5 nawyków żywieniowych, dzięki którym szybko schudniesz. Idealne dla osób po 50‑tce
Specjaliści z dziedziny zdrowego odżywiania opracowali listę nawyków żywieniowych, które pozwolą osobom po pięćdziesiątym roku życia uzyskać zdrowszą, smuklejszą sylwetkę. Oto ich odpowiedź na jedne z najczęściej zadawanych w internecie pytań: jak schudnąć?
27.05.2023 | aktual.: 27.05.2023 11:43
Nawet tych, których przez całe życie trzymała się idealna figura, po pięćdziesiątce może dopaść nagły problem nadmiarowych kilogramów. Oczywiście — najlepiej jest działać prewencyjnie i wcielić odpowiednie zasady żywieniowe już na zasadzie profilaktyki — ale jak wiadomo, większość z nas jest mądra dopiero po szkodzie. Co więcej, wiele osób może w ogóle nie spodziewać się zbliżającego kłopotu. Ten bowiem przychodzi nagle i niespodziewanie.
Jeśli to się stanie, nie należy załamywać rąk. Portal eathis.com, który od lat promuje zdrowy tryb odżywiania, postanowił sporządzić listę 5 nawyków żywieniowych, dzięki którym osoby po pięćdziesiątym roku życia powiększą swoje szanse na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Współautorem wspomnianej listy są specjalistki z dziedziny odżywiania, Tammy i Lyssie Lakatos, czyli słynne w USA "The Nutrition Twins".
1. Uwzględnij od 20 do 30 gramów białka w każdym posiłku
Białko jest nazywane przez The Nutrition Twins "sycącym makroskładnikiem odżywczym". Nie tylko zapewnia ono uczucie sytości, ale również reguluje poziom cukru we krwi, napędza metabolizm i pomaga budować beztłuszczową tkankę mięśniową. Hamuje również wynikające z wieku straty masy mięśniowej.
2. Na początku posiłku jedz warzywa z dużą zawartością błonnika i niewielką ilością skrobi
To rzeczywiście potwierdzają badania naukowe, według których zwiększona ilość błonnika w diecie skutkuje utratą wagi.
3. Częściej stołuj się w domu
Ta prosta i zaskakująca zasada The Nutrition Twins nie znalazła się w tym zestawieniu przez przypadek. Jedzenie na mieście jest oczywiście miłym sposobem spędzenia czasu, ale bądźmy szczerzy — nie zawsze do końca wiemy, co jemy. Domowe gotowanie może też pomóc w odkrywaniu nowych, zdrowych produktów.
4. Jedz więcej różnorodnych produktów
Według badań cytowanych przez portal eatthis.com, różnorodność spożywanych produktów wiąże się z niższą masą ciała, zmniejszonym obwodem talii i mniejszą tkanką tłuszczową. Nie chodzi więc jedynie o to, żeby było zdrowo — ale również zmiennie i zróżnicowanie.
5. Jedz pełnowartościowe i nieprzetworzone węglowodany
The Nutrition Twins uważają, że za nadwagą i otyłością dopadająca ludzi po pięćdziesiątce najczęściej stoją nagłe skoki poziomu cukru we krwi. Przetworzone węglowodany są rozpoznawane przez organizm jako cukier, a to z kolei powoduje nadprodukcję insuliny. Słynne bliźniaczki polecają więc zawarcie w diecie jedyne nieprzetworzonych węglowodanów, takich jak owoce, fasola, groch czy soczewica.