Ani brzoskwinia, ani ananas. Do surówki z selera pasuje zupełnie inny owoc
17.03.2024 10:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz surówkę z selera i często serwujesz ją swoim gościom? Jak się okazuje, jej smak może być jeszcze lepszy. A to wszystko zasługa konkretnego owocu. I nie chodzi tu wcale o ananasa i brzoskwinię.
Surówka to niezastąpiony element klasycznego obiadu w każdym polskim domu. Nie może zabraknąć jej na talerzu z ziemniakami i kawałkiem mięsa. I oczywiście wybór pod tym względem jest naprawdę duży, bo oczywiście taki dodatek można przygotować na bazie wielu składników.
Wśród receptur tego typu wyróżnia się jednak genialna surówka z selerem w roli głównej. I choć sama w swojej pierwotnej wersji jest bardzo smaczna, jej smak może być jeszcze lepszy. Wystarczy dodać do niej odpowiedni składnik. Jaki? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z selera z niespotykanym dodatkiem
Na pewno nie jeden raz miałeś okazję zjeść domową surówkę z dodatkiem owoców w postaci jabłka, brzoskwini czy ananasa. To jednak nie wszystkie alternatywy, które możesz wykorzystać w takim ujęciu. Okazuje się, że świetnie spisze się tu również zupełnie inny owoc. I choć nie kojarzy się on stricte z surówką, warto o nim pamiętać i to z kilku powodów.
W tym przypadku chodzi o pyszną i soczystą gruszkę, która w połączeniu z selerem stworzy niesamowitą kombinację smakową z małą ilością kalorii jednocześnie. Oczywiście taki duet jest również bardzo zdrowy i może korzystnie wpływać na nasz organizm dzięki witaminom oraz minerałom, jakie można tutaj znaleźć. Warto również pamiętać, że zarówno seler, jak i gruszka, bogate są w cenny błonnik, który wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Co więcej, będzie to genialny powiew świeżości w każdej kuchni.
Jak zrobić surówkę z selera z dodatkiem gruszki?
Składniki:
- 2 gruszki,
- 1 seler,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sok z ½ połówki cytryny,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i starcia na tarce selera.
- Następnie zrób to samo w przypadku gruszek. Oczywiście owoce możesz również pokroić w drobną kostkę. Wybierz opcję, która najbardziej ci odpowiada.
- Warzywo i owoce wrzuć do jednej miski, po czym dodaj kolejne składniki, a mianowicie: jogurt naturalny, sól i pieprz oraz sok z cytryny.
- Zawartość miski dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec udekoruj gotowy dodatek świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!