jak i na uroczystej kolacji. Gwarantujemy, że najbliżsi będą prosić o dokładkę.

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetąPierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Twoja rodzina uwielbia piersi z kurczaka, a nie masz już pomysłów, jak ją przygotować. Poznaj przepis na faszerowane roladki drobiowe, które robi się zaledwie pół godziny. Sekretem tego dania jest aromatyczny farsz, bazujący na szpinaku.

Wbrew pozorom, przygotowanie roladek jest naprawdę proste i nie zabierze ci dużo czasu. Zacznij od przygotowania farszu, a samo zawijanie i smażenie zajmie ci nie więcej, niż 5 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Sprytny sposób na przemycenie szpinaku

Szpinak to warzywo, które wielu z nas kojarzy się z zieloną, niesmaczną i gorzką breją. Czas je odczarować, bowiem odpowiednio przygotowany, jest niezwykle smaczny i co najważniejsze, zdrowy. Szpinak to źródło wielu cennych witamin i minerałów. W 100 gramach warzywa znajduje się aż 558 mg potasu, 72 mg magnezu, a także żelazo i kwas foliowy. Warto włączyć je do swojej codziennej diety, dodając go do koktajli, sosów czy tak jak w przypadku roladek, farszu.

Roladki nadziewane szpinakiem — przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach (można zastąpić szynką parmeńską),
  • 100 g sera feta,
  • 100 g szpinaku,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • masło.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło, a następnie, usmaż na niej szpinak z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Kiedy zmięknie, wyłącz gaz i wymieszaj szpinak z pokruszoną fetą. Farsz powinien być zwarty i zbity.
  2. Pierś z kurczaka umyj, oczyść z włókien, przekrój wzdłuż i rozbij na cienkie płaty. Na końcu, oprósz go pieprzem i solą, z obu stron.
  3. Na rozbitych piersiach rozprowadź farsz, zawiń je w roladki, a następnie, owiń je w boczku.
  4. Tak przygotowane roladki podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Kiedy boczek puści nieco tłuszczu, przełóż roladki do naczynia żaroodpornego.
  5. Roladki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stp.C., przez 20-25 minut.



Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀