Ulubiony fast food w domowym wydaniu. Rodzina będzie błagać o dokładki

To klasyk street foodu, który zjednał sobie podniebienia nie tylko w Grecji, swojej ojczyźnie. Domowa wersja tego dania sprawi, że zapomnisz o zamawianiu na wynos.

Domowy gyrosDomowy gyros
Źródło zdjęć: © Adob

Gyros, podobnie jak turecki döner, oznacza "obrót", co odnosi się do sposobu jego przygotowania – mięso jest pieczone na pionowym rożnie, a następnie krojone na cienkie plasterki. Choć Grecy i Turcy spierają się o pochodzenie tej metody, historycy kulinarni częściej przypisują ją Turkom. W XIX wieku döner kebab był popularny w tureckim mieście Bursa, a z czasem rozprzestrzenił się na całe Imperium Osmańskie. Grecy zmodyfikowali przepis, zastępując jagnięcinę wieprzowiną i dodając sos tzatziki. Ten specjał szybko stał się bardzo popularnym daniem ulicznym, nie tylko w Atenach i Salonikach, ale także w licznych greckich lokalach powstających w Europie i Stanach Zjednoczonych. Na przełomie XX i XXI wieku gyrosa odkryli i polubili również Polacy, co widać po ciągle rosnącej liczbie miejsc, gdzie można spróbować tego prostego i smacznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Przepis na domowy gyros

Tradycyjnie gyros robi się z wieprzowiny, zazwyczaj z szynki lub łopatki, ale można użyć także piersi z kurczaka, jagnięciny lub polędwicy wołowej. Bardzo ważnym etapem jest marynowanie mięsa. Najpierw kroimy je na dość cienkie paski, a następnie umieszczamy w misce i zalewamy mieszanką oliwy, musztardy, soli, pieprzu, czosnku, oregano, papryki, gałki muszkatołowej oraz posiekanych listków świeżej mięty i natki pietruszki. Warto dodać również łyżeczkę gotowej przyprawy do gyrosa lub kebaba.

Gyros
Gyros © Adobe Stock | exquisine

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, choć eksperci twierdzą, że najlepszy efekt smakowy i aromatyczny uzyskamy, marynując je nawet przez całą noc. Później wrzucić je można na patelnię. Smaż partiami zamarynowane mięso, aż będzie rumiane i dobrze ugotowane z każdej strony. Staraj się nie wrzucać zbyt dużo mięsa naraz, aby się dobrze obsmażyło, a nie dusiło.

Gyros z piekarnika

Mięso na gyros przygotować można również w piekarniku. W tym celu rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Rozłóż zamarynowane mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie. Piecz przez około 20-30 minut, aż mięso będzie złociste i dobrze upieczone. W połowie pieczenia możesz je przemieszać.

Jak podać gyros?

Gyros można podawać w chlebku pita, który można kupić lub upiec samodzielnie. Do ciasta na pitę potrzebna jest mąka, sól, drożdże i oliwa. Po wyrośnięciu ciasto formuje się w placki i piecze na patelni. Gyros serwuje się z dodatkami, takimi jak sałata, pomidory, papryka i sos tzatziki, który przygotowuje się z jogurtu, ogórka, czosnku i oliwy.

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować