Zupa z tortillą to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Jest sycąca, tania i prosta do przygotowania
Widać już wiosnę na horyzoncie, ale nadal musimy przeżyć kilka ostatnich zimowych tygodni. W chłodniejszą pogodę warto posilić się rozgrzewającą zupą rodem z Meksyku, dzięki której od razu zrobi nam się gorąco.
Kuchnia meksykańska od lat cieszy się dużą popularnością, co widać po ilości meksykańskich lokali w każdym większym mieście. Większość zna nachos lub burrito, jednak Meksykanie trzymają w zanadrzu masę tradycyjnych receptur, o których Europejczycy jeszcze nie słyszeli. Mam przepis na zupę zwaną sopa azteca, której głównym bohaterem są placki tortilli. Jest ona idealna, jeśli potrzebujesz się rozgrzać podczas ostatnich zimowych dni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu
Wskazówka dla fanów ostrych smaków
Tak jak wspomniałam, charakterystycznym dodatkiem jest tutaj tortilla – wykorzystałam klasyczną kukurydzianą, ale pszenna też się spokojnie sprawdzi. Najpierw musimy ugotować w bulionie mięso z kurczaka, w zależności od preferencji, wybierz pierś lub udo. Tradycyjnie zupa jest dosyć ostra, więc jeśli lubisz takie smaki, to możesz podkręcić jej pikantność papryczką chipotle lub chile pasilla. Świeża kolendra doskonale pasuje do potraw kuchni meksykańskiej, ale nie jest to składnik obowiązkowy.
Przepis na zupę z tortillą
Składniki:
- 2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- pół łyżeczki wędzonej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 1,5 litra bulionu drobiowego,
- 400 g mięsa z kurczaka,
- 4 sztuki tortilli,
- 1 awokado,
- parmezan,
- olej roślinny,
- sok z limonki
- kwaśna śmietana
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Włóż pierś lub udo z kurczaka do garnka z bulionem, gotuj mięso przez 20-30 minut na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie. Po ugotowaniu wyjmij kurczaka, ostudź i porwij na cienkie paski lub pokrój w kostkę.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Podsmażone warzywa dodaj do bulionu drobiowego, w którym gotował się wcześniej kurczak.
- Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory i zmiksuj całość na gładką konsystencję.
- Dodaj przyprawy, a następnie gotuj przez kilka minut.
- Pokrój tortillę na paski o szerokości 0,5-1 cm i usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju roślinnym.
- Do miseczek włóż kawałki kurczaka, zalej gorącą zupą, posyp chrupiącymi paskami tortilli. Dodaj pokrojone w kostkę awokado skropione sokiem z limonki, łyżkę kwaśnej śmietany oraz świeżą kolendrę. Posyp całość startym parmezanem.