Babcia zawsze dodawała ją do młodej kapusty. Lepsza 1000x razy niż z boczkiem
Gdy w sklepach pojawia się młoda kapusta, pomysł na obiad jest już gotowy. Zamiast jednak dorzucać do niej boczek, postaw na jeszcze lepszy dodatek.
Duszona kapustka to smak wiosennych i letnich obiadów, na który czeka się przez cały rok. Wspaniale smakuje jako dodatek do tradycyjnych kotletów schabowych, ale z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielna potrawa. Do smaku domowych obiadów i wizyt u babci. W moim rodzinnym domu serwowano ją bez dodatku boczku, a z kiełbasianą wkładką. Ten przepis nie ma sobie równych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Młoda kapusta z kiełbasą
Gdy tylko w sklepie zauważę młodą kapustę, nie mogę powstrzymać się od wrzucenia jej do koszyka. Sezon trwa od maja do sierpnia, ale już pod koniec kwietnia trafić można na pierwsze okazy. Sprawdzi się świetnie w świeżych, chrupiących surówkach, ale ja stawiam na wersję duszoną.
Młoda kapusta najczęściej duszona jest razem z koperkiem i mięsnym akcentem w postaci boczku. Moja babcia, uznawana za niekwestionowaną mistrzynię sztuki kulinarnej w naszej rodzinie, zamiast boczku dodawała podwędzaną kiełbasę. Do tego w garnku lądowała też odrobina kminku, który łagodził wzdymające właściwości kapusty. Ten przepis w moim domu gości od wielu lat i nigdy nie znalazłam lepszego.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 400 g wiejskiej kiełbasy,
- 3 pomidory malinowe,
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- świeży koperek,
- 4 listki laurowe,
- 7-8 kulek ziela angielskiego,
- pół płaskiej łyżeczki kminku,
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty usuń wierzchnie liście i poszatkuj pozostałą część.
- W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną w półpasterki lub kostkę kiełbasę.
- Gdy się zarumienią, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż przez chwilę.
- Dorzuć pokrojoną kapustę, zalej bulionem i wymieszaj.
- Dodaj ziele angielskie liście laurowe, kminek oraz sól i pieprz.
- Duś na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, a bulion odparuje.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory i dopraw do smaku sokiem z cytryny.
- Dorzuć posiekany koperek i duś jeszcze przez kilka minut.
Pyszna, młoda kapusta z kiełbasą jest już gotowa. Możesz podawać ją w towarzystwie młodych ziemniaków, jako dodatek do kotletów czy z kawałkiem świeżego pieczywa. Smacznego!