Zrób zamiast nudnej pomidorówki. Ta grecka zupa zrobi furorę

Asortyment polskich zup jest całkiem bogaty, ale warto czasem postawić na coś zupełnie innego. Pyszna grecka zupa avgolemono to wspomnienie słonecznych dni, które rozpogodzi nawet najbardziej ponure grudniowe popołudne.

Grecka zupa rozkocha w sobie miłośników lekkich smakówGrecka zupa rozkocha w sobie miłośników lekkich smaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rosół to zupa, której aromat wypełnia co niedzielę wiele polskich domów. Gdy nadchodzi kolejny tydzień, zmienia się jak kameleon i kultową pomidorową. Zamiast jednak do rosołu dodawać przecier pomidorowy, dorzuć cytrynę i kilka innych składników. W ten sposób powstanie avgolemono, czyli grecka zupa cytrynowa. To idealne połączenie rześkości i sytości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócone cynamonki piekę na okrągło. W całym domu unosi się piękny zapach

Cytrynowa zupa avgolemono

Nazwa tego dania pochodzi od greckich słów avo (jaja) i lemon (cytryna), co zdecydowanie nie jest przypadkiem. Avgolemono to zupa na bazie bulionu, najczęściej drobiowego, zagęszczona delikatną pianką z jajek i soku z cytryny.

avgolemono zachwyca lekkością
avgolemono zachwyca lekkością © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Ma wyjątkowy, lekko kwaśny smak, który doskonale komponuje się z delikatnością jaj. To idealna zupa na co dzień, świetnie sprawdzi się również przed Świętami, gdy czeka nas kilka dni dość ciężkiego ucztowania.

To prosty przepis, ale wymagający nieco skupienia. Najważniejsze jest, aby delikatnie łączyć gorący bulion z mieszaniną jajek i soku z cytryny, ciągle mieszając, aby zapobiec ścięciu się jajek. Bulion możesz przygotować od początku lub wykorzystać drobiowy rosół z niedzielnego obiadu.

  • Składniki:
  • 2 litry bulionu z kurczaka lub rosołu drobiowego,
  • 2 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 szklanka makaronu orzo,
  •  sól i pieprz do smaku
  •  2 filety z kurczaka,
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • olej do smażenia,
  • kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Bulion zagotuj i wsyp do niego makaron orzo. Gotuj na małym ogniu, aż makaron będzie miękki.
  2. W miseczce rozkłóć jajka. Stopniowo dolewaj do nich sok z cytryny, cały czas mieszając.
  3. Do jajek dodaj kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszaj. Dzięki temu unikniesz ścięcia się jajek.
  4. Wlej mieszankę do garnka z zupą i makaronem.
  5. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotuj zbyt długo.
  6. Zdejmij garnek z palnika i dopraw zupę solą oraz pieprzem.
  7. Filety z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz oregano.
  8. Usmaż mięso na patelni.

Gotową zupę podaj z kawałkami kurczaka i świeżą kolendrą. Dla intensywniejszego smaku można dodać do zupy odrobinę startej skórki z cytryny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze