PrzepisPrzekąskiZwiędłą rzodkiewkę wrzucam na patelnię. Po chwili mam danie jak z MasterChefa

Zwiędłą rzodkiewkę wrzucam na patelnię. Po chwili mam danie jak z MasterChefa

Sezon na rzodkiewkę powoli się rozkręca. W wielu ogródkach można spotkać klęskę urodzaju, a w lodówkach zapomniane pęczki pozbawione swojej jędrności. Zamiast wyrzucać je do kosza, zamień je w pyszne i zaskakujące danie.

Smażone rzodkiewki -  Pyszności
Smażone rzodkiewki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.06.2024 | aktual.: 15.06.2024 11:50

Rzodkiewki kojarzą się przede wszystkim z dodatkiem do świeżych, pysznych surówek. Nie oznacza to jednak, że do jedzenia nadają się jedynie w chrupiącej odsłonie. Warto jednak postawić czasem na nieco szaleństwa i odejść od tradycyjnych przepisów. Ciekawą odskocznią są smażone rzodkiewki, które po odpowiedniej obróbce nabierają zupełnie nowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smażone rzodkiewki z patelni

Znasz ten problem? Kupujesz pęczek rzodkiewki na targu, bo wyglądają kusząco, a potem leżą w lodówce i więdną? Na szczęście nie oznacza to, że od razu muszą wylądować z koszu, a ty nie musisz na każdy posiłek zjadać twarożku z rzodkiewką czy kanapek. W wersji smażonej pokochasz je na nowo.

Szaszłyki z grillowanej rzodkiewki
Szaszłyki z grillowanej rzodkiewki© Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

Smażone rzodkiewki z czosnkiem i kolendrą to zupełnie inna odsłona tego warzywa. Przestają być ostre i mocno chrupiące, a stają się maślane, ziołowe i delikatne. Świetnie sprawdzą się w roli ciekawego dodatku do obiadu, zastępując klasyczne sałatki i surówki. Możesz podać je również z kaszą jako samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki (może być zwiędła),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekana kolendra,
  • natka pietruszki,
  • migdały w płatkach.

Sposób przygotowania:

  1. Rzodkiewki umyj i pokrój na ćwiartki lub połówki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekany czosnek. Podsmażaj przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie wydobywać swój aromat.
  3. Dodaj rzodkiewki i smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czas
  4. Następnie dodaj masło, sok z cytryny, sól i pieprz. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż rzodkiewki będą miękkie.
  5. Na koniec dorzuć posiekaną natkę pietruszki oraz kolendrę i migdały w płatkach. Wymieszaj.

Rzodkiewki są już gotowe - pachnące kolendrą i czosnkiem, miękkie i maślane. Taką przystawką zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad bez mięsarzodkiewka
Wybrane dla Ciebie