PrzepisCiasto bez pieczeniaZrób owocowe ciasto bez pieczenia. Proste składniki, a smakuje jak z najlepszej cukierni

Zrób owocowe ciasto bez pieczenia. Proste składniki, a smakuje jak z najlepszej cukierni

To ciasto jeszcze długo będzie ci się śniło po nocach, dlatego przepis proponuję zapisać i schować w dobrym miejscu. Będziesz do niego wracał jeszcze wiele razy, a twoja rodzina zapyta: w której cukierni sprzedają takie dobre ciasto owocowe bez pieczenia?

Najlepsze owocowe ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwil
Najlepsze owocowe ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | siraphol

14.02.2024 | aktual.: 15.03.2024 14:08

Od dłuższego czasu marzyło mi się dobre owocowe ciasto, którym mógłbym się raczyć podczas popołudniowej kawy. Na pieczenie trzeba jednak znaleźć nieco dłuższą chwilę, a deficyt czasowy to coś, do czego zdążyłem się już przyzwyczaić. Co w takim razie zrobić? Udać się do cukierni? Pewnie, można. Ale można też przygotować doskonałe i ekspresowe owocowe ciasto bez pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis na to ciasto, wiedziałem już, że odkryłem coś naprawdę wyjątkowego. I chociaż jestem wielkim fanem słodkości, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, to tego rodzaju ciasto robiłem, przyznaję, pierwszy raz w życiu. Na szczęście wnioski są bardzo pozytywne: z tą recepturą poradzi sobie każdy, nawet największy amator. To w takim razie więcej niż pewne, że ty zrobisz je choćby z zamkniętymi oczami!

Owocowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 500 g malin,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g galaretki malinowej,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

To owocowe ciasto bez pieczenia praktycznie robi się samo
To owocowe ciasto bez pieczenia praktycznie robi się samo© Canva | Africa images
  1. Herbatniki kruszę. Można to zrobić na dwa sposoby: albo blenderem, albo przy pomocy wałka. Korzystając z tego drugiego, warto zabezpieczyć herbatniki folią lub siatką.
  2. Masło roztapiam w rondelku. Następnie przenoszę je do miski i łączę z pokruszonymi herbatnikami.
  3. Przygotowuję formę. Wykładam ją papierem do pieczenia, a następnie w środku układam masę z herbatników i masła. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
  4. Galaretkę rozpuszczam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzę, ale nie za bardzo. To ważne, żeby nie zaczęła tężeć. W międzyczasie mieszam jogurt z cukrem.
  5. Maliny rozmrażam (w sezonie przygotuję to ciasto ze świeżych owoców). Wykładam warstwę na spód ciasta, które wyjmuje wcześniej z lodówki. Na to leci posłodzony jogurt, a na koniec galaretka.
  6. Wstawiam z powrotem do lodówki. Po 2-3 godzinach moje owocowe ciasto bez pieczenia jest już gotowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
ciasto bez pieczeniaciasto z owocamiprzepis
Wybrane dla Ciebie