5 nawyków żywieniowych, dzięki którym szybko schudniesz. Idealne dla osób po 50‑tce
Specjaliści z dziedziny zdrowego odżywiania opracowali listę nawyków żywieniowych, które pozwolą osobom po pięćdziesiątym roku życia uzyskać zdrowszą, smuklejszą sylwetkę. Oto ich odpowiedź na jedne z najczęściej zadawanych w internecie pytań: jak schudnąć?
27.05.2023 | aktual.: 27.05.2023 11:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nawet tych, których przez całe życie trzymała się idealna figura, po pięćdziesiątce może dopaść nagły problem nadmiarowych kilogramów. Oczywiście — najlepiej jest działać prewencyjnie i wcielić odpowiednie zasady żywieniowe już na zasadzie profilaktyki — ale jak wiadomo, większość z nas jest mądra dopiero po szkodzie. Co więcej, wiele osób może w ogóle nie spodziewać się zbliżającego kłopotu. Ten bowiem przychodzi nagle i niespodziewanie.
Jeśli to się stanie, nie należy załamywać rąk. Portal eathis.com, który od lat promuje zdrowy tryb odżywiania, postanowił sporządzić listę 5 nawyków żywieniowych, dzięki którym osoby po pięćdziesiątym roku życia powiększą swoje szanse na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Współautorem wspomnianej listy są specjalistki z dziedziny odżywiania, Tammy i Lyssie Lakatos, czyli słynne w USA "The Nutrition Twins".
1. Uwzględnij od 20 do 30 gramów białka w każdym posiłku
Białko jest nazywane przez The Nutrition Twins "sycącym makroskładnikiem odżywczym". Nie tylko zapewnia ono uczucie sytości, ale również reguluje poziom cukru we krwi, napędza metabolizm i pomaga budować beztłuszczową tkankę mięśniową. Hamuje również wynikające z wieku straty masy mięśniowej.
2. Na początku posiłku jedz warzywa z dużą zawartością błonnika i niewielką ilością skrobi
To rzeczywiście potwierdzają badania naukowe, według których zwiększona ilość błonnika w diecie skutkuje utratą wagi.
3. Częściej stołuj się w domu
Ta prosta i zaskakująca zasada The Nutrition Twins nie znalazła się w tym zestawieniu przez przypadek. Jedzenie na mieście jest oczywiście miłym sposobem spędzenia czasu, ale bądźmy szczerzy — nie zawsze do końca wiemy, co jemy. Domowe gotowanie może też pomóc w odkrywaniu nowych, zdrowych produktów.
4. Jedz więcej różnorodnych produktów
Według badań cytowanych przez portal eatthis.com, różnorodność spożywanych produktów wiąże się z niższą masą ciała, zmniejszonym obwodem talii i mniejszą tkanką tłuszczową. Nie chodzi więc jedynie o to, żeby było zdrowo — ale również zmiennie i zróżnicowanie.
5. Jedz pełnowartościowe i nieprzetworzone węglowodany
The Nutrition Twins uważają, że za nadwagą i otyłością dopadająca ludzi po pięćdziesiątce najczęściej stoją nagłe skoki poziomu cukru we krwi. Przetworzone węglowodany są rozpoznawane przez organizm jako cukier, a to z kolei powoduje nadprodukcję insuliny. Słynne bliźniaczki polecają więc zawarcie w diecie jedyne nieprzetworzonych węglowodanów, takich jak owoce, fasola, groch czy soczewica.