Amerykanie wzięli się za lepienie polskich pierogów. Dla wielu to może być profanacja

Amerykanie ponownie zaskakują swoim podejściem do polskiej kuchni. Tym razem postanowili zrobić pierogi ze... słodyczami. Ich eksperymenty wywołały wśród internautów wiele emocji.

Amerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikamiAmerykanie zrobili pierogi z popularnymi batonikami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o pierogach, zazwyczaj przychodzą nam na myśl klasyczne nadzienia, takie jak mięso, kapusta z grzybami czy ser. Jednak Amerykanie postanowili przekształcić to tradycyjne danie, eksperymentując z nietypowymi farszami, które mogą wydawać się prawdziwą profanacją dla miłośników pierogów. Jakie składniki wybrali i jakie były efekty?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na jesienny deser? Plecione jabłuszka mają w sobie to coś!

Amerykanie zrobili pierogi bardzo "na słodko"

Pierogi to jedno z tych dań, które zdają się być nietykalną tradycją. Jednak Amerykanie postanowili zmienić tę konwencję, próbując różnych, niekonwencjonalnych farszy. W ramach swojego eksperymentu wybrali aż pięć rodzajów oryginalnych nadzień:

  1. Pierogi z batonikiem Snickers.
  2. Pierogi z gumą rozpuszczalną Starburst.
  3. Pierogi z orzechowym batonikiem Butterfinger.
  4. Pierogi z ciastkiem Reese's.
  5. Pierogi z miodowymi cukierkami Candy Corn.

Które nadzienia pierogów wypadły najlepiej?

Wielu z nas mogłoby się spodziewać, że takie nietypowe połączenia smakowe nie przypadną do gustu. Jednak okazało się, że wyniki były zaskakujące. Pierogi z nadzieniem Reese's okrzyknięto zwycięzcami z imponującą oceną 12/10. Kolejne miejsce z wynikiem 10/10 zajęły pierogi z batonem Snickers. To czekoladowe połączenia zdają się być hitem. Na trzecim miejscu znalazł się farsz z gum rozpuszczalnych Starburst.

Jednak nie wszystkie eksperymenty kulinarne cieszyły się uznaniem. Najgorzej wypadły pierogi z batonem Butterfinger (ocena 2/10), a pierogi z cukierkami Candy Corn wywołały wręcz odrazę (ocena -100/10).

Internauci są podzieleni. Polacy twierdzą, że to profanacja tradycyjnej kuchni

Post z wynikami "pierogowego konkursu" opublikowany na profilu "Jaju Pierogi", wzbudził w internautach wiele emocji. Część z nich uznała słodkie farsze za intrygujące, inni stwierdzili, że to nieśmieszny żart. Oburzeni są głównie Polacy, Amerykanie zaś nie kryją zachwytu.

Jedno jest pewne, pierogi nadal pozostaną źródłem niekończących się dyskusji i fascynujących eksperymentów kulinarnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie