Alternatywa dla śledzi w śmietanie. Lekka sałatka na wigilię i sylwestra
Czujesz się ciężko po śledziach w śmietanie, a filety w oleju to nie twoja bajka? Przygotuj sałatkę w stylu śródziemnomorskim z lekkim dressingiem na bazie oliwy i musztardy dijon.
Jeśli dobrze przygotujesz śledzie, nie będzie trzeba maskować ich intensywnego smaku ciężkimi sosami na bazie śmietany czy majonezu. Na oryginalne matiasy nie każdy może sobie pozwolić, ale dzięki moczeniu w kefirze lub maślance filety z solanki również staną na wysokości zadania. Będziesz pod wrażeniem, jak przyjemnie mogą uzupełniać smak zielonej sałaty z pomidorkami, oliwkami i sosem winegret.
Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę
Przepis na lekką sałatkę śledziową
Śledzie wstaw do namoczenia na wieczór przed Wigilią. Następnego dnia przepłucz je pod bieżącą wodę i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Jeśli chcesz pominąć ten etap, użyj śledzi w oleju – je również wypłucz przed przygotowaniem sałatki, żeby nie były aż tak bardzo tłuste. A jak sałatka ci posmakuje, powtórz ją na sylwestra.
Składniki:
- 4 filety śledziowe,
- 1 główka sałaty lodowej,
- 1 cebula czerwona,
- 100 g pomidorków koktajlowych,
- 100 g czarnych oliwek
- garść kaparów,
- opcjonalnie: twardy ser typu parmezan.
Sos:
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka musztardy dijon,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu,
- świeży koperek, kolendra lub natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Śledzie pokrój w kostkę lub paski.
- Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki, przełóż do miski.
- Dodaj pokrojone śledzie, a także cebulę pokrojoną w pióra i pomidorki koktajlowe poprzekrawane na połówki.
- Dorzuć czarne oliwki i kapary odsączone z zalewy.
- Opcjonalnie dodaj pokrojony w paseczki lub starty na płatki ser.
- Wszystkie składniki ostrożnie wymieszaj, używając dwóch widelców.
- W osobnej miseczce wymieszaj składniki na dressing. Polej sałatkę tuż przed podaniem.