Przy nich frytki mogą się schować. Greckie ziemniaczki robię na specjalne okazje

Jeśli myślisz o wytrawnej przekąsce na ciepło, która sprawdzi się na wieczór w kameralnym gronie, pieczone ziemniaczki to zawsze dobry pomysł. Dodaj kilka składników w greckim stylu, a znajomi będą się nimi zachwycać, jakby to było danie z ekskluzywnej restauracji.

Ziemniaczki posypuję greckimi dodatkamiZiemniaczki posypuję greckimi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W tej potrawie wszystko zależy od dodatków. Jeśli do ziemniaków dodasz mieloną słodką i ostrą paprykę, otrzymasz przekąskę w stylu patatas bravas. Włoskie zioła i starty parmezan przeniosą cię do Słonecznej Italii, a czosnek, kapary i twardy ser grecki przywoła wspomnienia z greckich wakacji. Pieczone ziemniaki stwarzają dużo możliwości do zabawy dodatkami i przeżywani kulinarnych podróży, nawet w zaciszu własnego salonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Kuchnia grecka to sezonowe warzywa i aromatyczne przyprawy

Kiedy pytałam znajomych o charakterystyczne smaki greckiej kuchni, mało kto wymieniał coś więcej poza sałatką grecką i sosem tzatzki. A jednak tradycje kulinarne tego kraju obejmują znacznie więcej nietypowych potraw. Warto skosztować zupy cytrynowej, czyli słynnego awgolemono, gołąbków w liściach kapusty (dolmades) i wielu różnych przekąsek zawiniętych w chrupiące ciasto filo.

Greckie potrawy w dużym stopniu opierają się o świeże, sezonowe warzywa, które są dodatkiem do mięs, ryb i owoców morza. Do ich przygotowania używane są zioła, które mają tylko podkreślić naturalne aromaty. Grecy uwielbiają również czosnek, który często przełamują świeżym dodatkiem. W poniższym przepisie taką rolę pełnią kapary.

Jak zrobić pieczone ziemniaczki po grecku?

Do ziemniaczków podaj sos tzatziki lub inny na bazie gęstego jogurtu i świeżych ziół.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4–5 ząbków czosnku,
  • 3–4 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka oregano (może być suszone),
  • pół łyżeczki tymianku lub rozmarynu,
  • 2 łyżki kaparów,
  • garść świeżej natki pietruszki lub kolendry,
  • 30 g startego twardego sera – może być grecki ser kefalotiri lub inne, na przykład pecorino, grana padano lub parmezan,
  • sól morska według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i osusz na ręczniku papierowym. Jeśli są młode, nie musisz ich obierać. Następnie pokrój je w łódeczki.
  2. W misce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, bardzo drobno posiekany czosnek, a także suszone i świeże zioła. W takiej marynacie dokładnie obtocz cząstki ziemniaków.
  3. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 40 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika posyp ziemniaki kaparami, startym serem i świeżą natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują