Zupa, którą moja rodzina uwielbia jeść latem. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu
Jeśli jesteś fanem cukinii, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, ile smacznych dań jesteś w stanie z niej przygotować. Jedną z opcji, którą warto wziąć pod uwagę, jest zupa krem z cukinii. To świetny pomysł na obiad letnią porą. Najlepiej smakuje z dodatkiem grzanek i nie tylko. Przygotowanie takiej zupy jest banalnie proste.
18.07.2023 10:00
Szukasz pomysłu na prostą zupę? Jako że lato w pełni, a na targu możesz kupić świeże cukinie, to najlepszą opcją wydaje się być zupa z cukinii. Jest pożywna, smaczna, a przygotowuje się ją w naprawdę prosty sposób. Zupa krem z cukinii będzie gotowa do jedzenia w niespełna godzinę, a poza tym jest pyszna i prosta.
Zupa krem z cukinii — idealna propozycja nie tylko na letnie dni
W opinii wielu osób zupa krem z cukinii najlepiej smakuje w momencie, gdy akurat trwa sezon na cukinie. Jednak, z racji tego, że cukinię można kupić w sklepach praktycznie przez cały rok, to warto przygotować tę zupę w każdej porze roku. Ta lekka i orzeźwiająca zupa może być smacznym daniem przez cały rok. Cukinia, jako główny składnik, dodaje jej delikatnego smaku i kremowej konsystencji. Ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również pełna w wartości odżywcze.
Cukinia jest niskokaloryczna i bogata w błonnik, co pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi i prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Zawiera również wiele składników odżywczych, takich jak witamina C, witamina A, potas i magnez, które korzystnie wpływają na układ odpornościowy, wzrok i zdrowie serca. Zupa krem z cukinii może być podawana na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.
Zupa krem z cukinii - najlepszy przepis
Nie tylko w letnie dni, ale przez cały rok zupa krem z cukinii jest doskonałym wyborem, aby cieszyć się świeżym smakiem warzyw i lekkością tego dania. Przygotowanie zupy krem z cukinii jest łatwe i szybkie. Wystarczy obrać cukinię, pokroić ją na kawałki i ugotować w bulionie warzywnym lub wodzie. Ważną rolę odgrywają również pewne dodatki i składniki, które podkreślą jej smak.
Składniki:
- 800 g cukinii,
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki masła,
- mała cebula cukrowa,
- 5 łyżek śmietanki 30 proc.,
- 4 ząbki czosnku,
- zioła: garść siekanej natki pietruszki i szczypiorku,
- przyprawy: łyżeczka ziół prowansalskich, sól i pieprz.
Składniki na grzanki do zupy:
- 4 łyżki delikatnej oliwy,
- 2 kromki jasnego pieczywa pszennego,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bulion warzywny lub drobiowy.
- Umyj cukinie i odetnij końce. Obierz cebulę i ząbki czosnku.
- Rozgrzej na patelni dwie łyżki masła i dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażaj przez około 3 minuty.
- Wrzuć na patelnię cukinie pokrojone w kostkę. Podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Pod koniec smażenia przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Wlej 500 ml bulionu do garnka i dodaj posiekane zioła.
- Zagotuj i następnie przełóż do garnka całą zawartość patelni. Gotuj zupę na małej mocy palnika przez około 15 minut.
- Dodaj śmietanę do zupy i zblenduj ją.
- Pokrój w kostkę dwie kromki pieczywa. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone na kawałki pieczywo. Podsmażaj grzanki na suchej patelni przez minutę. Na częściowo podpieczone grzanki wylej oliwę i przypraw ziołami prowansalskimi.
- Podaj zupę i dodaj do niej grzanki. Smacznego!