W niedzielę nie panieruję schabowych. W tej wersji są lżejsze i rozpływają się w ustach

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, ale czy zawsze muszą być smażone w panierce? Odkryj lżejszą wersję tego popularnego dania, która zaskoczy cię smakiem i prostotą przygotowania. Bez panierki, ale z pysznym sosem pieczarkowym, schabowe zyskają nowy wymiar.

Kotlety schabowe bez panierki w sosie pieczarkowymKotlety schabowe bez panierki w sosie pieczarkowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Kotlety schabowe to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań w polskiej kuchni. Tradycyjne, przygotowywane w panierce, mogą jednak czasem wydawać się zbyt ciężkie. Dlatego warto spróbować ich w nowej odsłonie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Zalety kotletów bez panierki

Rezygnacja z panierki to sposób nie tylko na lżejsze danie, ale także na jego szybsze przygotowanie. Kotlety bez panierki są mniej kaloryczne, a ich smak jest bardziej wyrazisty. Dodatkowo, mięso pozostaje soczyste, co jest często problemem w przypadku tradycyjnych schabowych.

Aby przygotować idealne kotlety schabowe bez panierki, kluczowy jest wybór odpowiedniego mięsa. Najlepiej sięgnąć po schab środkowy, który jest delikatny i ma jasnoróżowy kolor. Unikaj ciemnych kawałków, które raczej na pewno będą twarde i suche.

Przepis na kotlety schabowe bez panierki

Składniki:
  • 6 plastrów schabu,
  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól, pieprz, papryka do smaku,
  • ząbek czosnku,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtaczania kotletów,
  • drobno pokrojony koperek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, pieczarki posiekaj w plasterki.
  2. Na rozgrzanym maśle przesmaż cebulę, a potem dodaj pieczarki.
  3. Smaż, aż grzyby przestaną puszczać sok, dodaj wtedy śmietankę.
  4. Dopraw sos do smaku i duś na małej mocy palnika aż zgęstnieje.
  5. Plastry schabu opłucz, osusz. Oprósz je solą, pieprzem, papryką i mąką.
  6. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek w plasterkach i zrumień na nim kotlety — smażąc je po kilka minut z każdej strony.
  7. Następnie przełóż je do garnka z sosem pieczarkowym. Podgrzewaj przez chwilę.

Sos pieczarkowy to doskonały dodatek do kotletów schabowych bez panierki. Jego kremowa konsystencja i wyrazisty smak doskonale komponują się z delikatnym mięsem, dodając mu soczystości i aromatu.

Z czym podawać kotlety schabowe bez panierki?

Kotlety schabowe bez panierki najlepiej podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Posypane drobno pokrojonym koperkiem, zyskują na świeżości i wyglądają apetycznie na talerzu.

Kotlety schabowe bez panierki to świetna alternatywa dla tradycyjnego dania. Lżejsze, szybsze w przygotowaniu i równie smaczne, z pewnością zyskają uznanie wśród domowników. Zachęcamy do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków w kuchni.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie