Biorę kostkę twarogu i mąkę. W pół godziny mam kruche rogaliki do kawy

Są chrupiące, delikatne i tak smaczne, że znikną jeszcze szybciej niż kawa z filiżanki. Ekspresowe rogalik to przepis, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek.

Pyszne rogalikiPyszne rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pyszne rogaliki twarogowe to ciasteczka, które uzależniają. Ciężko zatrzymać się na jednym, bo ich smak to rozkosz dla podniebienia. Jeśli na koniec oprószymy je jeszcze solidną warstwą cukru pudru, mamy deser idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Rogaliki twarogowe

Te wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki zawdzięczają swoją teksturę połączeniu twarogu i zimnego masła. Ich przygotowanie jest zaskakująco proste i nie wymaga długiego wyrabiania ciasta. Idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. Kiedy podaję je na rodzinnych spotkaniach, nawet wybredna ciotka sięga po dokładkę.

Najbardziej kruche rogaliki. Zrób je sam
Najbardziej kruche rogaliki. Zrób je sam © canva.com

Wystarczy kilka prostych składników, chwila zagniatania i odrobina cierpliwości przy pieczeniu. Ciastka są delikatne, mięciutkie i tak smaczne, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ulubiony dżem lub marmolada,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i usyp na stolnicy.
  2. Dorzuć pokrojone w kostkę zimne masło oraz przetarty przez sito twaróg.
  3. Dodaj sól oraz cukier puder i posiekaj całość nożem, aż składniki zaczną się łączyć.
  4. Następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto.
  5. Gotowe ciasto podziel na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkuj, podsypując w razie potrzeby mąką, aby się nie kleiło.
  6. Rozwałkowane placki podziel na cztery równe ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekrój na trzy trójkąty.
  7. Na krótszym boku każdego trójkąta umieść ulubiony dżem i zawiń, formując kształt rogalika.
  8. Uformowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 30 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

Po upieczeniu rogaliki ostudź i obficie posyp cukrem pudrem. Takie rogaliki zachwycają kruchością i delikatnością. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy