Do tej zupy nie potrzeba drugiego dania. Jest treściwa i świetnie rozgrzewa
Jesienią i zimną chętnie sięgamy po treściwe i rozgrzewające dania. A co może być lepszego po powrocie do domu w mroźny dzień niż talerz gęstej, parującej zupy? Magdalena Gembacka w książce „Roślinna uczta smaków” podzieliła się ze swoimi czytelnikami przepisem na taką właśnie zupę. Zupa paprykowa z wędzonym tofu i ziemniakami rozgrzeje największego zmarzlucha.
09.02.2023 | aktual.: 26.09.2023 12:23
Zupa jest kremowa, aromatyczna i wyrazista w smaku. Jeden z jej głównych składników, czyli tofu, to produkt, który dobrze znają weganie i wegetarianie. Tofu to przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka. Dostarcza przy tym niewielu kalorii. Wartość energetyczna na 100 g produktu to 80-100 kcal.
Zupa paprykowa z wędzonym tofu i ziemniakami – przepis
Składniki:
- 1 cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 średnie ziemniaki
- 5 dużych papryk czerwonych
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 2 łyżeczki oregano suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka dymu wędzarniczego (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Papryki upiec. Gdy ostygną, ściągnąć z nich skórkę. Trzy zmiksować na purée, a dwie pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić w dużym garnku na oliwie, dodać pokrojony w kostkę seler, marchewkę oraz tymianek i oregano. Smażyć około 5 minut. Zalać całość 1 l wrzątku. Gotować około 5 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Tofu pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Następnie dodać do zupy razem z purée z pieczonej papryki, kawałkami pieczonej papryki, musztardą i resztą przypraw. Całość wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z książki Magdaleny Gembackiej "Roślinna uczta smaków"
A co powiecie na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku?