WAŻNE
TERAZ

Spotkanie Trump-Zełenski trwa. Ważą się losy wojny

Zrób na piątek. Rodzina będzie zachwycona

Zupa rybna, chociaż nie tak popularna w Polsce jak rosół czy ogórkowa, zdecydowanie powinna częściej pojawiać się w naszym jadłospisie. Jest niezwykle zdrowa i pożywna, a szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym, kiedy rozgrzewające dania są na wagę złota.

Aromatyczna zupa z łososiemAromatyczna zupa z łososiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova

Zupa rybna z łososia to nie tylko wyjątkowy smak, ale także prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Łosoś jest popularną, choć dość drogą rybą, dlatego warto przygotować go w taki sposób, by w pełni cieszyć się jego smakiem i witaminami. Ten przepis jest prosty, jednocześnie bardzo smaczny, a zupą z pewnością będzie zajadać się cała rodzina.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Dlaczego warto jeść zupę z łososia

Regularne spożywanie łososia przynosi wiele korzyści. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, ryba wspiera pracę serca i układ krwionośny, zmniejszając ryzyko zawałów i udarów. Warto też docenić białko pochodzące z łososia – jest wysokiej jakości i pomaga w regeneracji mięśni po wysiłku, dlatego jest to doskonały wybór dla osób aktywnych.

Ważne są również obecne w nim witaminy D i B12, które wspierają zdrowe kości oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dodatkowo witaminy z grupy B mogą korzystnie wpływać na nastrój, koncentrację i pamięć, co sprawia, że łosoś jest świetną propozycją dla całej rodziny.

Przepis na zupę rybną z łosiem

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 400 g ziemniaków,
  • 400 g filetu z łososia,
  • 80 ml mleczka kokosowego,
  • 60 g kukurydzy z puszki,
  • 60 g zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, odkrój skórę i pokrój w dużą, równą kostkę, aby kawałki równomiernie się ugotowały.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
  4. W dużym garnku rozgrzej masło z oliwą, podsmaż cebulę na średnim ogniu, aż stanie się szklista i lekko złocista, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
  5. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  6. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia, następnie dodaj kukurydzę, groszek oraz przyprawy - chili, pieprz ziołowy i szczyptę soli.
  7. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 6-8 minut, aż ziemniaki będą al dente
  8. Dodaj kawałki łososia i gotuj 3-4 minuty, delikatnie mieszając, aby ryba nie rozpadła się i pozostała soczysta.
  9. Wlej mleczko kokosowe.
  10. Umyj i posiekaj koperek, a następnie dodaj go do zupy i delikatnie wymieszaj.
  11. Całość podgrzewaj przez 2-3 minuty, aby smaki się połączyły, ale zupa nie zaczęła ponownie wrzeć.
  12. Zupę podawaj gorącą. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
To ostatni dzwonek, aby przerobić śledzie, jakie zostały po świętach. Później będą do wyrzucenia
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Tak należy smażyć placki ziemniaczane. Nie nasiąkają olejem i pozostają chrupiące
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Co dać jeść księdzu po kolędzie? Nie każde danie będzie mile widziane
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Zostały ci resztki ze świąt? Oto jak jeszcze możesz je wykorzystać
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Ten gruziński placek zapamiętasz na długo. Wszystko za sprawą aromatycznego farszu
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Dodaję do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i soczyste w środku
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Kultowa rolada w lekkim wydaniu. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Zakręcone paluchy w cieście francuskim. Hit imprezy w 30 minut
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Koreczki-kanapeczki wyjdą pyszne z tym serem. Banalny sposób przygotowania
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Bratowa na święta przyniosła sałatkę królewską. Tak pyszna, że poprosiłam o przepis i zrobię na sylwestra
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Dla Norwegów i Brytyjczyków to najlepszy zamiennik ziemniaków. Polacy gardzą i dają świniom
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
Babcia zawsze trzyma się złotej zasady. Kluski śląskie wychodzą jędrne i mięciutkie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇