PrzepisDeseryBananowo-karmelowe ciasto z rumem

Bananowo-karmelowe ciasto z rumem

Uwielbiam banany, dlatego postanowiłam wykorzystać je w kolejnym przepisie na pyszne ciasto. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Bananowo-karmelowe ciasto z rumem
Pyszności

28.08.2018 | aktual.: 11.10.2018 11:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:

Ciasto bananowe

  1. 1 łyżka ciemny rum
  2. 2 szt. banany rogniecione
  3. 130 g mąka
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 2 szt. jajka duże
  7. 50 g cukier brązowy
  8. 120 ml olej
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Warstwa bananowo-karmelowa

  1. 5 szt. banany
  2. 60 g masło
  3. 130 g brązowy cukier
  4. 60 ml ciemny rum
  5. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  6. 1/2 łyżeczki cynamon
Sposób przygotowania:

1. W tortownicy ułóż obrane i podzielone wzdłuż banany.

Obraz

2. W rondelku połącz ze sobą masło, brązowy cukier, ciemny rum, ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Przelej powstałą mieszankę do tortownicy.

Obraz

3. Czas na przygotowanie ciasta bananowego. W tym celu zmiksuj ze sobą jajka, cukier brązowy, olej, ekstrakt waniliowy, ciemny rum i rozgniecione banany.

Obraz

4. Po chwili dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

5. Przełóż mieszankę do tortownicy i wstaw do piekarnika (temp. 175 stopni Celsjusza, czas: 25 minut). Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia.

Obraz

6. Odwróć ciasto, tak aby warstwa bananowo-karmelowa była na górze. I to wszystko :)

Obraz