PrzepisProste przepisyZwykłe schabowe smażę teraz rzadko. Te po myśliwsku skradły serca całej rodziny

Zwykłe schabowe smażę teraz rzadko. Te po myśliwsku skradły serca całej rodziny

Kotlety schabowe to jeden z naszych najpopularniejszych obiadów. Klasyka w końcu zawsze się sprawdza, ale czasami potrzebna jest choćby mała odmiana. Jeśli przygotujesz je w wersji po myśliwsku, wszyscy będą zadowoleni.

Schab w sosie myśliwskim
Schab w sosie myśliwskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com

Kotlety schabowe są jednym z klasycznych dań polskiej kuchni. Kojarzą się z rodzinnym obiadem, smakują wszystkim niezależnie od wieku. Jedyny minus? Czasami mogą się trochę znudzić. I wtedy sprawdzi się ich wersja z sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Jaki schab wybrać?

Schabowe po myśliwsku to kotlety z pysznym sosem. Na ich smak duży wpływ ma odpowiednio dobrane mięso. Wieprzowina powinna być soczysta, lepiej też nie trzymać jej długo w lodowce i przygotowywać to danie w dniu zakupu schabu. Nie musi być idealnie chudy, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Dobrze jest kupić go w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety. Potem wystarczy je przyprawić, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Sos po myśliwsku w stylu zero waste

Do tak przygotowanych kotletów doskonałym uzupełnieniem jest sos myśliwski. Ta nazwa jest dość popularna, a w przepisach mogą znajdować się różne składniki. Akurat w tym, który dostałam od mojej sąsiadki, jest ich sporo. Schab z takim sosem syci na długo. Czyżby to odniesienie do nazwy? Po takim posiłku można udać się do lasu na długi spacer, a głodu na pewno nie poczujemy. Przy okazji do sosu da się wykorzystać resztki z lodówki, więc spełnia założenia zero waste.

Schab w sosie myśliwskim

Składniki:

  • 4 plasterki schabu środkowego,
  • kawałek kiełbasy, na przykład śląskiej,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka bulionu,
  • łyżeczka mąki,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 1 listek laurowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę, drobno ją pokrój. Podobnie przygotuj pieczarki. Ogórki możesz zetrzeć na tarce.
  2. Drobno pokrój kiełbasę.
  3. Przesmażanie zacznij od cebuli i kiełbasy, a potem dodaj kolejne przygotowane składniki.
  4. Zalej je bulionem i duś na małym ogniu.
  5. W tym czasie przygotuj kotlety. Natrzyj je przyprawami, oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Sos dopraw koncentratem i śmietaną.
  7. Dołóż kotlety schabowe. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęść go odrobiną mąki.
  8. Tak przygotowane kotlety podawaj z klasycznymi dodatkami. Pasują do nich ziemniaki czy kasza.

Wybrane dla Ciebie