Aksamitnie serowa i pełna warzyw. Ta zupa znika z talerzy w ekspresowym tempie
Zimowe temperatury nadal doskwierają, a w taką pogodę najlepiej postawić na przyjemny, rozgrzewający posiłek. Taką rolę zdecydowanie spełnia serowa zupa z brokułami. Wystarczy kilka warzyw i 30 minut, aby ugotować ten ciepły i sycący obiad.
Wszyscy z wytęsknieniem wypatrujemy wiosny, ale jeszcze musimy chwilę poczekać, bo zima nadal mocno trzyma. O śniegu możemy oczywiście pomarzyć, ale za to temperatury nie rozpieszczają, a sezon grypowy trwa w najlepsze. W taki czas najlepiej postawić na gorące i sycące zupy, które ogrzeją twoje ciało niczym ciepły koc. Mam przepis na takie danie – jego bazą jest brokuł i żółty ser cheddar.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Podstawą tej zupy są warzywa
Tak jak wspomniałam, głównym bohaterem tej zupy jest brokuł, uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Jest bogaty w witaminę C i K oraz kwas foliowy, a także błonnik. Warto wspomnieć o niskim indeksie glikemicznym, to fakt szczególnie istotny dla cukrzyków. Oprócz brokuła, znajdziemy w tej zupie marchewkę, cebulę i czosnek. Te wszystkie warzywa zapewniają tak duże bogactwo smaków, że z przypraw dodaję tylko tradycyjnie sól i pieprz, nieco słodkiej papryki i dosłownie szczyptę gałki muszkatołowej, która świetnie podkreśla kremowość zupy. Jeśli śmietanka 30 proc. jest dla ciebie zbyt ciężka, to możesz zastąpić ją mlekiem lub śmietanką 18 proc..
Przepis na serową zupę z brokułem
Składniki:
- 4 łyżki masła,
- pół średniej, posiekanej cebuli,
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego,
- różyczki z jednej dużej główki brokułu,
- starta na małych oczkach marchewka,
- 2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 250 g startego sera cheddar,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
Przygotowanie:
- W dużym garnku na średnio-wysokim ogniu rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
- Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
- Wsyp mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Uważaj, aby jej nie przypalić.
- Wlej bulion, dodaj różyczki brokułów, marchewkę oraz przyprawy. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj przez 15 minut, aż brokuły i marchewka będą miękkie.
- Wlej śmietankę i dodaj starty ser cheddar. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę, mieszając, aż ser się rozpuści i zupa osiągnie gładką konsystencję.
- Zupę możesz podawać z grzankami.