Zrób owocowe ciasto bez pieczenia. Proste składniki, a smakuje jak z najlepszej cukierni

To ciasto jeszcze długo będzie ci się śniło po nocach, dlatego przepis proponuję zapisać i schować w dobrym miejscu. Będziesz do niego wracał jeszcze wiele razy, a twoja rodzina zapyta: w której cukierni sprzedają takie dobre ciasto owocowe bez pieczenia?

Najlepsze owocowe ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwilNajlepsze owocowe ciasto bez pieczenia zrobisz w kilka chwil
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | siraphol

Od dłuższego czasu marzyło mi się dobre owocowe ciasto, którym mógłbym się raczyć podczas popołudniowej kawy. Na pieczenie trzeba jednak znaleźć nieco dłuższą chwilę, a deficyt czasowy to coś, do czego zdążyłem się już przyzwyczaić. Co w takim razie zrobić? Udać się do cukierni? Pewnie, można. Ale można też przygotować doskonałe i ekspresowe owocowe ciasto bez pieczenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowy bukiet w jadalnym wydaniu. Oryginalny i ciekawy pomysł na prezent

Kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis na to ciasto, wiedziałem już, że odkryłem coś naprawdę wyjątkowego. I chociaż jestem wielkim fanem słodkości, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, to tego rodzaju ciasto robiłem, przyznaję, pierwszy raz w życiu. Na szczęście wnioski są bardzo pozytywne: z tą recepturą poradzi sobie każdy, nawet największy amator. To w takim razie więcej niż pewne, że ty zrobisz je choćby z zamkniętymi oczami!

Owocowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 250 g herbatników,
  • 100 g masła,
  • 500 g malin,
  • 500 g jogurtu naturalnego,
  • 80 g galaretki malinowej,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

To owocowe ciasto bez pieczenia praktycznie robi się samo
To owocowe ciasto bez pieczenia praktycznie robi się samo © Canva | Africa images
  1. Herbatniki kruszę. Można to zrobić na dwa sposoby: albo blenderem, albo przy pomocy wałka. Korzystając z tego drugiego, warto zabezpieczyć herbatniki folią lub siatką.
  2. Masło roztapiam w rondelku. Następnie przenoszę je do miski i łączę z pokruszonymi herbatnikami.
  3. Przygotowuję formę. Wykładam ją papierem do pieczenia, a następnie w środku układam masę z herbatników i masła. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
  4. Galaretkę rozpuszczam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzę, ale nie za bardzo. To ważne, żeby nie zaczęła tężeć. W międzyczasie mieszam jogurt z cukrem.
  5. Maliny rozmrażam (w sezonie przygotuję to ciasto ze świeżych owoców). Wykładam warstwę na spód ciasta, które wyjmuje wcześniej z lodówki. Na to leci posłodzony jogurt, a na koniec galaretka.
  6. Wstawiam z powrotem do lodówki. Po 2-3 godzinach moje owocowe ciasto bez pieczenia jest już gotowe.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"