Ani ryż, ani makaron. Współczesne gospodynie dodają składnik, który lepiej pasuje do pomidorówki
Myślisz, że o gotowaniu pomidorówki wiesz już wszystko? Już za moment totalnie cię zaskoczę. Tak przygotowanej zupy jeszcze nie serwowałeś. Po prostu palce lizać!
10.09.2023 14:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chyba zgodzisz się ze mną, że zupa pomidorowa obok rosołu i żurku to klasyka polskiej kuchni. Każdy z nas zajadał się nią w dzieciństwie i teraz kontynuuje tę tradycję, serwując ją własnym pociechom.
Nie wiem jak ty, ale ja do niedawna znałam tylko dwa sposoby serwowania pomidorówki. Moja mama zawsze podawała ją z makaronem, zaś babcia wolała podkręcać jej smak przy pomocy ryżu. I doskonale zdaję sobie sprawę, że oba rozwiązania mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Do którego obozu ty należysz?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa pomidorowa z zupełnie innym dodatkiem
Nawet jeśli masz już swojego faworyta, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś wypróbować zupełnie nowej kombinacji. Okazuje się bowiem, że coraz większą popularnością cieszy się łączenie pomidorówki z nowym i oryginalnym składnikiem.
O jaki produkt chodzi? O czerwoną soczewicę, która stanowi idealne uzupełnienie domowej zupy. Z takim dodatkiem pomidorówka będzie smakować wręcz idealnie. Co więcej, z pewnością zaspokoi głód nawet na kilka godzin i jednocześnie będzie ciekawą nowinką w każdej kuchni!
Zobacz także
Jak zrobić pomidorówkę z czerwoną soczewicą?
Skoro już wiesz, jaki składnik warto dodać do zupy pomidorowej, czas na krótką instrukcję. Zaczynamy!
Składniki:
- 1 l bulionu,
- 600 ml passaty pomidorowej,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 180 g czerwonej soczewicy,
- przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz,
- 1/2 natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od obrania i podzielenia na mniejsze kawałki warzyw.
- Następnie podsmaż je przez chwilę na patelni.
- Po ok. 5 minutach przełóż je do garnka i zalej domowej roboty bulionem. Możesz użyć tu zarówno bulionu mięsnego, jak i warzywnego.
- Po 10 minutach gotowania dodaj passatę pomidorową i czerwoną soczewicę. Pamiętaj, aby wcześniej przelać ją pod bieżącą wodą.
- Gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę przy pomocy ulubionych przypraw. Oprócz soli i pieprzu polecam też użyć słodkiej papryki.
- Oczywiście zupę możesz dodatkowo zabielić przy pomocy śmietanki, ale nie jest to też koniecznie.
Gotową zupę serwuj z posiekaną natką pietruszki. Świetnie spisze się w tej roli również świeża bazylia. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada. Na pewno będzie pyszne, ciekawie i oryginalnie.