Skórki po mandarynkach zamieniam w coś ekstra. Nie kupisz tego w sklepie
Jesienią i zimą, kiedy odporność organizmu spada, warto zadbać o stałą dostawę witaminy C. Póki w sklepach uginają się pod ciężarem mandarynek. Sięgaj po nie śmiało, wrzucaj do herbaty, dodawaj do sałatek. A jeśli chcesz w pełni wykorzystać ich cenne wartości, nie wyrzucaj skórek po mandarynkach.
19.11.2024 13:28
Mandarynki zawierają nie tylko sporą dawkę witaminy C, ale także cenne pierwiastki, takie jak wapń, fosfor i potas. Te wartościowe składniki znajdują się nie tylko w soczystym miąższu, ale również w skórce, która najczęściej ląduje w koszu na śmieci. Nawet nie przypuszczasz, jak wiele tracisz wyrzucając skórki po mandarynkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto wykorzystać skórki mandarynek?
W skórkach po mandarynkach znajdują się flawonoidy, które aktywnie chronią organizm przed chorobami układu krwionośnego, regulują ilość cukru, zapobiegają miażdżycy. Jedną z tych cennych substancji jest nobelityna. Okazuje się, że jej stężenie w skórkach jest nawet wyższe niż w samych owocach.
Bogactwo witaminy młodości
W porównaniu z innymi cytrusami mandarynki wypadają lepiej pod względem zawartości witaminy A. Jest to tak zwana "witamina młodości" – odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Dzięki niej masz gładką skórę, mocne włosy, paznokcie i dobry wzrok.
Co można zrobić ze skórek po mandarynkach?
Ze skórek po owocach zrobisz pyszny rozgrzewający napar. Jednak zanim wrzucisz je do kubka razem z innymi aromatycznymi dodatkami, dokładnie umyj je z zanieczyszczeń, pestycydów i wosku. W tym zadaniu najlepiej sprawdzi się kwasek cytrynowy lub ocet jabłkowy. Następnie sparz skórkę wrzątkiem i pokrój na mniejsze kawałki.
Skórki z mandarynki możesz także ususzyć. Ścierasz je na tarce o grubych oczkach lub kroisz na cienkie paseczki. Rozkładasz na papierze na grzejniku i już po kilku godzinach możesz przełożyć do woreczka lub słoika. Suszone skórki z mandarynki doskonale sprawdzą się nie tylko jako dodatek do herbaty, ale także do ciast lub sosów.
Syrop z mandarynek na przeziębienie
Tym, co w okresie jesienno-zimowym szczególnie warto zrobić ze skórek po mandarynkach, jest syrop na przeziębienie. Jego przygotowanie jest banalnie proste. Umyte skórki ścierasz na tarce, przekładasz do słoika i zasypujesz cukrem. Zamiast cukru możesz użyć miodu. Odstawiasz w ciepłe miejsce i po kilku godzinach powstały syrop możesz zlać do butelki.
Jak dawkować syrop z skórek po mandarynkach?
Taki syrop możesz pić codziennie. Wystarczy jedna łyżeczka każdego dnia, aby zwiększyć odporność na przeziębienie. W przypadku infekcji syrop z mandarynki działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Możesz go podawać całej swojej rodzinie.