Amerykanie wzięli się za lepienie polskich pierogów. Dla wielu to może być profanacja

Amerykanie ponownie zaskakują swoim podejściem do polskiej kuchni. Tym razem postanowili zrobić pierogi ze... słodyczami. Ich eksperymenty wywołały wśród internautów wiele emocji.

Amerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikamiAmerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o pierogach, zazwyczaj przychodzą nam na myśl klasyczne nadzienia, takie jak mięso, kapusta z grzybami czy ser. Jednak Amerykanie postanowili przekształcić to tradycyjne danie, eksperymentując z nietypowymi farszami, które mogą wydawać się prawdziwą profanacją dla miłośników pierogów. Jakie składniki wybrali i jakie były efekty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Amerykanie zrobili pierogi bardzo "na słodko"

Pierogi to jedno z tych dań, które zdają się być nietykalną tradycją. Jednak Amerykanie postanowili zmienić tę konwencję, próbując różnych, niekonwencjonalnych farszy. W ramach swojego eksperymentu wybrali aż pięć rodzajów oryginalnych nadzień:

  1. Pierogi z batonikiem Snickers.
  2. Pierogi z gumą rozpuszczalną Starburst.
  3. Pierogi z orzechowym batonikiem Butterfinger.
  4. Pierogi z ciastkiem Reese's.
  5. Pierogi z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Które nadzienia pierogów wypadły najlepiej?

Wielu z nas mogłoby się spodziewać, że takie nietypowe połączenia smakowe nie przypadną do gustu. Jednak okazało się, że wyniki były zaskakujące. Pierogi z nadzieniem Reese's okrzyknięto zwycięzcami z imponującą oceną 12/10. Kolejne miejsce z wynikiem 10/10 zajęły pierogi z batonem Snickers. To czekoladowe połączenia zdają się być hitem. Na trzecim miejscu znalazł się farsz z gum rozpuszczalnych Starburst.

Jednak nie wszystkie eksperymenty kulinarne cieszyły się uznaniem. Najgorzej wypadły pierogi z batonem Butterfinger (ocena 2/10), a pierogi z cukierkami Candy Corn wywołały wręcz odrazę (ocena -100/10).

Internauci są podzieleni. Polacy twierdzą, że to profanacja tradycyjnej kuchni

Post z wynikami "pierogowego konkursu" opublikowany na profilu "Jaju Pierogi", wzbudził w internautach wiele emocji. Część z nich uznała słodkie farsze za intrygujące, inni stwierdzili, że to nieśmieszny żart. Oburzeni są głównie Polacy, Amerykanie zaś nie kryją zachwytu.

Jedno jest pewne, pierogi nadal pozostaną źródłem niekończących się dyskusji i fascynujących eksperymentów kulinarnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥