Receptura kremu z cukinii według Magdy Gessler przyprawia o szybsze bicie serca. Wszystko przez te przyprawy
Pyszny, lekki i prosty w przygotowaniu - te trzy cechy opisują idealnie przygotowany krem z cukinii. Chcielibyśmy, żeby wyszedł wyśmienity, dlatego przygotowaliśmy przepis Magdy Gessler. Jej receptura jest wprost bezkonkurencyjna.
23.08.2022 14:28
Sezon na cukinię trwa w pełni. Stragany uginają się od tego warzywa, a w domowych ogródkach też na pewno już zakwitły. To doskonały czas na zrobienie idealnego kremu z cukinii, jakiej jeszcze nie jedliście. Magda Gessler jako ekspertka wie, jak wydobyć z niepozornej cukinii cały smak!
Zupa krem z cukinii według Magdy Gessler
Składniki na zupę krem z cukinii:
- 3 cukinie
- 1 l bulionu
- 4 ziemniaki
- biała część pora
- kawałek selera
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
Sposób przygotowania kremu z cukinii:
Umytą i obraną cukinię pokrój dokładnie w małą kostkę. Podobnie postępujemy z selerem i ziemniakami. Następnie myjemy pora i kroimy go w małe krążki. Czosnek siekamy na małe kawałki. Przechodzimy do rozgrzania masła i dodajemy przyprawy. Umieszczamy w garnku liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Smażymy wszystko przez moment i dodajemy czosnek oraz pora.
Potem dodajemy kolejno cukinie, ziemniaki, seler i wszystko smażymy przez 5 minut. Zalewamy całość bulionem i gotujemy tyle czasu, aż zmiękną ziemniaki. Wyławiamy liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Potem dodajemy śmietankę i doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec wszystko miksujemy na bardzo gładką masę. Możemy podawać z grzankami.
Właściwości cukinii
Oprócz zupy krem z cukinii możemy przygotować z niej wiele pysznych dań, które zachwycą wielu z nas. Skorzystamy nie tylko z jej walorów smakowych, ale również z właściwości odżywczych. Po pierwsze cukinia to warzywo, które jest bardzo niskokaloryczne. Ma tylko około 16 kcal w 100g. Dodatkowo jest lekkostrawna i dostarcza nam mnóstwo witamin oraz składników mineralnych. Cukinia jest bogata w potas, magnez, żelazo i takie witaminy jak A, C oraz B1 i K.
Jeśli uwielbiasz cukinie, możesz przygotować z niej pyszną zieloną roladę: