Zrób pyszne pierożki gyros na imprezę. Goście oszaleją z radości

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu przekąskę na imprezę? Postaw na pierożki gyros! To idealny finger food, który zachwyci twoich gości aromatycznym farszem i chrupiącą otoczką.

Zrób pyszne pierożki gyros na imprezę. Goście oszaleją z radościZrób pyszne pierożki gyros na imprezę. Goście oszaleją z radości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Pierożki gyros to propozycja na każdą imprezę. Wystarczy pół godziny, by przygotować tę wyśmienitą przekąskę, która z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich gości. Zapomnij o typowych sałatkach gyros — pora na coś zupełnie innego!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drobiowe miseczki szczęścia goszczą na moim stole bardzo często. Każdy się o nie dopomina

Jak zrobić pierożki à la gyros?

Składają się one z delikatnego, drożdżowego ciasta, wypełnionego soczystym kurczakiem i chrupiącymi warzywami, znanymi z tradycyjnego gyrosa. Przygotowanie farszu to tylko kwestia chwili - wystarczy podsmażyć mięso z dodatkami i doprawić przyprawami. Całość smażymy na głębokim tłuszczu, by uzyskać chrupiącą skórkę, a następnie podajemy z pysznym sosem tzatziki.

Przepis na pierożki gyros

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g drożdży,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • pierś z kurczaka,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • kilkanaście pieczarek,
  • czerwona papryka,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy (opcjonalnie),
  • przyprawa gyros,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia,
  • sos tzatziki.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto: podgrzej mleko, dodaj drożdże i odstaw na 10 minut. Następnie dodaj mąkę, żółtka, masło i sól. Zagnieć ciasto i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Przygotuj farsz: pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną kapustę pekińską, pieczarki, paprykę i cebulę. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą gyros.
  3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wykrój krążki za pomocą szklanki. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi.
  4. Smaż pierożki na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  5. Podawaj pierożki gyros z sosem tzatziki.

Pierożki gyros to nie tylko danie na imprezę, ale także pomysł na szybki obiad lub kolację. Przygotuj je z miłością i ciesz się zachwytem twoich bliskich nad tym wyjątkowym smakiem!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯