Zupę rybną robię po grecku. Jeden składnik dodaje jej rześkości

Zupa rybna kojarzy się z wakacjami nad Bałtykiem, ale i Grecy mają swoją wersję. Jest lekka, rześka i tak smaczna, że myślami od razu przeniesie na słoneczną wyspę.

Grecka zupa rybna z cytrynowym akcentemGrecka zupa rybna z cytrynowym akcentem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Psarosoupa to tradycyjna grecka zupa rybna, która wyróżnia się prostotą i świeżością składników. To esencja kuchni śródziemnomorskiej, nie bez powodu uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie.

W przeciwieństwie do ciężkich, kremowych zup rybnych, grecka wersja jest lekka i klarowna. Bazuje na bulionie z warzyw, najczęściej z dodatkiem ziemniaków, marchwi, selera i cebuli, do którego pod koniec gotowania dodaje się delikatne kawałki ryby. To, co wyróżnia ją spośród innych zup, to wyraźna nuta cytryny, która sprawia, że danie jest niezwykle orzeźwiające, a jednocześnie sycące. To smak lata zamknięty w pożywnej i zdrowej zupie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Grecka zupa rybna

Historia psarosoupy sięga starożytności, kiedy to rybacy gotowali zupę z najświeższych, dopiero co złowionych ryb. Dziś przepis ma wiele regionalnych wariantów. Najbardziej znana jest wersja z avgolemono, czyli z bulionem zagęszczonym jajkami i cytryną, dzięki czemu zupa ma kremową konsystencję. W innych regionach zupę wzbogaca się ryżem lub makaronem. Bez względu na wariant, najważniejszy jest świeży smak ryby i wyraźna nuta cytryny.

Przepis na Psarosoupa

Kluczem do udanej psarosoupy jest wybór odpowiedniej ryby. Najlepsze będą te o białym, delikatnym mięsie, takie jak dorsz, sandacz, dorada, czy okoń. Istotne jest także to, by ryba była świeża. Warto użyć całego okazu, ponieważ z ości i resztek można ugotować wywar, który nada zupie jeszcze głębszego smaku. Na koniec, tuż przed podaniem, zupę doprawiamy sokiem z cytryny i obfitą porcją świeżego koperku.

Składniki:

  • 500 g świeżej ryby (np. dorsz, sandacz lub inna biała ryba),
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • 2 ziemniaki,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeży koperek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz przygotowane warzywa.
  3. Gotuj na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Rybę umyj i pokrój w dzwonka lub większe kawałki.
  5. Do gotującego się bulionu dodaj rybę oraz pomidorki koktajlowe. Gotuj przez 10-15 minut, aż mięso ryby będzie białe i będzie łatwo odchodzić od ości.
  6. Wyjmij kawałki ryby i warzyw, a wywar przecedź.
  7. Następnie dodaj z powrotem warzywa. Mięso ryby oddziel od ości i dodaj do zupy.
  8. Na koniec dodaj sok z całej cytryny i posyp zupę obficie posiekanym, świeżym koperkiem. Wymieszaj i podawaj na gorąco.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione