Biorę kostkę twarogu i mąkę. W pół godziny mam kruche rogaliki do kawy

Są chrupiące, delikatne i tak smaczne, że znikną jeszcze szybciej niż kawa z filiżanki. Ekspresowe rogalik to przepis, który świetnie sprawdzi się na podwieczorek.

Pyszne rogalikiPyszne rogaliki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Pyszne rogaliki twarogowe to ciasteczka, które uzależniają. Ciężko zatrzymać się na jednym, bo ich smak to rozkosz dla podniebienia. Jeśli na koniec oprószymy je jeszcze solidną warstwą cukru pudru, mamy deser idealny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagowa rozkosz z kurczakiem, boczkiem i aksamitnym beszamelem

Rogaliki twarogowe

Te wyjątkowo kruche i delikatne rogaliki zawdzięczają swoją teksturę połączeniu twarogu i zimnego masła. Ich przygotowanie jest zaskakująco proste i nie wymaga długiego wyrabiania ciasta. Idealnie sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. Kiedy podaję je na rodzinnych spotkaniach, nawet wybredna ciotka sięga po dokładkę.

Najbardziej kruche rogaliki. Zrób je sam
Najbardziej kruche rogaliki. Zrób je sam © canva.com

Wystarczy kilka prostych składników, chwila zagniatania i odrobina cierpliwości przy pieczeniu. Ciastka są delikatne, mięciutkie i tak smaczne, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ulubiony dżem lub marmolada,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i usyp na stolnicy.
  2. Dorzuć pokrojone w kostkę zimne masło oraz przetarty przez sito twaróg.
  3. Dodaj sól oraz cukier puder i posiekaj całość nożem, aż składniki zaczną się łączyć.
  4. Następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto.
  5. Gotowe ciasto podziel na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkuj, podsypując w razie potrzeby mąką, aby się nie kleiło.
  6. Rozwałkowane placki podziel na cztery równe ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę przekrój na trzy trójkąty.
  7. Na krótszym boku każdego trójkąta umieść ulubiony dżem i zawiń, formując kształt rogalika.
  8. Uformowane rogaliki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) przez około 30 minut, aż nabiorą pięknego, złotego koloru.

Po upieczeniu rogaliki ostudź i obficie posyp cukrem pudrem. Takie rogaliki zachwycają kruchością i delikatnością. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia