Zwykłe schabowe smażę teraz rzadko. Te po myśliwsku skradły serca całej rodziny

Kotlety schabowe to jeden z naszych najpopularniejszych obiadów. Klasyka w końcu zawsze się sprawdza, ale czasami potrzebna jest choćby mała odmiana. Jeśli przygotujesz je w wersji po myśliwsku, wszyscy będą zadowoleni.

Schab w sosie myśliwskimSchab w sosie myśliwskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Dorota Gepert

Kotlety schabowe są jednym z klasycznych dań polskiej kuchni. Kojarzą się z rodzinnym obiadem, smakują wszystkim niezależnie od wieku. Jedyny minus? Czasami mogą się trochę znudzić. I wtedy sprawdzi się ich wersja z sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Jaki schab wybrać?

Schabowe po myśliwsku to kotlety z pysznym sosem. Na ich smak duży wpływ ma odpowiednio dobrane mięso. Wieprzowina powinna być soczysta, lepiej też nie trzymać jej długo w lodowce i przygotowywać to danie w dniu zakupu schabu. Nie musi być idealnie chudy, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Dobrze jest kupić go w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety. Potem wystarczy je przyprawić, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Sos po myśliwsku w stylu zero waste

Do tak przygotowanych kotletów doskonałym uzupełnieniem jest sos myśliwski. Ta nazwa jest dość popularna, a w przepisach mogą znajdować się różne składniki. Akurat w tym, który dostałam od mojej sąsiadki, jest ich sporo. Schab z takim sosem syci na długo. Czyżby to odniesienie do nazwy? Po takim posiłku można udać się do lasu na długi spacer, a głodu na pewno nie poczujemy. Przy okazji do sosu da się wykorzystać resztki z lodówki, więc spełnia założenia zero waste.

Schab w sosie myśliwskim

Składniki:

  • 4 plasterki schabu środkowego,
  • kawałek kiełbasy, na przykład śląskiej,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka bulionu,
  • łyżeczka mąki,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 1 listek laurowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę, drobno ją pokrój. Podobnie przygotuj pieczarki. Ogórki możesz zetrzeć na tarce.
  2. Drobno pokrój kiełbasę.
  3. Przesmażanie zacznij od cebuli i kiełbasy, a potem dodaj kolejne przygotowane składniki.
  4. Zalej je bulionem i duś na małym ogniu.
  5. W tym czasie przygotuj kotlety. Natrzyj je przyprawami, oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Sos dopraw koncentratem i śmietaną.
  7. Dołóż kotlety schabowe. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęść go odrobiną mąki.
  8. Tak przygotowane kotlety podawaj z klasycznymi dodatkami. Pasują do nich ziemniaki czy kasza.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę