Zrób zamiast nudnej pomidorówki. Ta grecka zupa zrobi furorę

Asortyment polskich zup jest całkiem bogaty, ale warto czasem postawić na coś zupełnie innego. Pyszna grecka zupa avgolemono to wspomnienie słonecznych dni, które rozpogodzi nawet najbardziej ponure grudniowe popołudne.

Grecka zupa rozkocha w sobie miłośników lekkich smakówGrecka zupa rozkocha w sobie miłośników lekkich smaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rosół to zupa, której aromat wypełnia co niedzielę wiele polskich domów. Gdy nadchodzi kolejny tydzień, zmienia się jak kameleon i kultową pomidorową. Zamiast jednak do rosołu dodawać przecier pomidorowy, dorzuć cytrynę i kilka innych składników. W ten sposób powstanie avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa. To idealne połączenie rześkości i sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Cytrynowa zupa avgolemono

Nazwa tego dania pochodzi od greckich słów avo (jaja) i lemon (cytryna), co zdecydowanie nie jest przypadkiem. Avgolemono to zupa na bazie bulionu, najczęściej drobiowego, zagęszczona delikatną pianką z jajek i soku z cytryny.

avgolemono zachwyca lekkością
avgolemono zachwyca lekkością © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Ma wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który doskonale komponuje się z delikatnością jaj. To idealna zupa na co dzień, świetnie sprawdzi się również przed Świętami, gdy czeka nas kilka dni dość ciężkiego ucztowania.

To prosty przepis, ale wymagający nieco skupienia. Najważniejsze jest, aby delikatnie łączyć gorący bulion z mieszaniną jajek i soku z cytryny, ciągle mieszając, aby zapobiec ścięciu się jajek. Bulion możesz przygotować od początku lub wykorzystać drobiowy rosół z niedzielnego obiadu.

  • Składniki:
  • 2 litry bulionu z kurczaka lub rosołu drobiowego,
  • 2 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 szklanka makaronu orzo,
  •  sól i pieprz do smaku
  •  2 filety z kurczaka,
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • olej do smażenia,
  • kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj i wsyp do niego makaron orzo. Gotuj na małym ogniu, aż makaron będzie miękki.
  2. W miseczce rozkłóć jajka. Stopniowo dolewaj do nich sok z cytryny, cały czas mieszając.
  3. Do jajek dodaj kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszaj. Dzięki temu unikniesz ścięcia się jajek.
  4. Wlej mieszankę do garnka z zupą i makaronem.
  5. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotuj zbyt długo.
  6. Zdejmij garnek z palnika i dopraw zupę solą oraz pieprzem.
  7. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano.
  8. Usmaż mięso na patelni.

Gotową zupę podaj z kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą. Dla intensywniejszego smaku można dodać do zupy odrobinę startej skórki z cytryny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥