Zupa z tortillą to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Jest sycąca, tania i prosta do przygotowania

Widać już wiosnę na horyzoncie, ale nadal musimy przeżyć kilka ostatnich zimowych tygodni. W chłodniejszą pogodę warto posilić się rozgrzewającą zupą rodem z Meksyku, dzięki której od razu zrobi nam się gorąco.

Sopa Azteca to klasyk kuchni meksykańskiejSopa Azteca to klasyk kuchni meksykańskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia meksykańska od lat cieszy się dużą popularnością, co widać po ilości meksykańskich lokali w każdym większym mieście. Większość zna nachos lub burrito, jednak Meksykanie trzymają w zanadrzu masę tradycyjnych receptur, o których Europejczycy jeszcze nie słyszeli. Mam przepis na zupę zwaną sopa azteca, której głównym bohaterem są placki tortilli. Jest ona idealna, jeśli potrzebujesz się rozgrzać podczas ostatnich zimowych dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Wskazówka dla fanów ostrych smaków

Tak jak wspomniałam, charakterystycznym dodatkiem jest tutaj tortilla – wykorzystałam klasyczną kukurydzianą, ale pszenna też się spokojnie sprawdzi. Najpierw musimy ugotować w bulionie mięso z kurczaka, w zależności od preferencji, wybierz pierś lub udo. Tradycyjnie zupa jest dosyć ostra, więc jeśli lubisz takie smaki, to możesz podkręcić jej pikantność papryczką chipotle lub chile pasilla. Świeża kolendra doskonale pasuje do potraw kuchni meksykańskiej, ale nie jest to składnik obowiązkowy.

Przepis na zupę z tortillą

Składniki:

  • 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • pół łyżeczki wędzonej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 1,5 litra bulionu drobiowego,
  • 400 g mięsa z kurczaka,
  • 4 sztuki tortilli,
  • 1 awokado,
  • parmezan,
  • olej roślinny,
  • sok z limonki
  • kwaśna śmietana
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Włóż pierś lub udo z kurczaka do garnka z bulionem, gotuj mięso przez 20-30 minut na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmij kurczaka, ostudź i porwij na cienkie paski lub pokrój w kostkę.
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Podsmażone warzywa dodaj do bulionu drobiowego, w którym gotował się wcześniej kurczak.
  4. Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory i zmiksuj całość na gładką konsystencję.
  5. Dodaj przyprawy, a następnie gotuj przez kilka minut.
  6. Pokrój tortillę na paski o szerokości 0,5-1 cm i usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju roślinnym.
  7. Do miseczek włóż kawałki kurczaka, zalej gorącą zupą, posyp chrupiącymi paskami tortilli. Dodaj pokrojone w kostkę awokado skropione sokiem z limonki, łyżkę kwaśnej śmietany oraz świeżą kolendrę. Posyp całość startym parmezanem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"