W niedzielę nie panieruję schabowych. W tej wersji są lżejsze i rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, ale czy zawsze muszą być smażone w panierce? Odkryj lżejszą wersję tego popularnego dania, która zaskoczy cię smakiem i prostotą przygotowania. Bez panierki, ale z pysznym sosem pieczarkowym, schabowe zyskają nowy wymiar.

Kotlety schabowe bez panierki w sosie pieczarkowymKotlety schabowe bez panierki w sosie pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań w polskiej kuchni. Tradycyjne, przygotowywane w panierce, mogą jednak czasem wydawać się zbyt ciężkie. Dlatego warto spróbować ich w nowej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Zalety kotletów bez panierki

Rezygnacja z panierki to sposób nie tylko na lżejsze danie, ale także na jego szybsze przygotowanie. Kotlety bez panierki są mniej kaloryczne, a ich smak jest bardziej wyrazisty. Dodatkowo, mięso pozostaje soczyste, co jest często problemem w przypadku tradycyjnych schabowych.

Aby przygotować idealne kotlety schabowe bez panierki, kluczowy jest wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej sięgnąć po schab środkowy, który jest delikatny i ma jasnoróżowy kolor. Unikaj ciemnych kawałków, które raczej na pewno będą twarde i suche.

Przepis na kotlety schabowe bez panierki

Składniki:
  • 6 plastrów schabu,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtaczania kotletów,
  • drobno pokrojony koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki posiekaj w plasterki.
  2. Na rozgrzanym maśle przesmaż cebulę, a potem dodaj pieczarki.
  3. Smaż, aż grzyby przestaną puszczać sok, dodaj wtedy śmietankę.
  4. Dopraw sos do smaku i duś na małej mocy palnika aż zgęstnieje.
  5. Plastry schabu opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, papryką i mąką.
  6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek w plasterkach i zrumień na nim kotlety — smażąc je po kilka minut z każdej strony.
  7. Następnie przełóż je do garnka z sosem pieczarkowym. Podgrzewaj przez chwilę.

Sos pieczarkowy to doskonały dodatek do kotletów schabowych bez panierki. Jego kremowa konsystencja i wyrazisty smak doskonale komponują się z delikatnym mięsem, dodając mu soczystości i aromatu.

Z czym podawać kotlety schabowe bez panierki?

Kotlety schabowe bez panierki najlepiej podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Posypane drobno pokrojonym koperkiem, zyskują na świeżości i wyglądają apetycznie na talerzu.

Kotlety schabowe bez panierki to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania. Lżejsze, szybsze w przygotowaniu i równie smaczne, z pewnością zyskają uznanie wśród domowników. Zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków w kuchni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze