Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser

Wigilijna kolacja to pochwała tradycji i zwyczajów. Nie brakuje tam rodzinnych przepisów, a każdy region ma swoje smaki. W wielu domach we wschodniej Polsce, w tym na Podlasiu, prawdziwym symbolem Wigilii i deserem, na który wszyscy czekają, jest kutia.

Kutia to świąteczne danie ze wschoduKutia to świąteczne danie ze wschodu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kutia to słodka potrawa przygotowywana głównie z gotowanej pszenicy, maku, miodu i bakalii. Jest sycąca i satysfakcjonująca, bo łączy w sobie różnorodne konsystencje i tekstury, takie jak chrupiące orzechy, kleistą pszenicę czy miękkie rodzynki. W Polsce jest obowiązkowym daniem podczas kolacji wigilijnej, szczególnie w regionach silnie związanych z kulturą kresową, takich jak właśnie okolice Białegostoku. Zgodnie z tradycją, kutię przygotowuje się raz w roku, co sprawia, że wszyscy z niecierpliwością czekają na ten wyjątkowy deser.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

Kutia wigilijna

Kutia to nie tylko deser, to element obrzędowy, a każdy jej składnik ma znaczenie symboliczne. Obecność ziarna w kutii jest traktowana jako symbol nowego życia i odrodzenia. Mak i pszenica symbolizują również płodność i witalność w nadchodzącym roku. Natomiast miód, który jest owocem pracy pszczół, od niepamiętnych czasów był symbolem bogactwa miłości, obfitości i szczęścia, dlatego w Wigilię musiał koniecznie być na stole wigilijnym. Jako że pomyślności nigdy dość, to do deseru obowiązkowo trafiały orzechy.

Sekret idealnej kutii, takiej jak robi moja ciocia z Białegostoku, tkwi w przygotowaniu maku i pszenicy. Pszenica powinna być ugotowana idealnie – miękka, ale wciąż jędrna. Natomiast mak, po sparzeniu i odsączeniu, musi być dwukrotnie zmielony, aby uwolnić wszystkie swoje aromaty i połączyć się z miodem w aksamitną masę. Kutię należy przygotować dzień wcześniej i dobrze schłodzić, aby smaki się przegryzły. To właśnie ta noc w lodówce sprawia, że pszenica wchłania aromat maku i miodu

Składniki:

  • 200 g pszenicy,
  • 150 g maku,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g rodzynek,
  • 4-6 łyżek płynnego miodu,
  • 1-2 łyżki masła do maku.

Sposób przygotowania:

  1. Pszenicę opłucz i zalej dużą ilością zimnej wody. Odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odlej wodę. Zalej pszenicę świeżą, zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 1,5 do 2 godzin). Odcedź i wystudź.
  3. Mak zalej wrzącą wodą i gotuj przez około 30 minut, aż napęcznieje. Odcedź go dokładnie.
  4. Odsączony mak dwukrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  5. Rodzynki i inne suszone owoce sparz wrzątkiem i osusz.
  6. Orzechy i migdały posiekaj.
  7. Do zmielonego maku dodaj masło, miód i dokładnie wymieszaj.
  8. W dużej misce połącz ostudzoną pszenicę, mak z dodatkami oraz wszystkie bakalie.
  9. Jeśli kutia jest zbyt gęsta lub sucha, dodaj odrobinę śmietany, by ją rozluźnić, lub rumu albo miodu pitnego w wersji dla dorosłych.

Kutię należy schłodzić w lodówce przez minimum 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły i aby deser był gotowy do podania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯