Wlej odrobinę do pieczarek na patelni. Będą smakować jak grzyby prosto z lasu

Pieczarki mają uniwersalne zastosowanie, ale też mało wyrazisty smak. Niektórzy uważają, że pozostają one daleko w tyle za grzybami leśnymi, które są tak pełne aromatu. Jednak także smażone pieczarki mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, jeśli odpowiednio je przygotujesz. Wystarczy jeden nietypowy dodatek, by zyskały wyrazistość i wigor. Smakiem będą przypominały grzyby prosto z lasu.

Jak podkręcić smak pieczarek z patelni?Jak podkręcić smak pieczarek z patelni?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Aby pieczarki nabrały intensywnego smaku, kluczowe jest wcześniejsze rozgrzanie patelni do stosunkowo wysokiej temperatury. Jeżeli patelnia nie będzie odpowiednio rozgrzana, pieczarki zaczną się gotować, zamiast smażyć. Świeże i jędrne grzyby zawierają bardzo dużo wody. Dlatego warto zadbać również o to, by nie kłaść od razu na patelnię zbyt dużej porcji pieczarek, bo wtedy mogą podchodzić wodą. Dobrym pomysłem jest niewielki dodatek prawdziwego masła, który sprawi, że szybko zrobią się rumiane. Jednak to inny składnik znacznie lepiej wyostrzy ich aromat.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Jak wzbogacić smak smażonych pieczarek?

Do pieczarek, poza klasycznymi przyprawami, takim jak świeżo zmielony pieprz czy świeży tymianek, warto dodać także jedną czy dwie łyżki jasnego sosu sojowego. Możesz wymieszać go z papryczką chili i czosnkiem, aby uzyskać aromatyczną kompozycję, która podbije smak grzybów. Takie pieczarki z sosem sojowym doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw. Możesz je podawać z mięsem, rybą, makaronem lub ryżem.

Smażenie i przyprawianie pieczarek

Ważnym aspektem smażenia pieczarek, jest powstrzymanie się z dodatkiem soli. Ta przyprawa znacznie przyspieszy wydzielanie soków, a pieczarki szybko przestaną być jędrne. Pozostaw sól na sam koniec smażenia. A jeśli zdecydujesz się na dodatek sosu sojowego, może całkowicie ją pominąć.

Aby wzmocnić smak umami, dodaj do pieczarek świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn. Na koniec posyp je natką pietruszki lub świeżą kolendrą, najlepiej z domowej uprawy na parapecie.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀