Babcia codziennie pije szklankę tego soku. Nie choruje i wygląda znacznie młodziej od swoich rówieśniczek
Na widok tego napoju wiele osób skrzywi się z niesmakiem - w końcu soki warzywne niekoniecznie cieszą się dużą popularnością. Moja babcia regularnie sięga po szklankę i patrząc na to, jak wpływa organizm, zdecydowanie warto się przekonać.
08.04.2024 | aktual.: 08.04.2024 11:31
Kiedy moja babcia piła sok pomidorowy, śmialiśmy się, że może sobie równie dobrze nalać pomidorówkę do szklanki. Po zapoznaniu się z właściwościami soku, wszystkim zrzedła mina - to świetny napój, po który warto sięgać każdego dnia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy sok pomidorowy jest zdrowy?
Sok pomidorowy to skarbnica witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, witamina A, potas i likopen. To właśnie likopen jest jednym z najbardziej wartościowych składników odżywczych, jakie możemy znaleźć w pomidorach i produktach pomidorowych. Jest potężnym antyoksydantem, co oznacza, że neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Te cząsteczki mogą uszkadzać komórki organizmu, prowadząc do rozwoju chorób, w tym nowotworów. Likopen chroni komórki przed tym stresem oksydacyjnym, zmniejszając ryzyko wielu schorzeń.
Likopen pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, udaru mózgu i miażdżycy. To choroby cywilizacyjne, na które zapada coraz więcej Polaków, warto zatem zadbać o odpowiednią prewencję.
Badania sugerują, że likopen może również odgrywać rolę w ochronie kości. Wspomaga on mineralizację, co może zmniejszać ryzyko osteoporozy, zwłaszcza u kobiet po menopauzie. Warto o tym pamiętać i zachęcić do picia również swoją mamę i babcię.
Sok pomidorowy nie dla każdego
Oczywiście z picia soku powinny zrezygnować osoby, które mają uczulenie na pomidory, to dość jasna sprawa. Sok pomidorowy może nasilać objawy refluksu, takie jak zgaga i pieczenie w klatce piersiowej. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość kwasu cytrynowego w pomidorach. Osoby, które borykają się z chorobą refluksową lub zgagą, powinny uważać na ten napój.
Sok pomidorowy zawiera szczawiany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u osób, które mają ku temu zdrowotne predyspozycje. Wskazany jest umiar i przede wszystkim konsultacja ze specjalistą, jeśli masz obawy związane ze swoim zdrowiem.