Biorę kilka warzyw i wrzucam do piekarnika. To obiad, który znacie z bajki
Obiady z piekarnika to prawdziwy hit lata. Szybkie w przygotowaniu, pełne sezonowych warzyw i smaku, idealnie sprawdzają się w upalne dni, kiedy ostatnie, na co mamy ochotę, to długie stanie przy kuchence. Wystarczy kilka składników, chwila pracy i piekarnik zrobi resztę – to prosty sposób na lekki, zdrowy i kolorowy posiłek bez zbędnego wysiłku.
Kuchnia francuska to znacznie więcej niż słodkie śniadania i zupa cebulowa. W jednej z popularnych bajek prawdziwym hitem okazało się ratatouille – danie jednogarnkowe z pokrojonych warzyw, polanych sosem i posypanych ziołami. Dodatek sera pleśniowego, tak charakterystycznego dla tego regionu, nadaje potrawie wyrazistości i nowego charakteru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karol Okrasa zachwycony polskimi produktami. Zjechał po nie specjalnie na Podlasie
Idealny dodatek do obiadu
Dodatek sera pleśniowego nadaje ratatouille głębi i wyrazistości, przełamując łagodny, warzywny smak dania delikatną nutą ostrości i kremowości. Ser topi się podczas pieczenia, łącząc warstwy warzyw i wzbogacając je subtelnym aromatem. Najlepszym wyborem będzie miękki, dojrzewający ser z białą pleśnią, taki jak La Brique, Camembert lub Brie – ich delikatna konsystencja świetnie wtapia się w strukturę potrawy. Dla odważniejszych podniebień sprawdzi się też odrobina sera z niebieską pleśnią, np. Roquefort – warto jednak użyć go z umiarem, by nie zdominował całości.
Przepis na ratatouille z serem pleśniowym
Składniki na sos:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na ratatouille:
- 3 czerwone pomidory,
- 2 zielone cukinie,
- 2 bakłażany,
- 1 żółta cukinia,
- 150 g sera pleśniowego.
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę i paprykę w kostkę, czosnek drobno posiekaj, a warzywa (pomidory, cukinie, bakłażany) w cienkie talarki.
- Ser również pokrój w plasterki.
- Na rozgrzanej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i zioła prowansalskie, smaż przez minutę.
- Dodaj paprykę i pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw octem balsamicznym, solą i pieprzem, a następnie zblenduj całość na gładką masę.
- Gotowy sos przelej na dno okrągłego naczynia żaroodpornego. Układaj warzywa naprzemiennie z plasterkami sera, tworząc spiralę od zewnętrznej krawędzi naczynia do środka.
- Całość oprósz jeszcze szczyptą ziół, solą i pieprzem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut, aż warzywa lekko się zarumienią i będą miękkie.