Tak rozpoznasz słodkiego arbuza. Drobniutki szczegół zauważysz już w sklepie

Arbuz, mimo że to owoc niekrajowy, cieszy się w Polsce sporą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. Chętnie sięgamy po niego, kiedy z nieba leje się żar, przyrządzamy na jego bazie orzeźwiające koktajle czy dodajemy go do sałatek. Jak jednak wybrać najlepszy okaz, który po rozkrojeniu będzie słodki i soczysty? Podpowiadamy!

ObrazekAdobe Stock

Gasi pragnienie, jest orzeźwiający i ma słodki smak, co czyni go świetnym substytutem tuczących deserów. Arbuz to idealna przekąska na lato, świetny składnik koktajli i drinków czy dodatek do sałatki. Choć arbuzy coraz częściej są dostępne w sprzedaży przez cały rok, najwięcej walorów smakowych mają bez wątpienia w sezonie, czyli od połowy czerwca do końca sierpnia. Jak w sklepie czy na straganie rozpoznać ten najlepszy, najsłodszy i dojrzały okaz? Zobacz nasz miniporadnik.

Soczysty i słodki arbuz. Tak go rozpoznasz

Jednym z najbardziej wyraźnych znaków, wskazujących na słodki, idealny arbuz jest jasna plama na skórce owocu. Im większa jej powierzchnia i im bardziej "przybrudzony" kolor, tym słodszy i dojrzalszy będzie nasz owoc. Warto również wiedzieć, że arbuz, który jest okrągły, będzie słodki, a ten podłużny raczej wodnisty o słabo wyczuwalnym smaku. Nie warto też sięgać po owoc z zielonym ogonkiem - takie egzemplarze mogły zostać zerwane za wcześnie. Natomiast suchy ogonek może świadczyć o tym, że arbuz jest w pełni dojrzały.

Kolejną sprawą jest rozmiar owocu. Średnie lub duże arbuzy są zazwyczaj dojrzałe, natomiast mniejsze mogą nie być. Owoc warto ostukać przed kupnem - słodkie, dojrzałe owoce dudnią podczas ostukiwania. Równie dobrym znakiem, wskazującym na słodki, soczysty egzemplarz, jest obecność brązowej siateczki na skórce. Sama skórka zaś najlepiej by miała ciemnozielony kolor. Takie zabarwienie wierzchniej warstwy arbuza oznacza, że mamy do czynienia z dojrzałym, soczystym owocem.

Dlaczego warto jeść arbuzy?

Arbuzy są bogate w witaminę C, ważną dla zdrowia układu odpornościowego, a także witaminę A, wspierającą zdrowie oczu. Arbuz jest także dobrym źródłem potasu, który bierze udział w regulacji ciśnienia krwi. Ponadto, owoc ten składa się w około 90 proc. z wody, co czyni go doskonałym wyborem, gdy potrzebujesz nawodnienia. Spożywanie arbuza może pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, szczególnie w ciepłe dni lub podczas aktywności fizycznej.

Arbuzy są stosunkowo niskokaloryczne, co czyni je dobrym wyborem dla osób dbających o utrzymanie zdrowej wagi. Owoc ten zawiera przeciwutleniacze, takie jak likopen, pomagający zwalczać wolne rodniki w organizmie. Przeciwutleniacze wspierają ochronę komórek przed uszkodzeniem i mają korzystny wpływ na zdrowie serca i redukcję ryzyka niektórych chorób. Arbuz zawiera również błonnik, utrzymujący w zdrowiu układ trawienny. Spożywanie arbuza może przyczynić się do prawidłowego funkcjonowania jelit i zapobiegać zaparciom.

Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯