Babcia zawsze dodaje do ciasteczek. Nie zmieniają smaku, a są sto razy bardziej kruche

Odkryj sekret idealnie kruchych ciasteczek. Dzięki skwarkom, twoje wypieki będą delikatne, aromatyczne i zachowają świeżość na dłużej. Poznaj sprawdzony przepis, który łączy tradycję babcinej kuchni z prostotą przygotowania.

Ciastka na skwarkach są tanie i proste w przygotowaniuCiastka na skwarkach są tanie i proste w przygotowaniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Madeleine Steinbach
Karol Wiak

Nie ma nic przyjemniejszego niż domowe ciasteczka pachnące ciepłem kuchni i wspomnieniami z dzieciństwa. Jednym z sekretów babć, które potrafią wyczarować wypieki idealnie kruche, są skwarki. Choć brzmi to nietypowo, dodatek skwarków do ciasta sprawia, że ciasteczka stają się wyjątkowo delikatne i rozpływają się w ustach, nie zmieniając przy tym swojego smaku.

Skwarki a kruchość ciastek – jaki mają wpływ?

Choć na pierwszy rzut oka ciasteczka ze skwarkami mogą wydawać się czymś nietypowym, to w wielu domach ten dodatek był sekretem babć, które wiedziały, jak uzyskać idealną kruchość wypieków. Skwarki, czyli drobne kawałeczki wytopionego smalcu, działają podobnie jak masło czy margaryna – tłuszcz rozprowadza się w cieście, dzięki czemu po upieczeniu ciasteczka nie są twarde, ale przyjemnie chrupiące.

Czekoladowy wiśniowiec smakuje jak z najlepszej cukierni. Połączenie pianki i frużeliny to czysta poezja smaków

Co ciekawe, smaku skwarków praktycznie się nie wyczuwa. Nie dominują nad wanilią, cukrem czy innymi aromatami, a jedynie dodają wypiekom delikatności. To dlatego przepis ten przetrwał pokolenia – babcie korzystały z tego, co miały pod ręką, a przy okazji odkryły sposób na wypieki, które długo zachowują świeżość.

Przepis na ciasteczka ze skwarkami

Jeśli chcesz spróbować czegoś nietypowego, a jednocześnie kruchego i domowego, ciasteczka ze skwarkami będą strzałem w dziesiątkę. To przepis, który przetrwał pokolenia – prosty, tani, a efekt końcowy zachwyca wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • 30 dag skwarek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1/2 margaryny lub masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka wody.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel skwarki przez maszynkę do mięsa, a następnie przełóż je do dużej miski. Dodaj do nich mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę lub masło, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody, aby ciasto było bardziej plastyczne. Włóż je na pół godziny do lodówki, by łatwiej się formowało.
  2. Po schłodzeniu, formuj ciasteczka ze skwarkami. Najłatwiej zrobić to za pomocą maszynki do mięsa z nakładką do ciastek, która nada im piękny, ozdobny kształt. Możesz też formować je ręcznie, jeśli wolisz bardziej rustykalny wygląd.
  3. Ułóż uformowane ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż się lekko zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka ze skwarkami są gotowe do podania – kruche, delikatne i pełne domowego smaku.

Te ciasteczka świetnie sprawdzają się zarówno w codziennej kuchni, jak i podczas świąt. Dają się łatwo przechowywać w puszce, a ich delikatna kruchość sprawia, że każdy kolejny kęs to mała przyjemność.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥