NewsyAmerykanie wzięli się za lepienie polskich pierogów. Dla wielu to może być profanacja

Amerykanie wzięli się za lepienie polskich pierogów. Dla wielu to może być profanacja

Amerykanie ponownie zaskakują swoim podejściem do polskiej kuchni. Tym razem postanowili zrobić pierogi ze... słodyczami. Ich eksperymenty wywołały wśród internautów wiele emocji.

Amerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikami
Amerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.11.2023 10:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy myślimy o pierogach, zazwyczaj przychodzą nam na myśl klasyczne nadzienia, takie jak mięso, kapusta z grzybami czy ser. Jednak Amerykanie postanowili przekształcić to tradycyjne danie, eksperymentując z nietypowymi farszami, które mogą wydawać się prawdziwą profanacją dla miłośników pierogów. Jakie składniki wybrali i jakie były efekty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Amerykanie zrobili pierogi bardzo "na słodko"

Pierogi to jedno z tych dań, które zdają się być nietykalną tradycją. Jednak Amerykanie postanowili zmienić tę konwencję, próbując różnych, niekonwencjonalnych farszy. W ramach swojego eksperymentu wybrali aż pięć rodzajów oryginalnych nadzień:

  1. Pierogi z batonikiem Snickers.
  2. Pierogi z gumą rozpuszczalną Starburst.
  3. Pierogi z orzechowym batonikiem Butterfinger.
  4. Pierogi z ciastkiem Reese's.
  5. Pierogi z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Które nadzienia pierogów wypadły najlepiej?

Wielu z nas mogłoby się spodziewać, że takie nietypowe połączenia smakowe nie przypadną do gustu. Jednak okazało się, że wyniki były zaskakujące. Pierogi z nadzieniem Reese's okrzyknięto zwycięzcami z imponującą oceną 12/10. Kolejne miejsce z wynikiem 10/10 zajęły pierogi z batonem Snickers. To czekoladowe połączenia zdają się być hitem. Na trzecim miejscu znalazł się farsz z gum rozpuszczalnych Starburst.

Jednak nie wszystkie eksperymenty kulinarne cieszyły się uznaniem. Najgorzej wypadły pierogi z batonem Butterfinger (ocena 2/10), a pierogi z cukierkami Candy Corn wywołały wręcz odrazę (ocena -100/10).

Internauci są podzieleni. Polacy twierdzą, że to profanacja tradycyjnej kuchni

Post z wynikami "pierogowego konkursu" opublikowany na profilu "Jaju Pierogi", wzbudził w internautach wiele emocji. Część z nich uznała słodkie farsze za intrygujące, inni stwierdzili, że to nieśmieszny żart. Oburzeni są głównie Polacy, Amerykanie zaś nie kryją zachwytu.

Jedno jest pewne, pierogi nadal pozostaną źródłem niekończących się dyskusji i fascynujących eksperymentów kulinarnych.