Tak rozpoznasz słodkiego arbuza. Drobniutki szczegół zauważysz już w sklepie

Arbuz, mimo że to owoc niekrajowy, cieszy się w Polsce sporą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. Chętnie sięgamy po niego, kiedy z nieba leje się żar, przyrządzamy na jego bazie orzeźwiające koktajle czy dodajemy go do sałatek. Jak jednak wybrać najlepszy okaz, który po rozkrojeniu będzie słodki i soczysty? Podpowiadamy!

ObrazekAdobe Stock

Gasi pragnienie, jest orzeźwiający i ma słodki smak, co czyni go świetnym substytutem tuczących deserów. Arbuz to idealna przekąska na lato, świetny składnik koktajli i drinków czy dodatek do sałatki. Choć arbuzy coraz częściej są dostępne w sprzedaży przez cały rok, najwięcej walorów smakowych mają bez wątpienia w sezonie, czyli od połowy czerwca do końca sierpnia. Jak w sklepie czy na straganie rozpoznać ten najlepszy, najsłodszy i dojrzały okaz? Zobacz nasz miniporadnik.

Soczysty i słodki arbuz. Tak go rozpoznasz

Jednym z najbardziej wyraźnych znaków, wskazujących na słodki, idealny arbuz jest jasna plama na skórce owocu. Im większa jej powierzchnia i im bardziej "przybrudzony" kolor, tym słodszy i dojrzalszy będzie nasz owoc. Warto również wiedzieć, że arbuz, który jest okrągły, będzie słodki, a ten podłużny raczej wodnisty o słabo wyczuwalnym smaku. Nie warto też sięgać po owoc z zielonym ogonkiem - takie egzemplarze mogły zostać zerwane za wcześnie. Natomiast suchy ogonek może świadczyć o tym, że arbuz jest w pełni dojrzały.

Kolejną sprawą jest rozmiar owocu. Średnie lub duże arbuzy są zazwyczaj dojrzałe, natomiast mniejsze mogą nie być. Owoc warto ostukać przed kupnem - słodkie, dojrzałe owoce dudnią podczas ostukiwania. Równie dobrym znakiem, wskazującym na słodki, soczysty egzemplarz, jest obecność brązowej siateczki na skórce. Sama skórka zaś najlepiej by miała ciemnozielony kolor. Takie zabarwienie wierzchniej warstwy arbuza oznacza, że mamy do czynienia z dojrzałym, soczystym owocem.

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzy są bogate w witaminę C, ważną dla zdrowia układu odpornościowego, a także witaminę A, wspierającą zdrowie oczu. Arbuz jest także dobrym źródłem potasu, który bierze udział w regulacji ciśnienia krwi. Ponadto, owoc ten składa się w około 90 proc. z wody, co czyni go doskonałym wyborem, gdy potrzebujesz nawodnienia. Spożywanie arbuza może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, szczególnie w ciepłe dni lub podczas aktywności fizycznej.

Arbuzy są stosunkowo niskokaloryczne, co czyni je dobrym wyborem dla osób dbających o utrzymanie zdrowej wagi. Owoc ten zawiera przeciwutleniacze, takie jak likopen, pomagający zwalczać wolne rodniki w organizmie. Przeciwutleniacze wspierają ochronę komórek przed uszkodzeniem i mają korzystny wpływ na zdrowie serca i redukcję ryzyka niektórych chorób. Arbuz zawiera również błonnik, utrzymujący w zdrowiu układ trawienny. Spożywanie arbuza może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania jelit i zapobiegać zaparciom.

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej