Zwykłe schabowe smażę teraz rzadko. Te po myśliwsku skradły serca całej rodziny
Kotlety schabowe to jeden z naszych najpopularniejszych obiadów. Klasyka w końcu zawsze się sprawdza, ale czasami potrzebna jest choćby mała odmiana. Jeśli przygotujesz je w wersji po myśliwsku, wszyscy będą zadowoleni.
Kotlety schabowe są jednym z klasycznych dań polskiej kuchni. Kojarzą się z rodzinnym obiadem, smakują wszystkim niezależnie od wieku. Jedyny minus? Czasami mogą się trochę znudzić. I wtedy sprawdzi się ich wersja z sosem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką
Jaki schab wybrać?
Schabowe po myśliwsku to kotlety z pysznym sosem. Na ich smak duży wpływ ma odpowiednio dobrane mięso. Wieprzowina powinna być soczysta, lepiej też nie trzymać jej długo w lodowce i przygotowywać to danie w dniu zakupu schabu. Nie musi być idealnie chudy, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Dobrze jest kupić go w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety. Potem wystarczy je przyprawić, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Sos po myśliwsku w stylu zero waste
Do tak przygotowanych kotletów doskonałym uzupełnieniem jest sos myśliwski. Ta nazwa jest dość popularna, a w przepisach mogą znajdować się różne składniki. Akurat w tym, który dostałam od mojej sąsiadki, jest ich sporo. Schab z takim sosem syci na długo. Czyżby to odniesienie do nazwy? Po takim posiłku można udać się do lasu na długi spacer, a głodu na pewno nie poczujemy. Przy okazji do sosu da się wykorzystać resztki z lodówki, więc spełnia założenia zero waste.
Schab w sosie myśliwskim
Składniki:
- 4 plasterki schabu środkowego,
- kawałek kiełbasy, na przykład śląskiej,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1-2 ogórki kiszone,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- szklanka bulionu,
- łyżeczka mąki,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- 1 listek laurowy,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę, drobno ją pokrój. Podobnie przygotuj pieczarki. Ogórki możesz zetrzeć na tarce.
- Drobno pokrój kiełbasę.
- Przesmażanie zacznij od cebuli i kiełbasy, a potem dodaj kolejne przygotowane składniki.
- Zalej je bulionem i duś na małym ogniu.
- W tym czasie przygotuj kotlety. Natrzyj je przyprawami, oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Sos dopraw koncentratem i śmietaną.
- Dołóż kotlety schabowe. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęść go odrobiną mąki.
- Tak przygotowane kotlety podawaj z klasycznymi dodatkami. Pasują do nich ziemniaki czy kasza.