Biała zupa z kurczakiem

Sezon zimowy cora zbliżej, dlatego dziś przychodzimy do Was z pomysłem na pyszną i rozgrzewającą zupkę. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 2 łyżki masło
  2. 2 szt. pory małe, cienko pokrojone
  3. 2 łyżki przyprawa do kurczaka
  4. 2 łyżki olej
  5. 12 plastrów boczek
  6. 500 g ziemniaki pokrojone w kostkę
  7. 600 ml bulion
  8. 1 szczypta sól
  9. 1 szczypta pieprz
  10. 200 ml śmietanka 30%
  11. 250 ml chude mleko
  12. 50 g szpinak drobno posiekany
  13. 2 szt. pierś z kurczaka
Sposób przygotowania:

1. Pokrój w kostkę kurczaka, dodaj do niego olej i przyprawę. Wymieszaj i odstaw na bok. Do garnka wrzuć masło. Po chwili dodaj 2 pory i ziemniaki. Smaż przez kilka minut.

Obrazek

2. Wlej bulion i gotuj całość przez 15 minut. W międzyczasie podsmaż na patelni kurczaka na złoty kolor. A następnie na tej samej patelni podsmaż plastry boczku.

Obrazek

3. Po kwadransie do gotującego się wywaru dodaj śmietankę i mleko. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Obrazek

4. Następnie dorzuć szpinak i kawałki kurczaka. Gotuj przez 3-4 minuty pod przykryciem.

Obrazek

5. Gotową zupę możesz podać z chrupiącym boczkiem.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis