Ani ryż, ani makaron. Współczesne gospodynie dodają składnik, który lepiej pasuje do pomidorówki

Myślisz, że o gotowaniu pomidorówki wiesz już wszystko? Już za moment totalnie cię zaskoczę. Tak przygotowanej zupy jeszcze nie serwowałeś. Po prostu palce lizać!

Przygotuj pomidorówkę z zupełnie nowym dodatkiemPrzygotuj pomidorówkę z zupełnie nowym dodatkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nesavinov
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że zupa pomidorowa obok rosołu i żurku to klasyka polskiej kuchni. Każdy z nas zajadał się nią w dzieciństwie i teraz kontynuuje tę tradycję, serwując ją własnym pociechom. 

Nie wiem jak ty, ale ja do niedawna znałam tylko dwa sposoby serwowania pomidorówki. Moja mama zawsze podawała ją z makaronem, zaś babcia wolała podkręcać jej smak przy pomocy ryżu. I doskonale zdaję sobie sprawę, że oba rozwiązania mają swoich zwolenników, jak i przeciwników. Do którego obozu ty należysz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Zupa pomidorowa z zupełnie innym dodatkiem

Nawet jeśli masz już swojego faworyta, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś wypróbować zupełnie nowej kombinacji. Okazuje się bowiem, że coraz większą popularnością cieszy się łączenie pomidorówki z nowymoryginalnym składnikiem

O jaki produkt chodzi? O czerwoną soczewicę, która stanowi idealne uzupełnienie domowej zupy. Z takim dodatkiem pomidorówka będzie smakować wręcz idealnie. Co więcej, z pewnością zaspokoi głód nawet na kilka godzin i jednocześnie będzie ciekawą nowinką w każdej kuchni!

Jaki jest twój ulubiony dodatek do zupy pomidorowej?
Jaki jest twój ulubiony dodatek do zupy pomidorowej? © Adobe Stock | nadianb

Jak zrobić pomidorówkę z czerwoną soczewicą?

Skoro już wiesz, jaki składnik warto dodać do zupy pomidorowej, czas na krótką instrukcję. Zaczynamy!

 Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 180 g czerwonej soczewicy,
  • przyprawy: sól, słodka papryka, pieprz,
  • 1/2 natki pietruszki. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od obraniapodzielenia na mniejsze kawałki warzyw. 
  2. Następnie podsmaż je przez chwilę na patelni. 
  3. Po ok. 5 minutach przełóż je do garnka i zalej domowej roboty bulionem. Możesz użyć tu zarówno bulionu mięsnego, jak i warzywnego.
  4. Po 10 minutach gotowania dodaj passatę pomidorowączerwoną soczewicę. Pamiętaj, aby wcześniej przelać ją pod bieżącą wodą
  5. Gotuj zupę przez kolejne 15 minut.
  6. Pod koniec gotowania dopraw zupę przy pomocy ulubionych przypraw. Oprócz soli i pieprzu polecam też użyć słodkiej papryki. 
  7. Oczywiście zupę możesz dodatkowo zabielić przy pomocy śmietanki, ale nie jest to też koniecznie.

Gotową zupę serwuj z posiekaną natką pietruszki. Świetnie spisze się w tej roli również świeża bazylia. Wybierz opcję, która bardziej ci odpowiada. Na pewno będzie pyszne, ciekawie i oryginalnie.

Wybrane dla Ciebie
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Nie używam wody do moczenia suszonych grzybów. Sięgam po inny płyn i nie są gorzkie
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Sos do pulpetów podkręcam jednym dodatkiem. Przepis podpatrzyłem w hiszpańskiej restauracji
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Czy na pewno dobrze myjesz borówki? Sprawdź, zanim znów je zjesz
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Amerykanie świętują. Na stole nie może zabraknąć tego dania
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
Wspiera odporność, nie obciąża żołądka. Rosół gotuję tylko na takim mięsie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟