Aksamitnie serowa i pełna warzyw. Ta zupa znika z talerzy w ekspresowym tempie

Zimowe temperatury nadal doskwierają, a w taką pogodę najlepiej postawić na przyjemny, rozgrzewający posiłek. Taką rolę zdecydowanie spełnia serowa zupa z brokułami. Wystarczy kilka warzyw i 30 minut, aby ugotować ten ciepły i sycący obiad.

Kremowa zupa z brokułami jest idealna na zimową pogodęKremowa zupa z brokułami jest idealna na zimową pogodę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wszyscy z wytęsknieniem wypatrujemy wiosny, ale jeszcze musimy chwilę poczekać, bo zima nadal mocno trzyma. O śniegu możemy oczywiście pomarzyć, ale za to temperatury nie rozpieszczają, a sezon grypowy trwa w najlepsze. W taki czas najlepiej postawić na gorące i sycące zupy, które ogrzeją twoje ciało niczym ciepły koc. Mam przepis na takie danie – jego bazą jest brokuł i żółty ser cheddar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Podstawą tej zupy są warzywa

Tak jak wspomniałam, głównym bohaterem tej zupy jest brokuł, uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Jest bogaty w witaminę C i K oraz kwas foliowy, a także błonnik. Warto wspomnieć o  niskim indeksie glikemicznym, to fakt szczególnie istotny dla cukrzyków. Oprócz brokuła, znajdziemy w tej zupie marchewkę, cebulę i czosnek. Te wszystkie warzywa zapewniają tak duże bogactwo smaków, że z przypraw dodaję tylko tradycyjnie sól i pieprz, nieco słodkiej papryki i dosłownie szczyptę gałki muszkatołowej, która świetnie podkreśla kremowość zupy. Jeśli śmietanka 30 proc. jest dla ciebie zbyt ciężka, to możesz zastąpić ją mlekiem lub śmietanką 18 proc..

Przepis na serową zupę z brokułem

Składniki:

  • 4 łyżki masła,
  • pół średniej, posiekanej cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego,
  • różyczki z jednej dużej główki brokułu,
  • starta na małych oczkach marchewka,
  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 250 g startego sera cheddar,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku na średnio-wysokim ogniu rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
  2. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
  3. Wsyp mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Uważaj, aby jej nie przypalić.
  4. Wlej bulion, dodaj różyczki brokułów, marchewkę oraz przyprawy. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj przez 15 minut, aż brokuły i marchewka będą miękkie.
  5. Wlej śmietankę i dodaj starty ser cheddar. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę, mieszając, aż ser się rozpuści i zupa osiągnie gładką konsystencję.
  6. Zupę możesz podawać z grzankami.
Wybrane dla Ciebie
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła