PrzepisZupa z fasolką szparagową - przepis. Smaczna propozycja na obiad

Zupa z fasolką szparagową - przepis. Smaczna propozycja na obiad

Zupa z fasolką szparagową - Pyszności; Foto AdobeStock
Zupa z fasolką szparagową - Pyszności; Foto AdobeStock
19.07.2023 06:30

Mało jest takich zup, które przygotowuje się niezwykle szybko, a z drugiej strony — zachwycają swoim smakiem. Do takiej kategorii na pewno zalicza się zupa z fasolką szparagową. Po to warzywo warto sięgać przez całe lato. Zupa będzie idealnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak ją zrobić.

Nie ma żadnej wątpliwości, że fasolka szparagowa to prawdziwy letni przysmak. Najlepiej smakuje ta ugotowana i podana z bułką tartą lub serem żółtym. Na tym jednak możliwości, związane z fasolką szparagową się nie kończą. Warto po nią sięgnąć, by przygotować zupę z fasolką szparagową. Co ważne, możesz do niej wykorzystać zarówno świeżą, jak i mrożoną fasolkę szparagową, dzięki czemu będzie idealną opcją na cały rok. Aby zachwycać się jej niepowtarzalnym smakiem, warto sięgnąć po bulion drobiowy lub warzywny. W takiej wersji będzie najlepsza!

Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką szparagową to doskonała propozycja, która połączy wyjątkowy smak i wartości odżywcze. Ta aromatyczna zupa zaspokoi podniebienia wszystkich smakoszy. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis. Zupa nie tylko smakuje wybornie, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa jest bogata w witaminy A, C, K oraz kwas foliowy. Dodatkowo bulion warzywny dostarcza dodatkowych witamin i minerałów.

Fasolka szparagowa może być podstawą naprawdę smacznej zupy - Pyszności; Foto Canva.com
Fasolka szparagowa może być podstawą naprawdę smacznej zupy - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na zupę z fasolką szparagową

Określą się ją jako najprostszą na świecie zupę. Do tego, świetnie smakuje i jest idealna nie tylko na letnią porę. Aby ją przygotować, nie potrzebujesz zbyt dużej ilości składników. Zachwyć swoich bliskich i przygotuj obiad dla całej rodziny, z fasolką szparagową w roli głównej.

Składniki:

  • świeża włoszczyzna,
  • 1 udko z kurczaka,
  • 1,2 litra zimnej wody,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • 4 średnie ziemniaki,
  • około 450 g fasolki szparagowej,
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • łyżka masła klarowanego,
  • kurkuma,
  • chilli,
  • pęczek koperku.
Przygotowanie zupy z fasolką jest naprawdę proste - Pyszności; Foto Canva.com
Przygotowanie zupy z fasolką jest naprawdę proste - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa z fasolką szparagową — przygotowanie krok po kroku

Wliczając czas gotowania bulionu, jak i samo gotowanie zupy, będziesz musiał poświęcić około 90 minut. Warto jednak poświęcić ten czas, bo zupa fasolkowa to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki. Będzie smacznie i w sam raz na letnią porę. Twoja rodzina powinna być zachwycona!

  1. W garnku umieść razem: całą nogę kurczaka, dwie obrane marchewki, kawałek jaśniejszej części pora, mały korzeń pietruszki i nieduży kawałek korzenia selera. Przepłucz składniki i odlej wodę.
  2. Dodaj listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki ziaren pieprzu i jedną łyżeczkę soli.
  3. Wlej niecałe pięć szklanek wody, czyli około 1200 ml zwykłej wody z kranu. Przykryj garnek przykrywką.
  4. Ustaw wysoką moc palnika i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika tak, aby wywar tylko lekko mrugał. Gotuj zupę na małej mocy palnika przez 60 minut. Możesz gotować ją trochę dłużej, jeśli chcesz.
  5. Porada: nogę z kurczaka można zastąpić dwoma udkami lub trzema skrzydełkami albo pałkami z kurczaka. Pora można zastąpić małą cebulką lub lekko podpieczoną na suchej patelni. Ziele angielskie i ziarna pieprzu można pominąć, a pieprz mielony użyć zamiast ziaren.
  6. Po godzinie gotowania wyłącz zupę i wyłów ewentualne szumowiny. Wyłóż z garnka wszystkie warzywa, całe mięso i przyprawy. Pozostaw sam wywar.
  7. Pokrój marchewki w plasterki i odłóż na osobny talerz. Obierz mięso z kurczaka i odłóż je również na talerz.
  8. Dodaj do garnka pokrojone ziemniaki. Ponownie umieść garnek na palniku i gotuj zupę przez około 10 minut.
  9. Po 10 minutach dodaj umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, odciętą na obu końcach. Dodaj także łyżkę masła klarowanego oraz po 1/3 łyżeczki kurkumy i chilli w proszku.
  10. Przykryj garnek i gotuj zupę przez 10 minut, aż fasolka będzie miękka.
  11. Dodaj przygotowaną wcześniej marchewkę, mięso z kurczaka i sporą garść siekanego koperku do garnka. Zagotuj zupę bez przykrywania jej przykrywką.
  12. Po około dwóch minutach dodaj do zupy kwaśną śmietanę 18 proc. Wymieszaj dwie łyżki śmietany z trochę wywaru z garnka, a następnie dodaj jeszcze dwie porcje bulionu.
  13. Wlewając śmietanę rozrobioną z bulionem do garnka, mieszaj zawartość zupy.
  14. Poczekaj jeszcze dwie minuty i wyłącz zupę. Sprawdź jej smak i dostosuj ilość soli lub pieprzu według preferencji.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także