PrzepisWegetariańskaZrób proste kotlety na obiad. Tanie, a cała rodzina naje się do syta

Zrób proste kotlety na obiad. Tanie, a cała rodzina naje się do syta

Kotlety z kaszy gryczanej to świetny sposób na szybki, tani i sycący obiad. Nie ma w nich ani grama mięsa, dzięki czemu są dobrą alternatywą dla klasycznych mielonych. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że wegetariańskie jedzenie też może być pyszne.

Kotlety mielone z kaszy gryczanej
Kotlety mielone z kaszy gryczanej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Kotlety można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co da się uformować w zwartą masę i usmażyć. Da się je zrobić z warzyw, roślin strączkowych, a nawet sera. W tym przepisie stawiam akurat na kotlety z kaszy gryczanej, bo jest ona bogata w białko roślinne, błonnik, magnez i witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom jesteśmy syci na długo. Oprócz tego, kasza gryczana dobrze się klei oraz jest tania i powszechnie dostępna. Jeśli poczułeś się zachęcony tymi faktami, to koniecznie spróbuj zrobić te kotlety w zaciszu własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Obiad może być bez mięsa

Kotlety z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Świetnie komponują się z ziemniakami i mizerią, ale możesz je również podać z ryżem i ulubionymi warzywami. Aby były bardziej dietetyczne, upiecz je w piekarniku zamiast smażyć na oleju. Do masy możesz dorzucić szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki, ale w swojej wersji stawiam akurat na ser żółty – goudę lub cheddar. Dodaje on kremowości i lekko ciągnącej struktury. Kotlety smażę na oleju rzepakowym albo maśle klarowanym.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (1 torebka),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • dodatkowa bułka tarta do panierowania.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
  2. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo bardzo drobno posiekaj.
  3. W misce wymieszaj kaszę, starte jajka, surowe jajko, żółty ser, bułkę tartą i wędzona paprykę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Z masy uformuj okrągłe lub lekko spłaszczone kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.

Wybrane dla Ciebie