Babcia zdradziła mi sekret na szybkie krokiety. Wychodzą rewelacyjne i nie idą w boczki

Krokiety to uwielbiana przez Polaków potrawa. Ich przygotowanie może jednak być czasochłonne, zwłaszcza jeśli chcemy zrobić je tradycyjnie, czyli na naleśnikach. Na szczęście jest na to sposób!

KrokietyKrokiety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Tradycyjne krokiety często wymagają godzin spędzonych w kuchni, ale mamy dla was szybszy sposób. Zamiast smażyć i obracać niekończącą się ilość naleśników, zastąpcie je kwadratowymi wafelkami. To prawdziwy przełom w przygotowywaniu tego pysznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony filet z kurczaka w orzeźwiającej marynacie

Krokiety z wafli: Jak je przygotować?

Krokiety w waflu to alternatywa dla tradycyjnych krokietów na naleśnikach. Są one znacznie szybsze i prostsze w przygotowaniu. Wystarczy, że kupicie kwadratowe wafle, które nie wymagają żadnego specjalnego przygotowania.

Aby zrobić krokiety w waflu, postępujcie zgodnie z poniższym przepisem:

  • Przygotujcie farsz do krokietów według własnego przepisu.
  • Rozłóżcie wafel na desce.
  • Na waflu nałóżcie farsz.
  • Zawińcie wafel z farszem w rulon.
  • Krójcie rulon na kawałki o grubości około 2 cm.
  • Obtoczcie krokiety w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażcie krokiety na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Pamiętajcie, że aby krokiety w waflu nie rozpadały się podczas smażenia, nie możecie przesadzić z ilością farszu. Wafle powinny być zwinięte ciasno, ale nie na siłę, aby się nie popękały.

Pośpiech w kuchni rzadko kończy się sukcesem. Dlatego naleśniki lub wafle z farszem należy zawijać powoli, dokładnie i cierpliwie. Nie śpieszcie się, a wasze krokiety będą idealnie się trzymać i zachwycą was smakiem.

Możecie je podawać z ulubionym sosem, np. żurawinowym, pomidorowym lub chrzanowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"