Wlej odrobinę do pieczarek na patelni. Będą smakować jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki mają uniwersalne zastosowanie, ale też mało wyrazisty smak. Niektórzy uważają, że pozostają one daleko w tyle za grzybami leśnymi, które są tak pełne aromatu. Jednak także smażone pieczarki mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Wystarczy jeden nietypowy dodatek, by zyskały wyrazistość i wigor. Smakiem będą przypominały grzyby prosto z lasu.

Jak podkręcić smak pieczarek z patelni?Jak podkręcić smak pieczarek z patelni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aby pieczarki nabrały intensywnego smaku, kluczowe jest wcześniejsze rozgrzanie patelni do stosunkowo wysokiej temperatury. Jeżeli patelnia nie będzie odpowiednio rozgrzana, pieczarki zaczną się gotować, zamiast smażyć. Świeże i jędrne grzyby zawierają bardzo dużo wody. Dlatego warto zadbać również o to, by nie kłaść od razu na patelnię zbyt dużej porcji pieczarek, bo wtedy mogą podchodzić wodą. Dobrym pomysłem jest niewielki dodatek prawdziwego masła, który sprawi, że szybko zrobią się rumiane. Jednak to inny składnik znacznie lepiej wyostrzy ich aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Jak wzbogacić smak smażonych pieczarek?

Do pieczarek, poza klasycznymi przyprawami, takim jak świeżo zmielony pieprz czy świeży tymianek, warto dodać także jedną czy dwie łyżki jasnego sosu sojowego. Możesz wymieszać go z papryczką chili i czosnkiem, aby uzyskać aromatyczną kompozycję, która podbije smak grzybów. Takie pieczarki z sosem sojowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Możesz je podawać z mięsem, rybą, makaronem lub ryżem.

Smażenie i przyprawianie pieczarek

Ważnym aspektem smażenia pieczarek, jest powstrzymanie się z dodatkiem soli. Ta przyprawa znacznie przyspieszy wydzielanie soków, a pieczarki szybko przestaną być jędrne. Pozostaw sól na sam koniec smażenia. A jeśli zdecydujesz się na dodatek sosu sojowego, może całkowicie ją pominąć.

Aby wzmocnić smak umami, dodaj do pieczarek świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn. Na koniec posyp je natką pietruszki lub świeżą kolendrą, najlepiej z domowej uprawy na parapecie.

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój