Biorę kostkę twarogu i mąkę. W pół godziny mam kruche rogaliki do kawy

Są chrupiące, delikatne i tak smaczne, że znikną jeszcze szybciej niż kawa z filiżanki. Ekspresowe rogalik to przepis, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek.

Pyszne rogalikiPyszne rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pyszne rogaliki twarogowe to ciasteczka, które uzależniają. Ciężko zatrzymać się na jednym, bo ich smak to rozkosz dla podniebienia. Jeśli na koniec oprószymy je jeszcze solidną warstwą cukru pudru, mamy deser idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Rogaliki twarogowe

Te wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki zawdzięczają swoją teksturę połączeniu twarogu i zimnego masła. Ich przygotowanie jest zaskakująco proste i nie wymaga długiego wyrabiania ciasta. Idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. Kiedy podaję je na rodzinnych spotkaniach, nawet wybredna ciotka sięga po dokładkę.

Najbardziej kruche rogaliki. Zrób je sam
Najbardziej kruche rogaliki. Zrób je sam © canva.com

Wystarczy kilka prostych składników, chwila zagniatania i odrobina cierpliwości przy pieczeniu. Ciastka są delikatne, mięciutkie i tak smaczne, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ulubiony dżem lub marmolada,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i usyp na stolnicy.
  2. Dorzuć pokrojone w kostkę zimne masło oraz przetarty przez sito twaróg.
  3. Dodaj sól oraz cukier puder i posiekaj całość nożem, aż składniki zaczną się łączyć.
  4. Następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto.
  5. Gotowe ciasto podziel na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkuj, podsypując w razie potrzeby mąką, aby się nie kleiło.
  6. Rozwałkowane placki podziel na cztery równe ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekrój na trzy trójkąty.
  7. Na krótszym boku każdego trójkąta umieść ulubiony dżem i zawiń, formując kształt rogalika.
  8. Uformowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 30 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

Po upieczeniu rogaliki ostudź i obficie posyp cukrem pudrem. Takie rogaliki zachwycają kruchością i delikatnością. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Jesz cebulę? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
Wystarczy odrobina na patelnię. Pieczarki nie puszczają wody i są tak pyszne jak prawdziwki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯