Zwiędłą rzodkiewkę wrzucam na patelnię. Po chwili mam danie jak z MasterChefa

Sezon na rzodkiewkę powoli się rozkręca. W wielu ogródkach można spotkać klęskę urodzaju, a w lodówkach zapomniane pęczki pozbawione swojej jędrności. Zamiast wyrzucać je do kosza, zamień je w pyszne i zaskakujące danie.

Smażone rzodkiewki -  PysznościSmażone rzodkiewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Rzodkiewki kojarzą się przede wszystkim z dodatkiem do świeżych, pysznych surówek. Nie oznacza to jednak, że do jedzenia nadają się jedynie w chrupiącej odsłonie. Warto jednak postawić czasem na nieco szaleństwa i odejść od tradycyjnych przepisów. Ciekawą odskocznią są smażone rzodkiewki, które po odpowiedniej obróbce nabierają zupełnie nowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galart z Wielkopolski pojawia się na każdym spotkaniu rodzinnym. Zawsze cieszy się największą popularnością

Smażone rzodkiewki z patelni

Znasz ten problem? Kupujesz pęczek rzodkiewki na targu, bo wyglądają kusząco, a potem leżą w lodówce i więdną? Na szczęście nie oznacza to, że od razu muszą wylądować z koszu, a ty nie musisz na każdy posiłek zjadać twarożku z rzodkiewką czy kanapek. W wersji smażonej pokochasz je na nowo.

Szaszłyki z grillowanej rzodkiewki
Szaszłyki z grillowanej rzodkiewki © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Smażone rzodkiewki z czosnkiem i kolendrą to zupełnie inna odsłona tego warzywa. Przestają być ostre i mocno chrupiące, a stają się maślane, ziołowe i delikatne. Świetnie sprawdzą się w roli ciekawego dodatku do obiadu, zastępując klasyczne sałatki i surówki. Możesz podać je również z kaszą jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki (może być zwiędła),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana kolendra,
  • natka pietruszki,
  • migdały w płatkach.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki lub połówki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekany czosnek. Podsmażaj przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie wydobywać swój aromat.
  3. Dodaj rzodkiewki i smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czas
  4. Następnie dodaj masło, sok z cytryny, sól i pieprz. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż rzodkiewki będą miękkie.
  5. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę i migdały w płatkach. Wymieszaj.

Rzodkiewki są już gotowe - pachnące kolendrą i czosnkiem, miękkie i maślane. Taką przystawką zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat