Zrób pyszne pierożki gyros na imprezę. Goście oszaleją z radości

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę na imprezę? Postaw na pierożki gyros! To idealny finger food, który zachwyci twoich gości aromatycznym farszem i chrupiącą otoczką.

Zrób pyszne pierożki gyros na imprezę. Goście oszaleją z radościZrób pyszne pierożki gyros na imprezę. Goście oszaleją z radości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierożki gyros to propozycja na każdą imprezę. Wystarczy pół godziny, by przygotować tę wyśmienitą przekąskę, która z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich gości. Zapomnij o typowych sałatkach gyros — pora na coś zupełnie innego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Jak zrobić pierożki à la gyros?

Składają się one z delikatnego, drożdżowego ciasta, wypełnionego soczystym kurczakiem i chrupiącymi warzywami, znanymi z tradycyjnego gyrosa. Przygotowanie farszu to tylko kwestia chwili - wystarczy podsmażyć mięso z dodatkami i doprawić przyprawami. Całość smażymy na głębokim tłuszczu, by uzyskać chrupiącą skórkę, a następnie podajemy z pysznym sosem tzatziki.

Przepis na pierożki gyros

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • pierś z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • kilkanaście pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy (opcjonalnie),
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia,
  • sos tzatziki.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto: podgrzej mleko, dodaj drożdże i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj mąkę, żółtka, masło i sól. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Przygotuj farsz: pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną kapustę pekińską, pieczarki, paprykę i cebulę. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą gyros.
  3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrój krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi.
  4. Smaż pierożki na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  5. Podawaj pierożki gyros z sosem tzatziki.

Pierożki gyros to nie tylko danie na imprezę, ale także pomysł na szybki obiad lub kolację. Przygotuj je z miłością i ciesz się zachwytem twoich bliskich nad tym wyjątkowym smakiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥