5 nawyków żywieniowych, dzięki którym szybko schudniesz. Idealne dla osób po 50-tce

Specjaliści z dziedziny zdrowego odżywiania opracowali listę nawyków żywieniowych, które pozwolą osobom po pięćdziesiątym roku życia uzyskać zdrowszą, smuklejszą sylwetkę. Oto ich odpowiedź na jedne z najczęściej zadawanych w internecie pytań: jak schudnąć?

ObrazekJak schudnąć po pięćdziesiątce? - Pyszności; foto: Canva

Nawet tych, których przez całe życie trzymała się idealna figura, po pięćdziesiątce może dopaść nagły problem nadmiarowych kilogramów. Oczywiście — najlepiej jest działać prewencyjnie i wcielić odpowiednie zasady żywieniowe już na zasadzie profilaktyki — ale jak wiadomo, większość z nas jest mądra dopiero po szkodzie. Co więcej, wiele osób może w ogóle nie spodziewać się zbliżającego kłopotu. Ten bowiem przychodzi nagle i niespodziewanie.

Obrazek
Specjalistki odpowiedziały na pytanie jak schudnąć po pięćdziesiątce - Pyszności; foto: Canva

Jeśli to się stanie, nie należy załamywać rąk. Portal eathis.com, który od lat promuje zdrowy tryb odżywiania, postanowił sporządzić listę 5 nawyków żywieniowych, dzięki którym osoby po pięćdziesiątym roku życia powiększą swoje szanse na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Współautorem wspomnianej listy są specjalistki z dziedziny odżywiania, Tammy i Lyssie Lakatos, czyli słynne w USA "The Nutrition Twins".  

1. Uwzględnij od 20 do 30 gramów białka w każdym posiłku

Białko jest nazywane przez The Nutrition Twins "sycącym makroskładnikiem odżywczym". Nie tylko zapewnia ono uczucie sytości, ale również reguluje poziom cukru we krwi, napędza metabolizm i pomaga budować beztłuszczową tkankę mięśniową. Hamuje również wynikające z wieku straty masy mięśniowej.

2. Na początku posiłku jedz warzywa z dużą zawartością błonnika i niewielką ilością skrobi

"Błonnik spowalnia trawienie, a zjedzony na początku posiłku pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi" - tłumaczą The Nutrition Twins cytowane przez eathis.com.

To rzeczywiście potwierdzają badania naukowe, według których zwiększona ilość błonnika w diecie skutkuje utratą wagi.

3. Częściej stołuj się w domu

Ta prosta i zaskakująca zasada The Nutrition Twins nie znalazła się w tym zestawieniu przez przypadek. Jedzenie na mieście jest oczywiście miłym sposobem spędzenia czasu, ale bądźmy szczerzy — nie zawsze do końca wiemy, co jemy. Domowe gotowanie może też pomóc w odkrywaniu nowych, zdrowych produktów.

4. Jedz więcej różnorodnych produktów

Według badań cytowanych przez portal eatthis.com, różnorodność spożywanych produktów wiąże się z niższą masą ciała, zmniejszonym obwodem talii i mniejszą tkanką tłuszczową. Nie chodzi więc jedynie o to, żeby było zdrowo — ale również zmiennie i zróżnicowanie.

Obrazek
Różnorodne jedzenie to jeden ze sposobów na to, jak schudnąć po pięćdziesiątce - Pyszności; foto: Canva

5. Jedz pełnowartościowe i nieprzetworzone węglowodany

The Nutrition Twins uważają, że za nadwagą i otyłością dopadająca ludzi po pięćdziesiątce najczęściej stoją nagłe skoki poziomu cukru we krwi. Przetworzone węglowodany są rozpoznawane przez organizm jako cukier, a to z kolei powoduje nadprodukcję insuliny. Słynne bliźniaczki polecają więc zawarcie w diecie jedyne nieprzetworzonych węglowodanów, takich jak owoce, fasola, groch czy soczewica.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą