Białą kiełbasę parz w tej temperaturze. Inaczej wyjdzie gumowata, twarda i na pewno popęka
Jeśli chcesz podać na stół wielkanocny świeżą i pyszną białą kiełbasę, nie ma lepszego wyboru niż zakup surowej, którą można zaparzyć w domu zgodnie z własnymi preferencjami. Do garnka z białą kiełbasą wystarczy wrzucić ulubione przyprawy i przypilnować temperaturę mięsa. Warto uwzględnić ten etap, nawet gdy planujesz kiełbasę później upiec.
W sklepach najczęściej możesz wybrać między surową a parzoną białą kiełbasą. Surowa jest delikatnie różowa, a parzona ma biało-szarawy odcień. W przypadku paczkowanych produktów świeżość mięsa może budzić zastrzeżenia, dlatego o wiele bezpieczniej jest kupić surową kiełbasę z dobrego źródła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiełbasa w piwnej marynacie
W jakiej temperaturze parzyć białą kiełbasę?
Do parzenia kiełbasy niezbędny jest termometr ze szpikulcem. Ten niewielki kuchenny gadżet pozwoli ci kontrolować zarówno temperaturę wody podczas gotowania, jak i mięsa w środku. Idealna temperatura do parzenia białej kiełbasy wynosi 80 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka może sprawić, że osłonki popękają i na zewnątrz wyleją się soki.
Kiełbasę włóż do garnka z wodą dopiero wtedy, gdy osiągnie ona odpowiednią temperaturę. Od tego momentu rozpocznij odliczanie czasu. Gotowanie powinno zająć ok. 15-30 minut, ale jest to zależne od wielkości kiełbasek. Dlatego po raz kolejny warto sięgnąć po termometr kuchenny. Jeśli mięso w środku osiągnie temperaturę 68 stopni Celsjusza, to znak, że można już wyłowić kiełbasę.
Czy trzeba sparzyć kiełbasę przed wstawieniem jej do piekarnika?
Nie jest to niezbędne, ale parzona biała kiełbasa zachowuje większą soczystość po upieczeniu niż surowa od razu wstawiona do piekarnika. Osłonki bowiem, chociaż są bardzo delikatne, po poddaniu wstępnej obróbce termicznej nie powinny później pękać. Kiełbasę dobrze jest sparzyć również w sytuacji, gdy planujesz ją wędzić.
Jeśli chcesz wzbogacić smak białej kiełbasy na etapie jej parzenia, do garnka z wodą możesz wrzucić wybrane przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu czy suszone owoce jałowca. Kiełbasa po zaparzeniu jest już odpowiednia do spożycia. Możesz ją wkroić do żurku, a po ostudzeniu podawać na kanapki. Ciekawym pomysłem na Wielkanoc jest przygotowanie sałatki z białą kiełbasą, warzywami i jajkiem ugotowanym na twardo.