PrzepisBoże NarodzenieBałwan w tropikach na Święta zrobi furorę. O makowcu i serniku wszyscy zapomną

Bałwan w tropikach na Święta zrobi furorę. O makowcu i serniku wszyscy zapomną

Kiedy na stole pojawia się ciasto Bałwan w tropikach, wszyscy od razu podstawiają talerzyki. Połączenie delikatnych biszkoptów, orzeźwiającego kremu i soczystych owoców sprawia, że to ciasto jest idealne na każdą okazję. W czasie Świąt zrobi prawdziwą furorę.

Bałwan w tropikach
Bałwan w tropikach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Jeśli zastanawiasz się, jakim ciastem zaskoczyć swoich bliskich, bałwan w tropikach sprawdzi się idealnie. Puszysty biszkopt z dodatkiem maku, śmietankowy krem z cytrynową galaretką i brzoskwiniami oraz dżem porzeczkowy to połączenie po prostu idealne. Ciasto jest wysokie, pięknie wygląda na talerzyku i smakuje tak dobrze, że wszyscy zapomną o świątecznym makowcu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałwan w tropikach

Bałwan w tropikach to prawdziwe kulinarne arcydzieło, które zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przygotowanie go może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem na pewno sobie poradzisz.

Za przygotowanie należy zabrać się dzień wcześniej, bo deser musi schłodzić się w lodówce. Warto jednak na bałwana w tropikach poczekać. Dzięki galaretkom krem będzie bardziej stabilny i nie rozjedzie się, na dodatek nadadzą one cytrynowy posmak. Do tego biszkopt z makiem, dżem i brzoskiwinienic więcej nie potrzeba do szczęścia. Brzoskwinie w puszce możesz zastąpić również mango.

Składniki:

Biszkopt jasny: 

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 6 jajek, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Biszkopt makowy: 

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 jajek, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • pół szklanki maku. 

Krem: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc., 
  • 2 galaretki cytrynowe, 
  • 500 ml wrzącej wody,
  • 1 puszka brzoskwiń. 

Dodatkowo: 

  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od przygotowania biszkoptu z makiem. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodaj mak, wymieszaj i przelej do blaszki o wymiarach ok. 28x18 cm. Wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na około 35 minut. Wystudź.

Biszkopt z makiem
Biszkopt z makiem© Pyszności

Krok 2. W podobny sposób przygotuj zwykły biszkopt. Białka ubij na sztywno z cukrem, i połącz z żółtkami, mąką i proszkiem. Upiecz w tej samej blaszce oraz temperaturze - 175 stopni Celsjusza, około 35 minut. Wystudź i podziel na dwa blaty.

Klasyczny jasny biszkopt
Klasyczny jasny biszkopt© Pyszności

Krok 3. We wrzątku rozpuść galaretki i odstaw, by stężały. Śmietankę ubij, wlej tężejące galaretki i zmiksuj. Dorzuć pokrojone brzoskwinie z puszki i wymieszaj.

Masa z galaretkami
Masa z galaretkami © Pyszności

Krok 4. Na jasnym biszkopcie rozprowadź dżem porzeczkowy i wyłóż połowę masy. Przykryj biszkoptem z makiem i dodaj pozostały krem z brzoskwiniami. Przykryj to drugą połówką biszkoptu. Wstaw do lodówki na całą noc.

Składanie ciasta bałwan w tropikach
Składanie ciasta bałwan w tropikach© Pyszności

Krok 5. Gotowy deser udekoruj cukrem pudrem i pokrój w kawałki. Warstwowe ciasto bałwan w tropikach jest już gotowe. Smacznego!

Ciasto bałwan w tropikach
Ciasto bałwan w tropikach© Pyszności
przepiswideoSłodka Gwiazdka

Wybrane dla Ciebie