Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche

Odkryj sekret idealnie kruchych ciasteczek. Dzięki skwarkom, twoje wypieki będą delikatne, aromatyczne i zachowają świeżość na dłużej. Poznaj sprawdzony przepis, który łączy tradycję babcinej kuchni z prostotą przygotowania.

Ciastka na skwarkach są tanie i proste w przygotowaniuCiastka na skwarkach są tanie i proste w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Karol Wiak

Nie ma nic przyjemniejszego niż domowe ciasteczka pachnące ciepłem kuchni i wspomnieniami z dzieciństwa. Jednym z sekretów babć, które potrafią wyczarować wypieki idealnie kruche, są skwarki. Choć brzmi to nietypowo, dodatek skwarków do ciasta sprawia, że ciasteczka stają się wyjątkowo delikatne i rozpływają się w ustach, nie zmieniając przy tym swojego smaku.

Skwarki a kruchość ciastek – jaki mają wpływ?

Choć na pierwszy rzut oka ciasteczka ze skwarkami mogą wydawać się czymś nietypowym, to w wielu domach ten dodatek był sekretem babć, które wiedziały, jak uzyskać idealną kruchość wypieków. Skwarki, czyli drobne kawałeczki wytopionego smalcu, działają podobnie jak masło czy margaryna – tłuszcz rozprowadza się w cieście, dzięki czemu po upieczeniu ciasteczka nie są twarde, ale przyjemnie chrupiące.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Co ciekawe, smaku skwarków praktycznie się nie wyczuwa. Nie dominują nad wanilią, cukrem czy innymi aromatami, a jedynie dodają wypiekom delikatności. To dlatego przepis ten przetrwał pokolenia – babcie korzystały z tego, co miały pod ręką, a przy okazji odkryły sposób na wypieki, które długo zachowują świeżość.

Przepis na ciasteczka ze skwarkami

Jeśli chcesz spróbować czegoś nietypowego, a jednocześnie kruchego i domowego, ciasteczka ze skwarkami będą strzałem w dziesiątkę. To przepis, który przetrwał pokolenia – prosty, tani, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • 30 dag skwarek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 margaryny lub masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel skwarki przez maszynkę do mięsa, a następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę lub masło, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody, aby ciasto było bardziej plastyczne. Włóż je na pół godziny do lodówki, by łatwiej się formowało.
  2. Po schłodzeniu, formuj ciasteczka ze skwarkami. Najłatwiej zrobić to za pomocą maszynki do mięsa z nakładką do ciastek, która nada im piękny, ozdobny kształt. Możesz też formować je ręcznie, jeśli wolisz bardziej rustykalny wygląd.
  3. Ułóż uformowane ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka ze skwarkami są gotowe do podania – kruche, delikatne i pełne domowego smaku.

Te ciasteczka świetnie sprawdzają się zarówno w codziennej kuchni, jak i podczas świąt. Dają się łatwo przechowywać w puszce, a ich delikatna kruchość sprawia, że każdy kolejny kęs to mała przyjemność.

Wybrane dla Ciebie

Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Podpatrzyłam u włoskiej gospodyni. To połączenie bije gotowe mieszanki do mięs
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Nawet doświadczeni grzybiarze nie mają pewności. Czy maślaki trzeba obierać?
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Zapomnij o racuchach. Dyniowe placuszki podbijają serca i brzuchy
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Nie musisz sypać dużo mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest prosty trik
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Od sąsiadki dostałam niemki w zalewie octowej. Tak pyszne, że wyprosiłam przepis
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Kuzynka dodaje do ciasta naleśnikowego. Wychodzą pulchne i mięciutkie jak gąbeczka
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd