Zjadasz tylko czerwoną cześć arbuza? To błąd, przez który wiele tracisz

Arbuz doskonale sprawdza się jako przekąska w ciepłe dni. Zazwyczaj interesuje nas jedynie jego miąższ, a skórki bez namysłu lądują w koszu. To duży błąd. Skórki, okazuje się, są jadalne i bogate w witaminy oraz minerały. Po odpowiedniej obróbce mogą stać się bazą konfitur, lemoniad, a także marynat do mięs. 

ObrazekArbuz powinno się zjadać niemalże w całości - skórkę, miąższ i pestki - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Skórka arbuza, mimo że twarda i nieco trudna do spałaszowania, jest jadalna. Wcześniej wystarczy pozbyć się cienkiej ciemnozielonej zewnętrznej warstwy, np. za pomocą obieraczki. Warto jednak pamiętać, że przed spożyciem skórki arbuza należy dokładnie umyć owoc, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia z powierzchni. Najlepiej sięgać po produkt  z upraw wolnych od pestycydów. Zobacz, jakie pyszności można przyrządzić ze skórki, która zazwyczaj ląduje w koszu.

Arbuz. Dlaczego warto jeść do ze skórką?

Skórka z arbuza jest bogata w witaminy i składniki odżywcze: witaminę C, witaminę A, potas i błonnik. Zawiera naturalne związki o właściwościach antyoksydacyjnych, takie jak likopen, beta-karoten i luteina. Przypomnijmy, że antyoksydanty pomagają zwalczać szkodliwe wolne rodniki w organizmie, które przyczyniają się do różnych schorzeń. Skórka arbuza jest też bogata w błonnik ważny dla zdrowia układu pokarmowego. Spożywanie błonnika może pomóc w regulowaniu trawienia, zapobieganiu zaparciom i utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej.

Obrazek
Arbuzy - Pyszności; Fotka: Canva.com

Co można zrobić ze skórki z arbuza?

Nie tylko czerwony, soczysty arbuz, ale też skórka ma szerokie zastosowanie z kuchni. Można z niej przyrządzić:

  • konfiturę,
  • kiszonkę,
  • marynatę do mięs,
  • lemoniadę.

Do przygotowania konfitury potrzebujesz 1 kg skórek z arbuza, 400 g cukru i sok oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Pozbądź się zewnętrznej ciemnozielonej warstwy skórki, pokrój ją w drobne kawałki i zasyp cukrem. Tak pozostaw na całą noc, aż cukier rozpuści się. Po tym czasie gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Po koniec, kiedy skórki będą już miękkie, dodaj sok i skórkę z cytryny. Następnie zblenduj całość i podgotuj chwilę. Na koniec przełóż przygotowaną konfiturę do słoiczków, zakręć je i odwróć do góry dnem.

Skórki z arbuza można również kisić, podobnie jak ogórki. Do słoików, prócz skórek, dorzuć korzeń chrzanu, ząbki czosnku, łodygi i kwiaty kopru ogrodowego, a całość zalej solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody:25 gramów soli. Skórki arbuza powinny się kisić przez 3 do 7 dni. Właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Im dłużej siedzą w słojach, tym bardziej kwaśne się stają.

Skórkę arbuza możesz też pokroić na małe kawałki i dodać do mieszanki ziół, przypraw i soku z cytryny lub octu. W tak przygotowanej mieszaninie możesz marynować mięsa - karkówkę czy kurczaka. Skórki to też świetna baza orzeźwiającej lemoniady. Połącz je z sokiem z cytryny i słodzidłem, zalej wodą, a następnie odstaw do lodówki. Podawaj z kostkami lodu i świeżą miętą.

Przepis na pikle ze skórki arbuza

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 łyżka grubej soli,
  • 2 szklanki obranych skórek arbuza,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • pół szklanki octu jabłkowego,
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 plasterki imbiru.

Przygotowanie:

  1. Wodę połącz z solą i zagotuj.
  2. Skórki arbuza obierz z zewnętrznej ciemnozielonej warstwy. Pokrój je 5-6 centymetrowe słupki.
  3. Skorki wrzuć do gotującej się wody. Gotuj je do miękkości.
  4. W rondelku wymieszaj ocet jabłkowy z cukrem, pieprzem i imbirem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj, ażcukier całkowicie się rozpuści. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj mieszaninę przez ok. 15 minut.
  5. Miękkie skórki arbuza umieść w naczyniu i zalej marynatą. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Kiedy skórki w marynacie ostygną, przełóż je do lodówki na 24 godziny.
  7. Po tym czasie przełóż skórkę do słoików i ponownie zalej marynatą.
  8. Tak przygotowane skórki możesz przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej