Zrób proste kotlety na obiad. Tanie, a cała rodzina naje się do syta

Kotlety z kaszy gryczanej to świetny sposób na szybki, tani i sycący obiad. Nie ma w nich ani grama mięsa, dzięki czemu są dobrą alternatywą dla klasycznych mielonych. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że wegetariańskie jedzenie też może być pyszne.

Kotlety mielone z kaszy gryczanejKotlety mielone z kaszy gryczanej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Kotlety można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co da się uformować w zwartą masę i usmażyć. Da się je zrobić z warzyw, roślin strączkowych, a nawet sera. W tym przepisie stawiam akurat na kotlety z kaszy gryczanej, bo jest ona bogata w białko roślinne, błonnik, magnez i witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom jesteśmy syci na długo. Oprócz tego, kasza gryczana dobrze się klei oraz jest tania i powszechnie dostępna. Jeśli poczułeś się zachęcony tymi faktami, to koniecznie spróbuj zrobić te kotlety w zaciszu własnej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad

Obiad może być bez mięsa

Kotlety z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Świetnie komponują się z ziemniakami i mizerią, ale możesz je również podać z ryżem i ulubionymi warzywami. Aby były bardziej dietetyczne, upiecz je w piekarniku zamiast smażyć na oleju. Do masy możesz dorzucić szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki, ale w swojej wersji stawiam akurat na ser żółty – goudę lub cheddar. Dodaje on kremowości i lekko ciągnącej struktury. Kotlety smażę na oleju rzepakowym albo maśle klarowanym.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej (1 torebka),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 50 g startego żółtego sera,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • dodatkowa bułka tarta do panierowania.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
  2. Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo bardzo drobno posiekaj.
  3. W misce wymieszaj kaszę, starte jajka, surowe jajko, żółty ser, bułkę tartą i wędzona paprykę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Z masy uformuj okrągłe lub lekko spłaszczone kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka