Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kutia na Wigilię to tradycja, która nadal jest żywa na Podkarpaciu, Lubelszczyźnie i w okolicy Białegostoku. Podawana jest w charakterze deseru, który w odróżnieniu od słodkich ciast i ciasteczek wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowie. Nie zepsuj tego, dodając miód w niewłaściwym momencie.
Wiele osób może z pośpiechu, a może przez nieuwagę, dodaje miód do kutii już na etapie gotowania pszenicy. Jak wiemy, w wysokiej temperaturze miód traci swoje właściwości prozdrowotne i zamienia się w zwykły cukier. Dodany w niewłaściwym momencie szybko traci smak i aromat, w rezultacie deser z ogromnym potencjałem wypada mało atrakcyjnie na wigilii. Z większą korzyścią – zarówno dla zdrowia, jak i dla walorów smakowych potrawy – będzie odwrotna kolejność.
Pamiętaj o kutii. To słodka potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole
Kutia jako życzenie zdrowia
Potrawy, które pojawiają się na tradycyjnej polskiej Wigilii, są nie tylko zbiorem popisowych przepisów gospodyni lub gospodarza domu, ale przede wszystkim wykorzystują składniki o znaczeniu symbolicznym. Miód ma zapewnić zdrowie wszystkim domownikom, orzechy – sprawność umysłową, a mak i bakalie – szczęście i dostatek.
W kutii miód pełni rolę nie tylko naturalnego słodzika, ale też składnika o realnych wartościach dla zdrowia. Zawiera enzymy, związki fenolowe i antyoksydanty, które wspierają odporność, działają przeciwzapalnie i pomagają w walce ze szkodliwą działalnością wolnych rodników. W połączeniu z pszenicą, makiem, orzechami i suszonymi owocami tworzy kompozycję sprzyjającą pracy jelit oraz stabilizacji poziomu glukozy we krwi, co ma szczególne znaczenie w okresie świątecznej obfitości.
W ten sposób dodaj miód do kutii
Kutia jest podawana na zimno, więc nie ma potrzeby, aby słodzić ją w chwili, gdy jest jeszcze gorąca. Poczekaj, aż wystygnie i dopiero wtedy dodaj miód. Jeśli nie jest płynny, możesz rozmieszać go w letniej wodzie lub mleku, ale nigdy nie dodawaj miodu do gorącego płynu. Zasadę tę stosuj również podczas przygotowywania zimowych naparów i grzańców.