Ulubiony fast food w domowym wydaniu. Rodzina będzie błagać o dokładki

To klasyk street foodu, który zjednał sobie podniebienia nie tylko w Grecji, swojej ojczyźnie. Domowa wersja tego dania sprawi, że zapomnisz o zamawianiu na wynos.

Domowy gyrosDomowy gyros
Źródło zdjęć: © Adob

Gyros, podobnie jak turecki döner, oznacza "obrót", co odnosi się do sposobu jego przygotowania – mięso jest pieczone na pionowym rożnie, a następnie krojone na cienkie plasterki. Choć Grecy i Turcy spierają się o pochodzenie tej metody, historycy kulinarni częściej przypisują ją Turkom. W XIX wieku döner kebab był popularny w tureckim mieście Bursa, a z czasem rozprzestrzenił się na całe Imperium Osmańskie. Grecy zmodyfikowali przepis, zastępując jagnięcinę wieprzowiną i dodając sos tzatziki. Ten specjał szybko stał się bardzo popularnym daniem ulicznym, nie tylko w Atenach i Salonikach, ale także w licznych greckich lokalach powstających w Europie i Stanach Zjednoczonych. Na przełomie XX i XXI wieku gyrosa odkryli i polubili również Polacy, co widać po ciągle rosnącej liczbie miejsc, gdzie można spróbować tego prostego i smacznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakobagiety lepsze niż hot dogi ze stacji. Zjedz na gorąco lub na zimno

Przepis na domowy gyros

Tradycyjnie gyros robi się z wieprzowiny, zazwyczaj z szynki lub łopatki, ale można użyć także piersi z kurczaka, jagnięciny lub polędwicy wołowej. Bardzo ważnym etapem jest marynowanie mięsa. Najpierw kroimy je na dość cienkie paski, a następnie umieszczamy w misce i zalewamy mieszanką oliwy, musztardy, soli, pieprzu, czosnku, oregano, papryki, gałki muszkatołowej oraz posiekanych listków świeżej mięty i natki pietruszki. Warto dodać również łyżeczkę gotowej przyprawy do gyrosa lub kebaba.

Gyros
Gyros © Adobe Stock | exquisine

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, choć eksperci twierdzą, że najlepszy efekt smakowy i aromatyczny uzyskamy, marynując je nawet przez całą noc. Później wrzucić je można na patelnię. Smaż partiami zamarynowane mięso, aż będzie rumiane i dobrze ugotowane z każdej strony. Staraj się nie wrzucać zbyt dużo mięsa naraz, aby się dobrze obsmażyło, a nie dusiło.

Gyros z piekarnika

Mięso na gyros przygotować można również w piekarniku. W tym celu rozgrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Rozłóż zamarynowane mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie. Piecz przez około 20-30 minut, aż mięso będzie złociste i dobrze upieczone. W połowie pieczenia możesz je przemieszać.

Jak podać gyros?

Gyros można podawać w chlebku pita, który można kupić lub upiec samodzielnie. Do ciasta na pitę potrzebna jest mąka, sól, drożdże i oliwa. Po wyrośnięciu ciasto formuje się w placki i piecze na patelni. Gyros serwuje się z dodatkami, takimi jak sałata, pomidory, papryka i sos tzatziki, który przygotowuje się z jogurtu, ogórka, czosnku i oliwy.

Wybrane dla Ciebie
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Taką zupę gotują dla dzieci w żłobku. Idealna po świętach dla relaksu żołądka
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Żuj plasterek jak gumę. To świetny patent na zgagę po świątecznym łakomstwie
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Lepsze białe czy brązowe jajka? Wiele osób nie ma o tym pojęcia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Do obiadu robię ziemniaki pieczone w przyprawach. Cała rodzina je uwielbia
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Syp codziennie do porannej kawy. Twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Usmażone kawałki karpia zalej tą mieszanką i zakręć słoiki. Wzbudzą większy zachwyt niż na święta
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Te owoce po kompocie z suszu to nie odpad. Zobacz, co z nich zrobić
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Wigilijna sałatka podana na nowo. Tymi trikami jeszcze możesz ją uratować
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Lubisz czosnek i dodajesz do wielu dań? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Wielu nie ma pojęcia i wyrzuca. To ogromny błąd, bo zimą fusy po kawie są bardzo przydatne
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Nasze babcie i dziadkowie zajadali ze smakiem. My w mięsnym patrzymy na nie z niechęcią
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
Zamiast brownie przygotowuje blondie. Dwa dodatki robią całą robotę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟