Zrób proste kotlety na obiad. Tanie, a cała rodzina naje się do syta
Kotlety z kaszy gryczanej to świetny sposób na szybki, tani i sycący obiad. Nie ma w nich ani grama mięsa, dzięki czemu są dobrą alternatywą dla klasycznych mielonych. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że wegetariańskie jedzenie też może być pyszne.
Kotlety można zrobić praktycznie ze wszystkiego, co da się uformować w zwartą masę i usmażyć. Da się je zrobić z warzyw, roślin strączkowych, a nawet sera. W tym przepisie stawiam akurat na kotlety z kaszy gryczanej, bo jest ona bogata w białko roślinne, błonnik, magnez i witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom jesteśmy syci na długo. Oprócz tego, kasza gryczana dobrze się klei oraz jest tania i powszechnie dostępna. Jeśli poczułeś się zachęcony tymi faktami, to koniecznie spróbuj zrobić te kotlety w zaciszu własnej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane udka z kurczaka - rodzinna porcja na obiad
Obiad może być bez mięsa
Kotlety z kaszy gryczanej to doskonały pomysł na bezmięsny obiad. Świetnie komponują się z ziemniakami i mizerią, ale możesz je również podać z ryżem i ulubionymi warzywami. Aby były bardziej dietetyczne, upiecz je w piekarniku zamiast smażyć na oleju. Do masy możesz dorzucić szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki, ale w swojej wersji stawiam akurat na ser żółty – goudę lub cheddar. Dodaje on kremowości i lekko ciągnącej struktury. Kotlety smażę na oleju rzepakowym albo maśle klarowanym.
Przepis na kotlety z kaszy gryczanej
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej (1 torebka),
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 1 surowe jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 50 g startego żółtego sera,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- dodatkowa bułka tarta do panierowania.
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
- Ugotowane jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo bardzo drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj kaszę, starte jajka, surowe jajko, żółty ser, bułkę tartą i wędzona paprykę. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Z masy uformuj okrągłe lub lekko spłaszczone kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na średnim ogniu ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.