Zrób owocowe ciasto bez pieczenia. Proste składniki, a smakuje jak z najlepszej cukierni
To ciasto jeszcze długo będzie ci się śniło po nocach, dlatego przepis proponuję zapisać i schować w dobrym miejscu. Będziesz do niego wracał jeszcze wiele razy, a twoja rodzina zapyta: w której cukierni sprzedają takie dobre ciasto owocowe bez pieczenia?
14.02.2024 | aktual.: 15.03.2024 14:08
Od dłuższego czasu marzyło mi się dobre owocowe ciasto, którym mógłbym się raczyć podczas popołudniowej kawy. Na pieczenie trzeba jednak znaleźć nieco dłuższą chwilę, a deficyt czasowy to coś, do czego zdążyłem się już przyzwyczaić. Co w takim razie zrobić? Udać się do cukierni? Pewnie, można. Ale można też przygotować doskonałe i ekspresowe owocowe ciasto bez pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy pierwszy raz zobaczyłem przepis na to ciasto, wiedziałem już, że odkryłem coś naprawdę wyjątkowego. I chociaż jestem wielkim fanem słodkości, do których przygotowania nie trzeba używać piekarnika, to tego rodzaju ciasto robiłem, przyznaję, pierwszy raz w życiu. Na szczęście wnioski są bardzo pozytywne: z tą recepturą poradzi sobie każdy, nawet największy amator. To w takim razie więcej niż pewne, że ty zrobisz je choćby z zamkniętymi oczami!
Owocowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 250 g herbatników,
- 100 g masła,
- 500 g malin,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- 80 g galaretki malinowej,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki kruszę. Można to zrobić na dwa sposoby: albo blenderem, albo przy pomocy wałka. Korzystając z tego drugiego, warto zabezpieczyć herbatniki folią lub siatką.
- Masło roztapiam w rondelku. Następnie przenoszę je do miski i łączę z pokruszonymi herbatnikami.
- Przygotowuję formę. Wykładam ją papierem do pieczenia, a następnie w środku układam masę z herbatników i masła. Wstawiam do lodówki na pół godziny.
- Galaretkę rozpuszczam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzę, ale nie za bardzo. To ważne, żeby nie zaczęła tężeć. W międzyczasie mieszam jogurt z cukrem.
- Maliny rozmrażam (w sezonie przygotuję to ciasto ze świeżych owoców). Wykładam warstwę na spód ciasta, które wyjmuje wcześniej z lodówki. Na to leci posłodzony jogurt, a na koniec galaretka.
- Wstawiam z powrotem do lodówki. Po 2-3 godzinach moje owocowe ciasto bez pieczenia jest już gotowe.