Babcia nie moczy grochu całą noc. Wie, co zrobić, by zmiękł raz-dwa

W zimny i pochmurny dzień zjadłoby się zupę grochową. Jednak jeśli groch nie był namoczony wcześniej, to trzeba z niej zrezygnować. Często tak myślimy i rozmijamy się z prawdą. Są sposoby, by uniknąć długiego przygotowywania grochu.

Jak szybko zmiękczyć groch do zupy?Jak szybko zmiękczyć groch do zupy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mark Stout
Dorota Gepert

Zupa grochowa, czyli popularna grochówka, to jedno z tradycyjnych dań, do którego szczególnie chętnie wracamy jesienią. Mamy też z nim sporo wspomnień. Grochówka często była podawana w szkolnych stołówkach, barach mlecznych, czy podczas rodzinnych obiadów. Jej smak jest niezapomniany. Nasze babcie miały na nią sporo patentów, bo gotowały ją znacznie częściej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Jak szybko zmiękczyć groch do zupy?

Grochówa kojarzy się z głębokim smakiem, ale też z długim przygotowywaniem. Chodzi przede wszystkim o wcześniejsze namoczenie głównego składnika, czyli grochu. Z tego powodu to zupa idealna dla osób dobrze zorganizowanych w kuchni. Groch powinno się moczyć przynajmniej przez 10 godzin. W tym czasie mięknie, a po ugotowaniu jest łatwiejszy do strawienia. Jednak gdy zaplanowałaś zupę grochową spontanicznie, to też się może udać.

Groch będzie dużo szybciej miękki, gdy namoczy się go we wrzątku. Wtedy wystarczy około 10 minut i można go używać do zupy.

Soda może zmiękczyć groch

Groch pomoże rozmiękczyć także soda oczyszczona. Wystarczy dodać szczyptę do wody, a potrawa to tylko około godziny. Następnie miskę z grochem trzeba umieścić w kuchence mikrofalowej i gotować na pełnej mocy przez 10 minut. Po tym czasie miskę wyjmujemy i odstawiamy na 30 minut. Można także dodać sodę oczyszczoną już podczas gotowania. W ten sposób łuski grochu zmiękną w ekspresowym tempie.

Szybka grochówka

Składniki:

  • 450 g suchego, łuskanego grochu,
  • 1 litr wody,
  • 1 litr bulionu mięsnego,
  • 2 marchewki,
  • 350 g wędzonki wieprzowej (np. chudego boczku),
  • 2 cebule,
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru,
  • 1 łyżeczka kminu,
  • 2 łyżeczki majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Groch wypłucz, zalej na 10 minut wrzątkiem. Potem go odcedź, zalej wodą i bulionem. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wędzonkę również pokrój w niewielką kostkę.
  2. Do garnka z grochem dodaj wszystkie składniki: marchewkę, cebulę, wędzonkę, przyprawy (w tym kmin) i liście laurowe. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę.
  3. Po godzinie dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj kolejne 15-20 minut, do miękkości wszystkich składników.
  4. Przed podaniem, dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Wyjmij liście laurowe.

Zupę warto doprawić majerankiem czy tymiankiem, które uchronią nas przed złym samopoczuciem i wzdętym brzuchem.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa