Dodaj jeden składnik do wody. Usuniesz chemię z warzyw i owoców

Odpowiednie mycie warzyw pozwoli ci usunąć z nich pozostałości po pestycydach. Tak, to możliwe — trzeba jednak wiedzieć, jak się do tego zabrać. Cała tajemnica polega na jednym składniku, dzięki któremu woda nabierze silnych właściwości czyszczących, zdolnych poradzić sobie nawet z zatwardziałą chemią.

ObrazekMycie warzyw a toksyny- Pyszności; foto: Canva

Environmental Working Group to stowarzyszenie aktywistów, którzy dokonują dokładnych badań na temat obecności szkodliwych chemikaliów w pożywieniu. Publikowana przez nich co roku lista najbardziej zanieczyszczonych (tzw. dirty dozen) warzyw i owoców potrafi nieźle wstrząsnąć tymi, którzy do tej pory uważali na przykład, że szpinak i jarmuż to samo zdrowie. 

Obrazek
Mycie warzyw a toksyny - Pyszności; foto: Canva

Wśród najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów są też, według EWG, truskawki, brzoskwinie czy gruszki. Chociaż zestawienie przedstawia więcej owoców niż warzyw, to te drugie również nie są wolne od toksyn. Pytanie brzmi: czy jedynym sposobem na to, by nie spożywać chemii, jest unikanie ich kupowania? Niekoniecznie: jest jeszcze sposób na odpowiednie mycie warzyw, dzięki któremu pozbędziesz się nie tylko szkodliwych pestycydów, ale również potencjalnych bakterii.

Mycie warzyw — jak to zrobić?

Chociaż sposób na silne i skuteczne mycie warzyw przy użyciu octu i sody oczyszczonej nie jest niczym nowym, to bardzo często zdarza nam się o tej metodzie zapominać. Lista EWG przypomniała nam jednak, że powinniśmy. Zwłaszcza że zajmie nam to tylko kilka minut, a składniki kupisz za grosze. Jak to zrobić?

Obrazek
Mycie warzyw a toksyny - Pyszności; foto: Canva

Najpierw rozrób mieszankę kwaśną, stosując się do proporcji: pół litra octu na litr wody. W tak przygotowanym płynie zamocz owoce i warzywa i trzymaj je tam przez około 3-5 minut. W tym czasie przyrządź drugą mieszankę, tym razem zasadową. Na litr wody przeznacz do tego łyżeczkę sody oczyszczonej. Po wyjęciu warzyw z wody z octem opłucz je w zasadowej mieszance — rób to przez 2 minuty. Ostatni etap to mycie warzyw i owoców pod strumieniem bieżącej wody.

Po tym zabiegu twoje warzywa i owoce na sto procent nie zawierają już żadnych pozostałości po pestycydach. Możesz wcinać je do woli i bez żadnych obaw dać je swoim pociechom!

Zobacz też ten film z naszego kanału na YouTube z przepisem na tort w kształcie róży.

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans