Amerykanie wzięli się za lepienie polskich pierogów. Dla wielu to może być profanacja

Amerykanie ponownie zaskakują swoim podejściem do polskiej kuchni. Tym razem postanowili zrobić pierogi ze... słodyczami. Ich eksperymenty wywołały wśród internautów wiele emocji.

Amerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikamiAmerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o pierogach, zazwyczaj przychodzą nam na myśl klasyczne nadzienia, takie jak mięso, kapusta z grzybami czy ser. Jednak Amerykanie postanowili przekształcić to tradycyjne danie, eksperymentując z nietypowymi farszami, które mogą wydawać się prawdziwą profanacją dla miłośników pierogów. Jakie składniki wybrali i jakie były efekty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Amerykanie zrobili pierogi bardzo "na słodko"

Pierogi to jedno z tych dań, które zdają się być nietykalną tradycją. Jednak Amerykanie postanowili zmienić tę konwencję, próbując różnych, niekonwencjonalnych farszy. W ramach swojego eksperymentu wybrali aż pięć rodzajów oryginalnych nadzień:

  1. Pierogi z batonikiem Snickers.
  2. Pierogi z gumą rozpuszczalną Starburst.
  3. Pierogi z orzechowym batonikiem Butterfinger.
  4. Pierogi z ciastkiem Reese's.
  5. Pierogi z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Które nadzienia pierogów wypadły najlepiej?

Wielu z nas mogłoby się spodziewać, że takie nietypowe połączenia smakowe nie przypadną do gustu. Jednak okazało się, że wyniki były zaskakujące. Pierogi z nadzieniem Reese's okrzyknięto zwycięzcami z imponującą oceną 12/10. Kolejne miejsce z wynikiem 10/10 zajęły pierogi z batonem Snickers. To czekoladowe połączenia zdają się być hitem. Na trzecim miejscu znalazł się farsz z gum rozpuszczalnych Starburst.

Jednak nie wszystkie eksperymenty kulinarne cieszyły się uznaniem. Najgorzej wypadły pierogi z batonem Butterfinger (ocena 2/10), a pierogi z cukierkami Candy Corn wywołały wręcz odrazę (ocena -100/10).

Internauci są podzieleni. Polacy twierdzą, że to profanacja tradycyjnej kuchni

Post z wynikami "pierogowego konkursu" opublikowany na profilu "Jaju Pierogi", wzbudził w internautach wiele emocji. Część z nich uznała słodkie farsze za intrygujące, inni stwierdzili, że to nieśmieszny żart. Oburzeni są głównie Polacy, Amerykanie zaś nie kryją zachwytu.

Jedno jest pewne, pierogi nadal pozostaną źródłem niekończących się dyskusji i fascynujących eksperymentów kulinarnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi