Omijamy ją szerokim łukiem. Jest pełna antyoksydantów i pomaga zatrzymać młodość na dłużej

W przeciwieństwie do Włochów i Meksykanów sięgamy po nią skrajnie rzadko, przez co nie korzystamy z jej prozdrowotnych właściwości. To błąd, który powinniśmy jak najszybciej naprawić. Dowiedz się, jakimi walorami odżywczymi charakteryzuje się kasza kukurydziana i co można z niej przygotować!

kasza kukurydziana - czym jest i dlaczego warto po nią sięgać?kasza kukurydziana - czym jest i dlaczego warto po nią sięgać?
Źródło zdjęć: © canva.com

"Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku" - to kampania, której głównym zadaniem jest popularyzacja spożywania kukurydzy w różnych postaciach. Ich działania są niewątpliwie potrzebne, bo wynikające ze statystyk liczby mówią same za siebie. Ponad 40 proc. ankietowanych kojarzy kukurydzę głównie z popcornem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Drugie, trzecie i czwarte miejsce w tym rankingu "rozpoznawalności" kukurydzy zajęły kolejno mąka kukurydziana, płatki i kukurydza konserwowa. Później: wafle i kolby. Próżno szukać w tym zestawieniu kaszy kukurydzianej, o której będziemy dzisiaj mówić. Sięga po nią zaledwie cztery proc. Polaków.

Ekspertka o korzyściach płynących ze spożywania kaszy kukurydzianej

W krajach Europy południowo-wschodniej z kaszy kukurydzianej przygotowuje się mamałygę. We Włoszech i Meksyku wytwarza się z niej popularną tortillę. W Polsce zazwyczaj leży zapomniana gdzieś na samym tyle ostatniego rzędu sklepowych półek. Czas to zmienić.

Kasza kukurydziana jest bezpieczna dla dzieci i osób chorujących na celiakię. Zawiera duże ilości luteiny, betakarotenu, selenu, miedzi i wapnia. Większość z tych składników wykazuje się właściwościami przeciwutleniającymi. To oznacza, że kasza kukurydziana to potężny antyoksydant, który spowalnia procesy starzenia się organizmu i chroni go przed bakteriami i wirusami.

Kasza kukurydziana to zdrowy produkt spożywczy
Kasza kukurydziana to zdrowy produkt spożywczy © canva.com

Kasza kukurydziana jest też najbardziej kaloryczną ze wszystkich kasz. Zanim jednak osądzisz ją za to negatywnie, to pomyśl, ile uczucia sytości powoduje jej zjedzenie. Dokładnie taką refleksją podzieliła się cytowana przez portal gotowanie.onet.pl Magdalena Czyrynda-Kolenda, ekspertka żywieniowa z popularyzującej kukurydzę kampanii. Specjalistka dodała jeszcze takie zachęcające słowa:

Niesłusznie pomijamy kaszę kukurydzianą w naszej diecie. Ze względu na swój lekkostrawny charakter oraz wyraźny żółty kolor, świetnie sprawdza się w diecie dzieci. Jest też polecana m.in. osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego

Co można zrobić z kaszy kukurydzianej?

Entuzjaści domowego wypieku pieczywa doskonale zdają sobie sprawę z tego, że kasza kukurydziana rewelacyjnie się do tego nadaje i warto z niej korzystać. Tortille i mamałyga to bowiem nie jedyne, co można przygotować z tego produktu. Ciekawym pomysłem na jej wykorzystanie jest m.in. słynna włoska polenta. Magdalena Czyrynda-Kolenda opowiedziała o innych sposobach na skorzystanie z zalet kulinarnych kaszy z kukurydzy, zwłaszcza przez najmłodszych:

Można ją przygotować na mleku mamy, na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, na mleku modyfikowanym bądź na bazie napoju roślinnego (oprócz ryżowego). Z upływem miesięcy kasza ta będzie świetną bazą kluseczek, placuszków czy zapiekanki z warzywami

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny