Aksamitnie serowa i pełna warzyw. Ta zupa znika z talerzy w ekspresowym tempie

Zimowe temperatury nadal doskwierają, a w taką pogodę najlepiej postawić na przyjemny, rozgrzewający posiłek. Taką rolę zdecydowanie spełnia serowa zupa z brokułami. Wystarczy kilka warzyw i 30 minut, aby ugotować ten ciepły i sycący obiad.

Kremowa zupa z brokułami jest idealna na zimową pogodęKremowa zupa z brokułami jest idealna na zimową pogodę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wszyscy z wytęsknieniem wypatrujemy wiosny, ale jeszcze musimy chwilę poczekać, bo zima nadal mocno trzyma. O śniegu możemy oczywiście pomarzyć, ale za to temperatury nie rozpieszczają, a sezon grypowy trwa w najlepsze. W taki czas najlepiej postawić na gorące i sycące zupy, które ogrzeją twoje ciało niczym ciepły koc. Mam przepis na takie danie – jego bazą jest brokuł i żółty ser cheddar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Podstawą tej zupy są warzywa

Tak jak wspomniałam, głównym bohaterem tej zupy jest brokuł, uważany za jedno z najzdrowszych warzyw. Jest bogaty w witaminę C i K oraz kwas foliowy, a także błonnik. Warto wspomnieć o  niskim indeksie glikemicznym, to fakt szczególnie istotny dla cukrzyków. Oprócz brokuła, znajdziemy w tej zupie marchewkę, cebulę i czosnek. Te wszystkie warzywa zapewniają tak duże bogactwo smaków, że z przypraw dodaję tylko tradycyjnie sól i pieprz, nieco słodkiej papryki i dosłownie szczyptę gałki muszkatołowej, która świetnie podkreśla kremowość zupy. Jeśli śmietanka 30 proc. jest dla ciebie zbyt ciężka, to możesz zastąpić ją mlekiem lub śmietanką 18 proc..

Przepis na serową zupę z brokułem

Składniki:

  • 4 łyżki masła,
  • pół średniej, posiekanej cebuli,
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego,
  • różyczki z jednej dużej główki brokułu,
  • starta na małych oczkach marchewka,
  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 250 g startego sera cheddar,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku na średnio-wysokim ogniu rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
  2. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
  3. Wsyp mąkę i mieszaj przez 1-2 minuty, aż nabierze złotego koloru. Uważaj, aby jej nie przypalić.
  4. Wlej bulion, dodaj różyczki brokułów, marchewkę oraz przyprawy. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj przez 15 minut, aż brokuły i marchewka będą miękkie.
  5. Wlej śmietankę i dodaj starty ser cheddar. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę, mieszając, aż ser się rozpuści i zupa osiągnie gładką konsystencję.
  6. Zupę możesz podawać z grzankami.

Wybrane dla Ciebie

Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej