5 GWIAZDEK Pyszności: jak smakuje Sycylia według Stefano Terrazzino?

Cztery lata temu Stefano Terrazzino sprowadził na warszawską Pragę wiele włoskich specjałów, otwierając kawiarnię Mała Sycylia, która jest połączona ze szkołą tańca. Lody, ciasta i inne słodkości kuszą wyglądem, ale czy są warte spróbowania i swojej ceny?

Oceniamy lokal Stefano TerrazzinoOceniamy lokal Stefano Terrazzino
Źródło zdjęć: © Pyszności
Oliwia Rybiałek

Nie przywołuje witryną i nutami hitów Erosa Ramazzottiego "od ulicy". Małej Sycylii di Stefano Terrazzino trzeba się trochę naszukać, ale włoski klimat zachęca już od wejścia. Ogródek, a raczej patio, mieści sporo pomarańczowych stoliczków, pomiędzy którymi wyrastają drzewka i rośliny w pięknie zdobionych donicach. Wystrój w środku jest równie przyjemny – widać, że zadbano o najmniejsze szczegóły, takie jak talerze wykonane z kolorowej ceramiki, która przywodzi na myśl piękno sycylijskiej Taorminy. Lokal to jeden z pięciu aspektów, które ocenialiśmy podczas wizyty w kawiarni słynnego tancerza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 GWIAZDEK Pyszności: Mała Sycylia di Stefano Terrazzino

Włoska samoobsługa

Niestety, obsługa nie zgrywała się z radosnym klimatem miejsca. Pani, która stała przy kasie, nie skierowała w stronę gości nawet jednego uśmiechu. Jej zachowanie "na starcie" odrobinę zniechęcało. Plusem jest to, że do Małej Sycylii można przyprowadzać psy. W lokalu obowiązuje samoobsługa, co oznacza, że trzeba samemu donieść swoje zamówienie do stolika. Jednak we Włoszech nie jest to niczym nadzwyczajnym, szczególnie w caffetteriach, gdzie zamawia się szybką kawę i świeże cornetto. Będąc w temacie kawy, trzeba przyznać, że sycylijskie espresso i cremino smakowały tak, jak na południu.

Kawa w Małej Sycylii di Stefano Terrazzino
Kawa w Małej Sycylii di Stefano Terrazzino © Pyszności

Słodkości – kwestia gustu. Lody? Bezapelacyjnie świetne

Zachwycić można się również pistacjowym sernikiem, który przybrał formę niezwykle puszystej pianki, oraz bardziej "treściwym" sernikiem z ricottą i pomarańczą. Zaskoczeniem okazało się ciastko sfogliatelle z nadzieniem o smaku limoncello, w przypadku którego nie da się narzekać na niedostatek. Jednak ciasto nie było tak kruche, jak można by oczekiwać. Z pewnością wpływa na to fakt, że słodkości po prostu leżą w witrynie i przez kilka godzin mogą już nie spełniać oczekiwań, jeśli chodzi o świeżość porównywaną do przygotowania tu i teraz. W tradycyjnym cannolo nie było nic nadzwyczajnego.

Słodkości w kawiarni Mała Sycylia di Stefano Terrazzino
Słodkości w kawiarni Mała Sycylia di Stefano Terrazzino © Pyszności

Kawiarnia Terrazzino szczyci się natomiast lodami i jest czym – szczególne brawa należą się za smak lawendowy. Porcje można zjeść w bułce typu brioche, co nie jest w Warszawie powszechne. Trzeba tylko mieć na uwadze, że taka opcja jest niezwykle sycąca.

Wytrawne pozycje w menu Małej Sycylii

A co znajdziemy w menu, szukając dań wytrawnych? Między innymi włoskie przystawki oraz deskę serów. Lokal oferuje też kilka rodzajów panini. Od razu czuć, że składniki są wysokiej jakości, choć można się przyczepić do zdecydowanie zbyt grubo pokrojonej szynki parmeńskiej. Na niekorzyść wpływa również fakt, że włoskie kanapki leżą w witrynie, aż się nie sprzedadzą danego dnia. I to od razu czuć w przypadku pieczywa. Panini nie są też podgrzewane. W naszej opinii warto byłoby robić je na bieżąco z każdym zamówieniem, co jest popularną praktyką we Włoszech, lub zupełnie z nich zrezygnować.

Lody w Małej Sycylii di Stefano Terrazzino
Lody w Małej Sycylii di Stefano Terrazzino © Pyszności

Ceny? Nie straszą

Ceny w Małej Sycylii di Stefano Terrazzino nie są wygórowane. Za podstawową kawę zapłacimy 10 zł, ceny słodkości wahają się od 15 do 18 zł, natomiast za panini trzeba dać 23 zł. Niektórzy mogą oburzyć się, słysząc o 10 zł za jedną porcję lodów, ale w tym przypadku warto, szczególnie że dwie porcje to już koszt "tylko" 17 zł. Jedna gałka w brioche kosztuje 14 zł. Za całe zamówienie zapłaciliśmy 165 zł.

Niezjedzone resztki można było zapakować w spore ekologiczne pudełeczko (za dodatkową opłatą 2 zł). Rurki do napojów również są papierowe. Jeśli chodzi natomiast o specjalne diety, trzeba się liczyć z tym, że włoskie specjały są mieszanką nabiału i glutenu, choć w kawiarni nie brakuje alternatywy dla krowiego mleka. W Małej Sycylii nie wszystko jest idealne, ale fani lodów zdecydowanie powinni zajrzeć w to miejsce, by dzięki kubkom smakowym przenieść się na chwilę do słonecznej Italii.

Ocena lokalu w cyklu 5 GWIAZDEK Pyszności
Ocena lokalu w cyklu 5 GWIAZDEK Pyszności © Pyszności

W cyklu "5 gwiazdek Pyszności" oceniamy pięć elementów wizyty w lokalu. Pierwsza gwiazdka przydzielana za jakość jedzenia (smak, dobór produktów, sposób przygotowania). Druga gwiazdka to ocena lokalu oraz obsługi. Następny punkt do listy to spełnione dodatkowe kwestie związane z ekologicznymi rozwiązaniami w gastronomii i niemarnowaniem jedzenia. Przyznajemy też osobną gwiazdkę za wyszczególnienie specjalnych diet ze względu na alergeny, preferencje żywieniowe czy grupę klientów oraz piątą gwiazdkę za dodatkowe udogodnienia związane z formą płatności, jak dzielenie rachunku, doliczanie napiwku przy płatności kartą.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji