Zrób zamiast nudnej pomidorówki. Ta grecka zupa zrobi furorę

Asortyment polskich zup jest całkiem bogaty, ale warto czasem postawić na coś zupełnie innego. Pyszna grecka zupa avgolemono to wspomnienie słonecznych dni, które rozpogodzi nawet najbardziej ponure grudniowe popołudne.

Grecka zupa rozkocha w sobie miłośników lekkich smakówGrecka zupa rozkocha w sobie miłośników lekkich smaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rosół to zupa, której aromat wypełnia co niedzielę wiele polskich domów. Gdy nadchodzi kolejny tydzień, zmienia się jak kameleon i kultową pomidorową. Zamiast jednak do rosołu dodawać przecier pomidorowy, dorzuć cytrynę i kilka innych składników. W ten sposób powstanie avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa. To idealne połączenie rześkości i sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Cytrynowa zupa avgolemono

Nazwa tego dania pochodzi od greckich słów avo (jaja) i lemon (cytryna), co zdecydowanie nie jest przypadkiem. Avgolemono to zupa na bazie bulionu, najczęściej drobiowego, zagęszczona delikatną pianką z jajek i soku z cytryny.

avgolemono zachwyca lekkością
avgolemono zachwyca lekkością © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Ma wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który doskonale komponuje się z delikatnością jaj. To idealna zupa na co dzień, świetnie sprawdzi się również przed Świętami, gdy czeka nas kilka dni dość ciężkiego ucztowania.

To prosty przepis, ale wymagający nieco skupienia. Najważniejsze jest, aby delikatnie łączyć gorący bulion z mieszaniną jajek i soku z cytryny, ciągle mieszając, aby zapobiec ścięciu się jajek. Bulion możesz przygotować od początku lub wykorzystać drobiowy rosół z niedzielnego obiadu.

  • Składniki:
  • 2 litry bulionu z kurczaka lub rosołu drobiowego,
  • 2 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 szklanka makaronu orzo,
  •  sól i pieprz do smaku
  •  2 filety z kurczaka,
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • olej do smażenia,
  • kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj i wsyp do niego makaron orzo. Gotuj na małym ogniu, aż makaron będzie miękki.
  2. W miseczce rozkłóć jajka. Stopniowo dolewaj do nich sok z cytryny, cały czas mieszając.
  3. Do jajek dodaj kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszaj. Dzięki temu unikniesz ścięcia się jajek.
  4. Wlej mieszankę do garnka z zupą i makaronem.
  5. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotuj zbyt długo.
  6. Zdejmij garnek z palnika i dopraw zupę solą oraz pieprzem.
  7. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano.
  8. Usmaż mięso na patelni.

Gotową zupę podaj z kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą. Dla intensywniejszego smaku można dodać do zupy odrobinę startej skórki z cytryny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe