Bez trudu rozpoznasz, czy mandarynki są słodkie. Kluczowy jest jeden szczegół

Mogłoby się wydawać, że mandarynki to prawdziwa loteria – raz trafimy na słodziutkie, a raz kwaśne. Czy naprawdę nie da się sprawdzić, jak smakuje owoc, zanim go spróbujesz? Okazuje się, że istnieje prosty sposób, by upewnić się, że mandarynka, po którą sięgasz, będzie dokładnie taka, jaką chcesz.

Bez trudu rozpoznasz, czy mandarynki są słodkie.Bez trudu rozpoznasz, czy mandarynki są słodkie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lsantilli

Gdy wielkimi krokami nadchodzi zima, w niemal każdym polskim domu pojawiają się mandarynki. Niestety, nie wszystkie są sobie równe. Nie zawsze udaje się trafić na idealnie słodki owoc i czasami można się rozczarować zbyt kwaśnym smakiem. Na szczęście istnieje kilka szczegółów, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze mandarynki, aby mieć pewność, że w twoim koszyku znajdą się te najsmaczniejsze.

Knedle ze śliwkami jak u babci. Sprawdzony przepis na obiad z dzieciństwa

Sekret słodkich mandarynek

Chociaż wiele mandarynek na pierwszy rzut oka wygląda niemal tak samo, często różnią się smakiem. Na szczęście istnieje kilka prostych wskazówek, które pozwolą wybrać naprawdę soczyste i najsłodsze owoce. Najważniejsza jest skórka – powinna być gładka, jędrna, intensywnie pomarańczowa i delikatnie odstawać od owocu, co często świadczy o jego dojrzałości i łatwości obierania. Mandarynki z mocno przylegającą, pomarszczoną lub bladozieloną skórką mogą być niedojrzałe albo przejrzałe. Warto też zwrócić uwagę na wagę owocu, ponieważ lżejsze mandarynki często okazują się mniej soczyste.

Na co zwracać uwagę?

Oprócz skórki, która jest najważniejszym kryterium, warto zwrócić uwagę na kilka innych elementów. Po pierwsze – zapach. Powinien być wyrazisty, mocny i cytrusowy, co jest oznaką dojrzałości i słodyczy owocu. Kolejnym istotnym kryterium jest kraj pochodzenia owocu – najlepiej wybierać mandarynki z Hiszpanii lub Maroka, gdzie panują idealne warunki do uprawy i długoletnie tradycje w ich hodowli. Ostatnim czynnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest sposób ekspozycji w sklepie – mandarynki powinny leżeć luzem, tak abyś mógł obejrzeć każdy owoc i upewnić się, że nie są spleśniałe ani zepsute.

Jakie mandarynki wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele odmian mandarynek, ale szczególnie popularne są klementynki oraz satsumy i nie bez powodu. Klementynki od razu przyciągają wzrok swoją intensywną barwą, są idealnie słodkie, a przy tym prawie nie mają pestek, co sprawia, że są wygodne do jedzenia. Z kolei satsumy są wygodne w obieraniu i charakteryzują się delikatnym, soczystym miąższem. To popularne i łatwo dostępne rodzaje mandarynek, które kupisz w większości sklepów.

Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟