Zwiędłą rzodkiewkę wrzucam na patelnię. Po chwili mam danie jak z MasterChefa
Sezon na rzodkiewkę powoli się rozkręca. W wielu ogródkach można spotkać klęskę urodzaju, a w lodówkach zapomniane pęczki pozbawione swojej jędrności. Zamiast wyrzucać je do kosza, zamień je w pyszne i zaskakujące danie.
15.06.2024 | aktual.: 15.06.2024 11:50
Rzodkiewki kojarzą się przede wszystkim z dodatkiem do świeżych, pysznych surówek. Nie oznacza to jednak, że do jedzenia nadają się jedynie w chrupiącej odsłonie. Warto jednak postawić czasem na nieco szaleństwa i odejść od tradycyjnych przepisów. Ciekawą odskocznią są smażone rzodkiewki, które po odpowiedniej obróbce nabierają zupełnie nowy smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smażone rzodkiewki z patelni
Znasz ten problem? Kupujesz pęczek rzodkiewki na targu, bo wyglądają kusząco, a potem leżą w lodówce i więdną? Na szczęście nie oznacza to, że od razu muszą wylądować z koszu, a ty nie musisz na każdy posiłek zjadać twarożku z rzodkiewką czy kanapek. W wersji smażonej pokochasz je na nowo.
Smażone rzodkiewki z czosnkiem i kolendrą to zupełnie inna odsłona tego warzywa. Przestają być ostre i mocno chrupiące, a stają się maślane, ziołowe i delikatne. Świetnie sprawdzą się w roli ciekawego dodatku do obiadu, zastępując klasyczne sałatki i surówki. Możesz podać je również z kaszą jako samodzielne danie.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki (może być zwiędła),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku
- posiekana kolendra,
- natka pietruszki,
- migdały w płatkach.
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki lub połówki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekany czosnek. Podsmażaj przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie wydobywać swój aromat.
- Dodaj rzodkiewki i smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czas
- Następnie dodaj masło, sok z cytryny, sól i pieprz. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż rzodkiewki będą miękkie.
- Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę i migdały w płatkach. Wymieszaj.
Rzodkiewki są już gotowe - pachnące kolendrą i czosnkiem, miękkie i maślane. Taką przystawką zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Smacznego!