Omijamy ją szerokim łukiem. Jest pełna antyoksydantów i pomaga zatrzymać młodość na dłużej

W przeciwieństwie do Włochów i Meksykanów sięgamy po nią skrajnie rzadko, przez co nie korzystamy z jej prozdrowotnych właściwości. To błąd, który powinniśmy jak najszybciej naprawić. Dowiedz się, jakimi walorami odżywczymi charakteryzuje się kasza kukurydziana i co można z niej przygotować!

kasza kukurydziana - czym jest i dlaczego warto po nią sięgać?kasza kukurydziana - czym jest i dlaczego warto po nią sięgać?
Źródło zdjęć: © canva.com

"Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku" - to kampania, której głównym zadaniem jest popularyzacja spożywania kukurydzy w różnych postaciach. Ich działania są niewątpliwie potrzebne, bo wynikające ze statystyk liczby mówią same za siebie. Ponad 40 proc. ankietowanych kojarzy kukurydzę głównie z popcornem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Drugie, trzecie i czwarte miejsce w tym rankingu "rozpoznawalności" kukurydzy zajęły kolejno mąka kukurydziana, płatki i kukurydza konserwowa. Później: wafle i kolby. Próżno szukać w tym zestawieniu kaszy kukurydzianej, o której będziemy dzisiaj mówić. Sięga po nią zaledwie cztery proc. Polaków.

Ekspertka o korzyściach płynących ze spożywania kaszy kukurydzianej

W krajach Europy południowo-wschodniej z kaszy kukurydzianej przygotowuje się mamałygę. We Włoszech i Meksyku wytwarza się z niej popularną tortillę. W Polsce zazwyczaj leży zapomniana gdzieś na samym tyle ostatniego rzędu sklepowych półek. Czas to zmienić.

Kasza kukurydziana jest bezpieczna dla dzieci i osób chorujących na celiakię. Zawiera duże ilości luteiny, betakarotenu, selenu, miedzi i wapnia. Większość z tych składników wykazuje się właściwościami przeciwutleniającymi. To oznacza, że kasza kukurydziana to potężny antyoksydant, który spowalnia procesy starzenia się organizmu i chroni go przed bakteriami i wirusami.

Kasza kukurydziana to zdrowy produkt spożywczy
Kasza kukurydziana to zdrowy produkt spożywczy © canva.com

Kasza kukurydziana jest też najbardziej kaloryczną ze wszystkich kasz. Zanim jednak osądzisz ją za to negatywnie, to pomyśl, ile uczucia sytości powoduje jej zjedzenie. Dokładnie taką refleksją podzieliła się cytowana przez portal gotowanie.onet.pl Magdalena Czyrynda-Kolenda, ekspertka żywieniowa z popularyzującej kukurydzę kampanii. Specjalistka dodała jeszcze takie zachęcające słowa:

Niesłusznie pomijamy kaszę kukurydzianą w naszej diecie. Ze względu na swój lekkostrawny charakter oraz wyraźny żółty kolor, świetnie sprawdza się w diecie dzieci. Jest też polecana m.in. osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, jak zespół jelita drażliwego (IBS) lub zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego

Co można zrobić z kaszy kukurydzianej?

Entuzjaści domowego wypieku pieczywa doskonale zdają sobie sprawę z tego, że kasza kukurydziana rewelacyjnie się do tego nadaje i warto z niej korzystać. Tortille i mamałyga to bowiem nie jedyne, co można przygotować z tego produktu. Ciekawym pomysłem na jej wykorzystanie jest m.in. słynna włoska polenta. Magdalena Czyrynda-Kolenda opowiedziała o innych sposobach na skorzystanie z zalet kulinarnych kaszy z kukurydzy, zwłaszcza przez najmłodszych:

Można ją przygotować na mleku mamy, na wodzie, z dodatkiem jogurtu naturalnego, na mleku modyfikowanym bądź na bazie napoju roślinnego (oprócz ryżowego). Z upływem miesięcy kasza ta będzie świetną bazą kluseczek, placuszków czy zapiekanki z warzywami
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej