WAŻNE
TERAZ

Najnowsze dane o inflacji. Tego nie było od dawna

Bananowo-karmelowe ciasto z rumem

Uwielbiam banany, dlatego postanowiłam wykorzystać je w kolejnym przepisie na pyszne ciasto. Ślinka cieknie od samego patrzenia ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Ciasto bananowe

  1. 1 łyżka ciemny rum
  2. 2 szt. banany rogniecione
  3. 130 g mąka
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 2 szt. jajka duże
  7. 50 g cukier brązowy
  8. 120 ml olej
  9. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Warstwa bananowo-karmelowa

  1. 5 szt. banany
  2. 60 g masło
  3. 130 g brązowy cukier
  4. 60 ml ciemny rum
  5. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  6. 1/2 łyżeczki cynamon
Sposób przygotowania:

1. W tortownicy ułóż obrane i podzielone wzdłuż banany.

Obrazek

2. W rondelku połącz ze sobą masło, brązowy cukier, ciemny rum, ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Przelej powstałą mieszankę do tortownicy.

Obrazek

3. Czas na przygotowanie ciasta bananowego. W tym celu zmiksuj ze sobą jajka, cukier brązowy, olej, ekstrakt waniliowy, ciemny rum i rozgniecione banany.

Obrazek

4. Po chwili dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Przełóż mieszankę do tortownicy i wstaw do piekarnika (temp. 175 stopni Celsjusza, czas: 25 minut). Po upieczeniu, odstaw do ostygnięcia.

Obrazek

6. Odwróć ciasto, tak aby warstwa bananowo-karmelowa była na górze. I to wszystko :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟