Zupa z fasolką szparagową - przepis. Smaczna propozycja na obiad
Mało jest takich zup, które przygotowuje się niezwykle szybko, a z drugiej strony — zachwycają swoim smakiem. Do takiej kategorii na pewno zalicza się zupa z fasolką szparagową. Po to warzywo warto sięgać przez całe lato. Zupa będzie idealnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak ją zrobić.
19.07.2023 06:30
Nie ma żadnej wątpliwości, że fasolka szparagowa to prawdziwy letni przysmak. Najlepiej smakuje ta ugotowana i podana z bułką tartą lub serem żółtym. Na tym jednak możliwości, związane z fasolką szparagową się nie kończą. Warto po nią sięgnąć, by przygotować zupę z fasolką szparagową. Co ważne, możesz do niej wykorzystać zarówno świeżą, jak i mrożoną fasolkę szparagową, dzięki czemu będzie idealną opcją na cały rok. Aby zachwycać się jej niepowtarzalnym smakiem, warto sięgnąć po bulion drobiowy lub warzywny. W takiej wersji będzie najlepsza!
Zupa z fasolką szparagową
Zupa z fasolką szparagową to doskonała propozycja, która połączy wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Ta aromatyczna zupa zaspokoi podniebienia wszystkich smakoszy. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis. Zupa nie tylko smakuje wybornie, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa jest bogata w witaminy A, C, K oraz kwas foliowy. Dodatkowo bulion warzywny dostarcza dodatkowych witamin i minerałów.
Przepis na zupę z fasolką szparagową
Określą się ją jako najprostszą na świecie zupę. Do tego, świetnie smakuje i jest idealna nie tylko na letnią porę. Aby ją przygotować, nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Zachwyć swoich bliskich i przygotuj obiad dla całej rodziny, z fasolką szparagową w roli głównej.
Składniki:
- świeża włoszczyzna,
- 1 udko z kurczaka,
- 1,2 litra zimnej wody,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
- 4 średnie ziemniaki,
- około 450 g fasolki szparagowej,
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- łyżka masła klarowanego,
- kurkuma,
- chilli,
- pęczek koperku.
Zobacz także
Zupa z fasolką szparagową — przygotowanie krok po kroku
Wliczając czas gotowania bulionu, jak i samo gotowanie zupy, będziesz musiał poświęcić około 90 minut. Warto jednak poświęcić ten czas, bo zupa fasolkowa to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Będzie smacznie i w sam raz na letnią porę. Twoja rodzina powinna być zachwycona!
- W garnku umieść razem: całą nogę kurczaka, dwie obrane marchewki, kawałek jaśniejszej części pora, mały korzeń pietruszki i nieduży kawałek korzenia selera. Przepłucz składniki i odlej wodę.
- Dodaj listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu i jedną łyżeczkę soli.
- Wlej niecałe pięć szklanek wody, czyli około 1200 ml zwykłej wody z kranu. Przykryj garnek przykrywką.
- Ustaw wysoką moc palnika i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika tak, aby wywar tylko lekko mrugał. Gotuj zupę na małej mocy palnika przez 60 minut. Możesz gotować ją trochę dłużej, jeśli chcesz.
- Porada: nogę z kurczaka można zastąpić dwoma udkami lub trzema skrzydełkami albo pałkami z kurczaka. Pora można zastąpić małą cebulką lub lekko podpieczoną na suchej patelni. Ziele angielskie i ziarna pieprzu można pominąć, a pieprz mielony użyć zamiast ziaren.
- Po godzinie gotowania wyłącz zupę i wyłów ewentualne szumowiny. Wyłóż z garnka wszystkie warzywa, całe mięso i przyprawy. Pozostaw sam wywar.
- Pokrój marchewki w plasterki i odłóż na osobny talerz. Obierz mięso z kurczaka i odłóż je również na talerz.
- Dodaj do garnka pokrojone ziemniaki. Ponownie umieść garnek na palniku i gotuj zupę przez około 10 minut.
- Po 10 minutach dodaj umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, odciętą na obu końcach. Dodaj także łyżkę masła klarowanego oraz po 1/3 łyżeczki kurkumy i chilli w proszku.
- Przykryj garnek i gotuj zupę przez 10 minut, aż fasolka będzie miękka.
- Dodaj przygotowaną wcześniej marchewkę, mięso z kurczaka i sporą garść siekanego koperku do garnka. Zagotuj zupę bez przykrywania jej przykrywką.
- Po około dwóch minutach dodaj do zupy kwaśną śmietanę 18 proc. Wymieszaj dwie łyżki śmietany z trochę wywaru z garnka, a następnie dodaj jeszcze dwie porcje bulionu.
- Wlewając śmietanę rozrobioną z bulionem do garnka, mieszaj zawartość zupy.
- Poczekaj jeszcze dwie minuty i wyłącz zupę. Sprawdź jej smak i dostosuj ilość soli lub pieprzu według preferencji.