Zrób zraziki z jabłek, które łączą prostotę i elegancję dawnej kuchni. Ten przepis ma ponad 200 lat

Galicyjskie zraziki z jabłek są nie tylko wyrafinowane, ale też kojarzą się z rodzinnym ciepłem. W pysznym cieście jabłka zamieniają się w delikatny deser – prosty, pełen serca i wyjątkowy równocześnie.

Zraziki z jabłek to staropolski przysmakZraziki z jabłek to staropolski przysmak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie każdy wie, że do przygotowania idealnego deseru z ponad dwustuletnią tradycją wystarczą jabłka, mąka, czerwone wino, cukier puder i cynamon. Choć zraziki zwykle kojarzą się z mięsem, w dawnej kuchni galicyjskiej przybierały też zupełnie inną, słodką formę.

Ten wyjątkowy przepis pochodzi z książki kucharskiej wydanej we Lwowie w 1817 roku, która zbierała najlepsze receptury stosowane zarówno w domach miejskich, jak i dworskich. To właśnie tam, ponad dwieście lat temu, po raz pierwszy spisano przepis na ten pyszny, prosty do przygotowania deser.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Staropolskie zraziki z jabłek

Staropolskie przepisy mogą wydawać się trudne do zrozumienia, ale to mylne wrażenie. Zraziki z jabłek przygotujesz z łatwo dostępnych i niedrogich składników, a cały proces jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.

Wino w cieście zastępuje jajka i mleko, nadając mu lekkość i delikatną subtelność. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, warto dodać trochę zimnej wody lub więcej wina, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Ciasto schładzaj przez około 15 minut w lodówce, wtedy lepiej przylega do jabłek i podczas smażenia nie chłonie nadmiaru tłuszczu, co sprawia, że zraziki są bardziej smaczne i chrupiące.

Przepis na zraziki z jabłek

Składniki:

  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 3 duże jabłka winne,
  • 4 łyżki cukru pudru do ciasta i dodatkowo do oprószenia gotowych zrazików,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej czerwone wino do miski, dodaj mąkę pszenną, cukier puder i cynamon.
  2. Całość dokładnie zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  3. Jeśli masa będzie za gęsta, dolej odrobinę zimnej wody lub więcej wina.
  4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na około 15 minut.
  5. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na 12 równych cząstek.
  6. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej.
  7. Każdą cząstkę jabłka zanurz dokładnie w cieście, delikatnie obtaczając je z każdej strony, a następnie układaj na gorącym tłuszczu.
  8. Smaż na średnim ogniu po 1-2 minuty z każdej strony, aż ciasto lekko się zarumieni i stanie się chrupiące.
  9. Usmażone jabłka przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Podawaj jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba