Biała zupa z kurczakiem

Sezon zimowy cora zbliżej, dlatego dziś przychodzimy do Was z pomysłem na pyszną i rozgrzewającą zupkę. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 łyżki masło
  2. 2 szt. pory małe, cienko pokrojone
  3. 2 łyżki przyprawa do kurczaka
  4. 2 łyżki olej
  5. 12 plastrów boczek
  6. 500 g ziemniaki pokrojone w kostkę
  7. 600 ml bulion
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szczypta pieprz
  10. 200 ml śmietanka 30%
  11. 250 ml chude mleko
  12. 50 g szpinak drobno posiekany
  13. 2 szt. pierś z kurczaka
Sposób przygotowania:

1. Pokrój w kostkę kurczaka, dodaj do niego olej i przyprawę. Wymieszaj i odstaw na bok. Do garnka wrzuć masło. Po chwili dodaj 2 pory i ziemniaki. Smaż przez kilka minut.

Obrazek

2. Wlej bulion i gotuj całość przez 15 minut. W międzyczasie podsmaż na patelni kurczaka na złoty kolor. A następnie na tej samej patelni podsmaż plastry boczku.

Obrazek

3. Po kwadransie do gotującego się wywaru dodaj śmietankę i mleko. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Obrazek

4. Następnie dorzuć szpinak i kawałki kurczaka. Gotuj przez 3-4 minuty pod przykryciem.

Obrazek

5. Gotową zupę możesz podać z chrupiącym boczkiem.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie