PrzepisDo tej zupy nie potrzeba drugiego dania. Jest treściwa i świetnie rozgrzewa

Do tej zupy nie potrzeba drugiego dania. Jest treściwa i świetnie rozgrzewa

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
09.02.2023 10:06, aktualizacja: 26.09.2023 12:23

Jesienią i zimną chętnie sięgamy po treściwe i rozgrzewające dania. A co może być lepszego po powrocie do domu w mroźny dzień niż talerz gęstej, parującej zupy? Magdalena Gembacka w książce „Roślinna uczta smaków” podzieliła się ze swoimi czytelnikami przepisem na taką właśnie zupę. Zupa paprykowa z wędzonym tofu i ziemniakami rozgrzeje największego zmarzlucha.

Zupa jest kremowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Jeden z jej głównych składników, czyli tofu, to produkt, który dobrze znają weganie i wegetarianie. Tofu to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka. Dostarcza przy tym niewielu kalorii. Wartość energetyczna na 100 g produktu to 80-100 kcal.

„Słodka, dymna papryka i wędzone tofu świetnie się dopełniają w tej sycącej i rozgrzewającej zupie”– pisze Magdalena Gembacka.

Zupa paprykowa z wędzonym tofu i ziemniakami – przepis

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 dużych papryk czerwonych
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Papryki upiec. Gdy ostygną, ściągnąć z nich skórkę. Trzy zmiksować na purée, a dwie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić w dużym garnku na oliwie, dodać pokrojony w kostkę seler, marchewkę oraz tymianek i oregano. Smażyć około 5 minut. Zalać całość 1 l wrzątku. Gotować około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Tofu pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Następnie dodać do zupy razem z purée z pieczonej papryki, kawałkami pieczonej papryki, musztardą i resztą przypraw. Całość wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej "Roślinna uczta smaków"

Pyszności - Fot. materiały prasowe
Pyszności - Fot. materiały prasowe

A co powiecie na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także