Biorę ryż i jeszcze jeden dodatek. Te klopsiki są sycące i napakowane białkiem

Chętnych na te klopsiki nie brakuje. Dzięki dodatkowi ryżu łatwiej się nimi najeść, a dzięki drugiemu głównemu składnikowi nie tracą na ilości białka, świetnie zastępując znaną nam klasykę.

Klopsiki w sosie grzybowymKlopsiki w sosie grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Klopsiki z ryżu i tofu to świetna propozycja na bezmięsny obiad, który zachwyci nie tylko wegetarian i wegan. Niestety, tofu nie ma zbyt wielu fanów wśród wszystkożerców, często słyszy się, że nie ma ono smaku, ale wystarczy chwila aby z tej mało zachęcającej kostki zrobić pyszny i pełny smaku obiad, który idealnie pasuje do klasycznych dodatków takich jak ziemniaki i surówka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Pełne smaku klopsy z tofu

Aby przygotować dobre i smaczne klopsy z tym składnikiem, trzeba go odpowiednio przygotować. Po przygotowaniu masy na klopsy masy ważne jest jej solidne doprawienie – nie żałuj przypraw, ponieważ tofu samo w sobie nie ma za dużo smaku i przypomina bezsmakową gąbkę, więc cały smak nadajemy mu podczas marynowania. Warto odstawić zamarynowaną masę do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Przy wyciąganiu z opakowania zachowaj ostrożność – znajduje się tam zalewa, której nie warto wylewać. Po wyjęciu dokładnie je osusz, bo inaczej możesz mieć problem z jego odpowiednim usmażeniem. Warto też w sklepie wybrać tofu w gotowej marynacie, na przykład sweet chili lub tofu wędzone - takie lepiej sprawdzi się w klosikach.

Przepis na klopsy z ryżu i tofu

Składniki:

  • 180 g wędzonego tofu,
  • 80 g brązowego ryżu,
  • 3 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostudzenia.
  2. W międzyczasie ostrożnie wyjmij tofu z zalewy i za pomocą ręcznika papierowego dokładnie osusz.
  3. Zetrzyj tofu na tarce o grubych oczkach i posiekaj drobno natkę pietruszki. Dodaj do środka
  4. Zmiel płatki owsiane.
  5. W dużej misce połącz ryż, tofu, natkę, ziarna słonecznika, płatki drożdżowe, płatki owsiane, sos sojowy i wszystkie przyprawy, a następnie dokładnie wymieszaj całość – masa powinna być gęsta i dobrze się formować.
  6. Odstaw masę do lodówki na co najmniej godzinę.
  7. Zwilż dłonie wodą i uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  8. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju i smaż je na średnim ogniu z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące.
  9. Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład sosem grzybowym.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej