PrzepisReceptura kremu z cukinii według Magdy Gessler przyprawia o szybsze bicie serca. Wszystko przez te przyprawy

Receptura kremu z cukinii według Magdy Gessler przyprawia o szybsze bicie serca. Wszystko przez te przyprawy

Pyszny, lekki i prosty w przygotowaniu - te trzy cechy opisują idealnie przygotowany krem z cukinii. Chcielibyśmy, żeby wyszedł wyśmienity, dlatego przygotowaliśmy przepis Magdy Gessler. Jej receptura jest wprost bezkonkurencyjna.

Receptura kremu z cukinii według Magdy Gessler przyprawia o szybsze bicie serca. Wszystko przez te przyprawy
Paulina

23.08.2022 14:28

Sezon na cukinię trwa w pełni. Stragany uginają się od tego warzywa, a w domowych ogródkach też na pewno już zakwitły. To doskonały czas na zrobienie idealnego kremu z cukinii, jakiej jeszcze nie jedliście. Magda Gessler jako ekspertka wie, jak wydobyć z niepozornej cukinii cały smak!

Obraz

Zupa krem z cukinii według Magdy Gessler

Składniki na zupę krem z cukinii:

  • 3 cukinie
  • 1 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania kremu z cukinii:

Umytą i obraną cukinię pokrój dokładnie w małą kostkę. Podobnie postępujemy z selerem i ziemniakami. Następnie myjemy pora i kroimy go w małe krążki. Czosnek siekamy na małe kawałki. Przechodzimy do rozgrzania masła i dodajemy przyprawy. Umieszczamy w garnku liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Smażymy wszystko przez moment i dodajemy czosnek oraz pora.

Potem dodajemy kolejno cukinie, ziemniaki, seler i wszystko smażymy przez 5 minut. Zalewamy całość bulionem i gotujemy tyle czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wyławiamy liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Potem dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec wszystko miksujemy na bardzo gładką masę. Możemy podawać z grzankami.

Obraz

Właściwości cukinii

Oprócz zupy krem z cukinii możemy przygotować z niej wiele pysznych dań, które zachwycą wielu z nas. Skorzystamy nie tylko z jej walorów smakowych, ale również z właściwości odżywczych. Po pierwsze cukinia to warzywo, które jest bardzo niskokaloryczne. Ma tylko około 16 kcal w 100g. Dodatkowo jest lekkostrawna i dostarcza nam mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo i takie witaminy jak A, C oraz B1 i K.

Jeśli uwielbiasz cukinie, możesz przygotować z niej pyszną zieloną roladę:

cukiniaMagda Gesslerzupa
Wybrane dla Ciebie