Do tej zupy nie potrzeba drugiego dania. Jest treściwa i świetnie rozgrzewa

Jesienią i zimną chętnie sięgamy po treściwe i rozgrzewające dania. A co może być lepszego po powrocie do domu w mroźny dzień niż talerz gęstej, parującej zupy? Magdalena Gembacka w książce „Roślinna uczta smaków” podzieliła się ze swoimi czytelnikami przepisem na taką właśnie zupę. Zupa paprykowa z wędzonym tofu i ziemniakami rozgrzeje największego zmarzlucha.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Zupa jest kremowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Jeden z jej głównych składników, czyli tofu, to produkt, który dobrze znają weganie i wegetarianie. Tofu to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka. Dostarcza przy tym niewielu kalorii. Wartość energetyczna na 100 g produktu to 80-100 kcal.

„Słodka, dymna papryka i wędzone tofu świetnie się dopełniają w tej sycącej i rozgrzewającej zupie”– pisze Magdalena Gembacka.

Zupa paprykowa z wędzonym tofu i ziemniakami – przepis

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 dużych papryk czerwonych
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Papryki upiec. Gdy ostygną, ściągnąć z nich skórkę. Trzy zmiksować na purée, a dwie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić w dużym garnku na oliwie, dodać pokrojony w kostkę seler, marchewkę oraz tymianek i oregano. Smażyć około 5 minut. Zalać całość 1 l wrzątku. Gotować około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Tofu pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Następnie dodać do zupy razem z purée z pieczonej papryki, kawałkami pieczonej papryki, musztardą i resztą przypraw. Całość wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej "Roślinna uczta smaków"

Obrazek
Pyszności - Fot. materiały prasowe

A co powiecie na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku?

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty