Zwykłe schabowe smażę teraz rzadko. Te po myśliwsku skradły serca całej rodziny

Kotlety schabowe to jeden z naszych najpopularniejszych obiadów. Klasyka w końcu zawsze się sprawdza, ale czasami potrzebna jest choćby mała odmiana. Jeśli przygotujesz je w wersji po myśliwsku, wszyscy będą zadowoleni.

Schab w sosie myśliwskimSchab w sosie myśliwskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Dorota Gepert

Kotlety schabowe są jednym z klasycznych dań polskiej kuchni. Kojarzą się z rodzinnym obiadem, smakują wszystkim niezależnie od wieku. Jedyny minus? Czasami mogą się trochę znudzić. I wtedy sprawdzi się ich wersja z sosem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie robię już zwykłych schabowych w panierce. Zamiast nich stawiam na genialne roladki z niespodzianką

Jaki schab wybrać?

Schabowe po myśliwsku to kotlety z pysznym sosem. Na ich smak duży wpływ ma odpowiednio dobrane mięso. Wieprzowina powinna być soczysta, lepiej też nie trzymać jej długo w lodowce i przygotowywać to danie w dniu zakupu schabu. Nie musi być idealnie chudy, bo tłuszcz sprawia, że kotlety będą bardziej soczyste i smaczne. Dobrze jest kupić go w kawałku, a dopiero w domu pokroić na kotlety. Potem wystarczy je przyprawić, oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Sos po myśliwsku w stylu zero waste

Do tak przygotowanych kotletów doskonałym uzupełnieniem jest sos myśliwski. Ta nazwa jest dość popularna, a w przepisach mogą znajdować się różne składniki. Akurat w tym, który dostałam od mojej sąsiadki, jest ich sporo. Schab z takim sosem syci na długo. Czyżby to odniesienie do nazwy? Po takim posiłku można udać się do lasu na długi spacer, a głodu na pewno nie poczujemy. Przy okazji do sosu da się wykorzystać resztki z lodówki, więc spełnia założenia zero waste.

Schab w sosie myśliwskim

Składniki:

  • 4 plasterki schabu środkowego,
  • kawałek kiełbasy, na przykład śląskiej,
  • 150 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • szklanka bulionu,
  • łyżeczka mąki,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 1 listek laurowy,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę, drobno ją pokrój. Podobnie przygotuj pieczarki. Ogórki możesz zetrzeć na tarce.
  2. Drobno pokrój kiełbasę.
  3. Przesmażanie zacznij od cebuli i kiełbasy, a potem dodaj kolejne przygotowane składniki.
  4. Zalej je bulionem i duś na małym ogniu.
  5. W tym czasie przygotuj kotlety. Natrzyj je przyprawami, oprósz mąką i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  6. Sos dopraw koncentratem i śmietaną.
  7. Dołóż kotlety schabowe. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęść go odrobiną mąki.
  8. Tak przygotowane kotlety podawaj z klasycznymi dodatkami. Pasują do nich ziemniaki czy kasza.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟