Sezon zimowy cora zbliżej, dlatego dziś przychodzimy do Was z pomysłem na pyszną i rozgrzewającą zupkę. Po prostu palce lizać!
Pyszności
23.01.2018 | aktual.: 18.11.2018 13:32
Składniki:
2 łyżki masło
2 szt. pory małe, cienko pokrojone
2 łyżki przyprawa do kurczaka
2 łyżki olej
12 plastrów boczek
500 g ziemniaki pokrojone w kostkę
600 ml bulion
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
200 ml śmietanka 30%
250 ml chude mleko
50 g szpinak drobno posiekany
2 szt. pierś z kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w kostkę kurczaka, dodaj do niego olej i przyprawę. Wymieszaj i odstaw na bok. Do garnka wrzuć masło. Po chwili dodaj 2 pory i ziemniaki. Smaż przez kilka minut.
2. Wlej bulion i gotuj całość przez 15 minut. W międzyczasie podsmaż na patelni kurczaka na złoty kolor. A następnie na tej samej patelni podsmaż plastry boczku.
3. Po kwadransie do gotującego się wywaru dodaj śmietankę i mleko. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
4. Następnie dorzuć szpinak i kawałki kurczaka. Gotuj przez 3-4 minuty pod przykryciem.
5. Gotową zupę możesz podać z chrupiącym boczkiem.